Теми статей
Обрати теми

Автоматизуємо утримання аліментів в «1С:Бухгалтерії 8»

Редакція БК
Стаття

Автоматизуємо утримання аліментів в «1С:Бухгалтерії 8»

 

До редакції надійшло запитання з проханням розповісти, як правильно автоматизувати розрахунок та утримання аліментів. Проблема полягає в тому, що у відомості нарахування зарплати програма обчислює утримання автоматично, відштовхуючись від усієї нарахованої суми і не беручи до уваги утримання до фондів та прибутковий податок. У статті ми розповімо, чому відбувається таке перекручення розрахунку і як це виправити.

Віталій ПЕТРОВ, 1С:Спеціаліст, м. Харків, vitalij_petrov@mail.ru Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У типовій конфігурації «Бухгалтерія для України» версії 1.1.16.2, утім, як і в попередніх релізах, зарплатний модуль надано в мінімальній версії. Тим, у кого використовуються складні розрахунки, а також хто бажає автоматично розраховувати лікарняні, відпускні, кошти на відрядження, фірма «1С» рекомендує використовувати такі конфігурації, як «Зарплата і Управління Персоналом для України», «Управління торговельним підприємством для України», «Управління виробничим підприємством для України». У них функціонал зарплатного модуля значно різноманітніший та багатший. Якщо завдання полягає лише в тому, щоб правильно розраховувати та утримувати аліменти, можна обмежитися внесенням змін до конфігурації, описаними в цій статті.

Згідно з п. 13 постанови КМУ «Про перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного із подружжя, дітей, батьків, інших осіб» від 26.02.93 р. № 146 (далі — Перелік № 146) розмір відрахувань із заробітної плати та інших видів доходу за виконавчими листами (або за заявою працівника на утримання аліментів) обчислюється з суми, яка залишається після утримання податків. Також у п.п. 7.5.10 Інструкції про вчинення виконавчих дій, затвердженої наказом Мін’юсту України від 15.12.99 р.

№ 74/5, зазначено, що стягнення аліментів здійснюється з суми заробітку платника аліментів після утримання з нього обов’язкових податків. Звідси висновок: аліменти утримуються з суми фактично отриманого доходу, тобто з доходу «на руки».

В «1С:Бухгалтерії 8» для обчислення аліментів стандартні способи розрахунку утримань не підходять, оскільки вони не враховують при розрахунках внески працівника до соціальних фондів та ПДФО. Відповідно стандартні способи розрахунку не зменшують базу нарахувань на суми внесків та ПДФО. Тому нам знадобиться провести перетворення конфігурації.

Насамперед необхідно включити можливість зміни конфігурації. Для цього необхідно вибрати пункт меню «

Конфигурация → Поддержка → Настройка поддержки». У вікні «Настройка поддержки» , що з’явилося, натискуємо на кнопку «Включить возможность изменения» (рис. 1).

img 1

Потім додамо до переліку «Способы расчета оплаты труда» новий спосіб «Алименты процентом» (рис. 2).

img 2

Тепер завдання складніше: необхідно провести модернізацію програмного коду конфігурації. Відкриємо загальний модуль «ПроведениеРасчетов» (рис. 3). Тут необхідно провести модернізацію процедури «РассчитатьЗаписьРегистраРасчета» та функцій: «ПолучитьСтруктуруНеобходимыхДанных», «ПолучитьДанныеДляРасчета», «ПолучитьСписокВариантовУдержанийОрганизации».

img 3

Для зручності весь текст загального модуля «ПроведениеРасчетов» з урахуванням необхідних змін викладено в текстовому файлі «NewKod.txt», який можна скачати за посиланням http://www.bk.factor.ua/ru/publications/32/7/768.html*. Вам лише залишиться замінити вміст загального модуля «ПроведениеРасчетов» на вміст текстового файлу. Після виконаних маніпуляцій необхідно зберегти проведені зміни конфігурації, а також виконати процедуру оновлення інформаційної бази (меню «Конфигурация → Обновить конфигурацию базы данных»).

* Зміни коду, пов’язані з реалізацією способу розрахунку «Алименты процентом», підписано таким текстом: «// «Б & К» // алименты процентом / vitalij_petrov@mail.ru».

Для того щоб переглянути, які саме зміни було внесено, відкрийте конфігурацію та збережіть загальний модуль «ПроведениеРасчетов» у файл. Потім у меню «Файл» виберемо команду «Сравнить файлы». У вікні, що відкрилося, у графі «Сравнить:» укажемо шлях до файлу із загальним модулем «ПроведениеРасчетов», а у графі «С:» — шлях до файлу зі змінами, та натиснемо «ОК». У результаті програма проаналізує структуру обох файлів та виділить відмінності іншим кольором, як показано на рис. 4.

img 4

 

НАстроюВАННЯ В РЕЖИМІ «1С:ПІДПРИЄМСТВО»

У плані видів розрахунку «

Удержания организаций» створимо новий вид утримань «Алименты». Спосіб розрахунку вкажемо — «Алименты процентом», спосіб відображення в бухобліку — «Исполнительные документы». У табличній частині «Базовые» додамо види розрахунків, з яких можна утримувати аліменти («Оклад по дням», «Индексация зарплаты» тощо). У параметрі «Категория вида расчетов» укажемо «Зависимое первого уровня» (рис. 5). Нагадаємо, що утримання аліментів здійснюється з усіх видів заробітку та додаткової винагороди як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, у тому числі з:

— основної заробітної плати за посадовим окладом, тарифною ставкою, відрядними розцінками тощо;

— усіх видів доплат та надбавок до заробітної плати;

— грошових та натуральних премій;

— оплати за надурочну роботу, за роботу у святкові, неробочі та вихідні дні;

— заробітної плати, яка зберігається під час відпустки, а також з компенсації за невикористану протягом декількох років відпустки, що отримується при звільненні;

— заробітної плати, яка зберігається під час виконання державних та громадських обов’язків, та в інших випадках збереження середньої заробітної плати;

— винагороди за загальні річні підсумки роботи підприємств та організацій;

— винагороди, які виплачуються штатним літературним працівникам газет, журналів, агентств друку, радіо, телебачення з фонду літературного гонорару, а також нештатним літературним працівникам, які підлягають державному соціальному страхуванню, тощо.

img 5 

Докладніший список наведено в Переліку № 146.

Утримуючи суми за виконавчими листами, бухгалтеру необхідно знати, що не з усіх видів доходів можуть провадитись відрахування. Перелік виплат, на які не може бути звернено стягнення, зазначено у

ст. 73 Закону України «Про виконавче провадження» від 21.04.99 р. № 606-ХІV.

Якщо ви тільки приймаєте на роботу працівника, з якого слід утримувати аліменти, то в документі «

Прием на работу в организацию» на закладці «Удержания» укажіть вид утримань «Алименты».

У разі коли утримувати аліменти потрібно буде із заробітної плати людини, яка вже працює на підприємстві, скористайтеся документом «

Кадровое перемещение», в якому лише потрібно на закладці «Удержания» указати в колонці «Вид расчета» із плану видів розрахунку варіант «Алименты», а в колонці «Действия» вибрати варіант «Начать» (рис. 6 с. 14).

img 6

Є ще один нюанс, на який слід звернути увагу: при переказі аліментів одержувачу, як правило, виникають витрати, пов’язані з переказом грошей. Якщо утримані суми аліментів на користь фізичної особи (стягувача) перераховуються поштовим переказом через відділення зв’язку за адресою одержання, потрібно сплатити поштовий збір. При перерахуванні аліментів на банківський рахунок одержувача потрібно оплатити послуги банку.

У разі перерахування грошей через відділення зв’язку всі витрати, пов’язані з таким перерахуванням, здійснюються за рахунок платника аліментів згідно з п. 14 Переліку № 146. При перерахуванні аліментів через банк, хоча це безпосередньо й не зазначено в Переліку № 146, витрати за банківське обслуговування логічно буде також утримати з платника аліментів.

Отже, давайте розглянемо варіант, коли до аліментів, що утримуються, додасться також сума, необхідна для оплати послуг банку. У плані видів розрахунків створимо новий вид утримань «Услуги банку». Спосіб розрахунку вкажемо «Процентом», до табличної частини додамо лише аліменти (рис. 7).

img 7

Щоб відсотки почали утримуватися разом з аліментами, у документі «Кадровое перемещение» на закладці «Удержания» додамо ще один рядок з тими самими параметрами, лише в колонці «Вид расчета» стоятиме значення «Услуги банку» та їх розмір — 1 %. Зберігаємо документ.

Настав час перевірити всі внесені нами зміни в дії. Створюємо новий документ «Начисление зарплаты». Щоб не заплутатися в різноманітті цифр, виберемо одного працівника, на якому перевіримо працездатність розрахунків (рис. 8).

img 8

Наприклад, нарахована заробітна плата працівника становить 4500 грн. плюс індексація — 120 грн.

Внески до фондів — 166,32 грн., податок з доходів — 668,05 грн. Утримання, пов’язані з аліментами, склали 955,57 грн., у тому числі власне аліменти — 946,41 грн. ((4620 - 166,32 - 668,05) х 0,25), послуги банку — 9,46 грн. Як бачите, програма все обчислює правильно.

 

Такі зміни до конфігурації може бути внесено користувачем самостійно. Якщо ви не відчуваєте впевненості у своїх силах, краще зверніться за допомогою до програмістів. Ще раз нагадаємо, що файл загального модуля «

ПроведениеРасчетов» з урахуванням необхідних змін конфігурації «Бухгалтерія для України» версії 1.1.16.2 викладено в текстовому файлі «NewKod.txt», який можна скачати за посиланням http://www.bk.factor.ua/ru/publications/32/7/768.html/ .
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі