Теми статей
Обрати теми

Ученому — світ… коли вірусів немає

Редакція БК
Стаття

Ученому — світ… коли вірусів немає

 

Минули літо і час відпусток, на порозі осінь, а разом з нею у мам і тат починає боліти голова. І справа тут не лише в сезонному авітамінозі та небезпеці захворювань. Зібрати улюблене чадо до школи з кожним роком стає все складніше: до хрестоматійного набору з канцелярського приладдя, підручників, нового рюкзака та шкільної форми сьогодні часто додається нова стаття витрат — купівля домашнього комп’ютера. Але якщо від вірусів застудних захворювань урятовують профілактика й вітаміни, у фінансових питаннях дуже доречні шкільні ярмарки та розпродажі, а як бути з новим електронним «другом» сім’ї? Адже потрібно визнати, що домашній ПК — це не лише хороша підмога сучасному школяреві в навчанні, а й великий ризик.

Матеріал надано компанією «Лабораторія Касперського»

 

ЧИМ РИЗИКУЄМО?

Інтернет давно перестав бути виключно засобом спілкування, це зручний інструмент для пошуку потрібної інформації: сьогодні Інтернет широко використовують шкільні та вищі навчальні заклади як за кордоном, так і в нашій країні, тут навчаються і шукають роботу. Утім, хтось тут уже давно успішно працює та заробляє чималі гроші, створюючи електронні віруси, — на жаль, комп’ютери теж хворіють.

За даними «Лабораторії Касперського», швидкість, з якою створюються шкідливі програми, подолала відмітку в 17 млн/рік (!) ще у 2008 році, при цьому щодня фахівці цієї компанії знаходять зразки в середньому 17 тис. нових вірусів. Чи варто дивуватися, наскільки небезпечним сьогодні є перебування в мережі для непідготовленого користувача? Тим більше, що ризикуємо ми найдорожчим — тією самою інформацією, яку шукаємо та знаходимо в Інтернеті, ну і, звичайно ж, власним часом. Що ж робити, аби забути про страх перед купівлею дитині комп’ютера? Не забувати про тему нашої статті, тобто про навчання.

 

ВАЖКО В НАВЧАННІ — ЛЕГКО В БОЮ

Дійсно, суворовський девіз якомога краще описує ситуацію: якщо хочеш вчитися — вчися! У найбуквальнішому розумінні. Знаючи, які небезпеки підстерігають користувачів мережі Інтернет і як їм протистояти, ви можете бути спокійні, що ваша дитина ніколи не отримає двійку за невиконане домашнє завдання з інформатики або не підготовлену вчасно доповідь через несподівану поломку комп’ютера.

Файлові віруси. Класики комп’ютерної шкідливості. Часто поширюються через змінні носії інформації: найчастіше через компакт-диски та флешки.

Комп’ютерні хробаки. Найнебезпечніші з небезпечних. Ці шкідливі програми здатні заразити комп’ютер користувача, поширюючись за допомогою електронною пошти, через файлообмінні мережі, системи обміну миттєвими повідомленнями (ICQ/IM/MSN/Skype тощо) та дірки в софті. Останнім часом все частіше хробаки заражають акаунти користувачів у соціальних мережах — «ВКонтакте», «Одноклассниках» та інших.

Троянські програми. Найпоширеніші. Здійснюють різні не санкціоновані користувачем дії — від крадіжки цінної інформації та вимоги викупу за розблокування ПК до отримання зловмисником повного контролю над системою. Сьогодні на троянські програми припадає до 90 % від загального обсягу всього шкідливого ПЗ.

Фішинг-атаки. Небезпечна «риболовля»: на гачок можете потрапити й ви. Фішинг (співзвучно з англійським «fishing» — риболовля) — розсилання різними каналами (email/інтернет-пейджери/соціальні мережі) підроблених посилань на сайти-двійники, де, використовуючи прийоми соцінженерії, зловмисники викрадають особисті дані користувача.

Уразливості в програмному забезпеченні. Ахіллесова п’ята софта. На думку експертів, однією з основних причин успішних атак на комп’ютери користувачів є лакуни у програмному забезпеченні, що ними використовується.

Спам, SMS-шахрайство, фальшиві антивіруси. За даними «Лабораторії Касперського», сьогодні в середньому 82 % електронних листів у Рунеті — спам. Крім витрачання вашого часу на очищення скриньки від небажаної кореспонденції, спам неприємний і тим, що часто у вкладеннях до листів, які надсилаються, можуть міститися віруси та фітингові посилання.

Експерти у сфері комп’ютерної безпеки кажуть, що ефективно протистояти комп’ютерним вірусам та іншим комп’ютерним «шкідникам» сьогодні можна лише за умови комплексного використання сучасних технологій захисту — сигнатурних (тобто через оновлення антивірусних баз), проактивних (тобто здатних виявляти невідомі потенційно небезпечні програми) та інших методів виявлення. Лише така антивірусна програма вчасно підкаже, яке посилання заражене. Така думка здається слушною та не викликає сумнівів, утім, потрібно згадати про речі на перший погляд не такі очевидні — при виборі антивірусу варто також звернути увагу на наявність спеціальної функції батьківського контролю.

Не так давно деякі виробники антивірусного захисту почали впроваджувати у свої продукти можливість отримання батьками контролю за діями дітей в Інтернеті — на жаль, сьогодні кількість веб-сайтів зовсім недитячого вмісту давно перевищила всі припустимі межі, а тому такі нововведення не здаються черговим рекламним прийомом.

 

Функція батьківського контролю дозволяє обмежити час перебування дитини в мережі — дорослі можуть задати необхідні часові проміжки, заборонити доступ до сайтів з азартними іграми, порнографічних сторінок, веб-ресурсів, що містять нецензурну лексику, інформацію про наркотики, зброю або заклики до насильства. При цьому опцію може бути захищено паролем — не знаючи секретного коду, діти просто не зможуть її самостійно відключити. Саме в такий спосіб, наприклад, батьківський контроль реалізовано в останніх версіях Kaspersky Internet Security від «Лабораторії Касперського».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі