Теми статей
Обрати теми

Про плани підтримки положень розділу III «Податок на прибуток підприємств» Податкового кодексу України в типових конфігураціях «1С»

Редакція БК
Лист від 04.04.2011 р. № 13356

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ ВІД ФІРМИ «1С» ДЛЯ КОРИСТУВАЧІВ
 І ПАРТНЕРІВ ВІД 04.04.2011 р. № 13356

Про плани підтримки положень розділу III
 «Податок на прибуток підприємств»
 Податкового кодексу України
 в типових конфігураціях «1С»

 

Фірма «1С» в інформаційному листі від 14.12.2010 р. № 12809 сповістила користувачів і партнерів про попередні плани випуску версій типових конфігурацій для України на платформах «1С:Підприємство 8» і «1С:Підприємство 7.7» з підтримкою положень розділу III «Податок на прибуток підприємств» Податкового кодексу України (далі — розділ ІІІ ПК України), який набрав чинності 1 квітня 2011 року.

Для реалізації обліку відповідно до положень розділу ІІІ ПК України та інших нормативних актів, пов’язаних з набуттям чинності розділом ІІІ ПК України, необхідні масштабні зміни в типових конфігураціях 1С для України. Відмінності в методиках податкового обліку порівняно з нині чинним Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» є значними (революційними), що й зумовлює масштабність змін. При цьому на момент підготовки інформаційного листа ще не прийнято й не опубліковано важливі для побудови методики обліку податку на прибуток нормативні та роз’яснювальні акти. Зокрема, не опубліковано наказ Державної податкової адміністрації України, що затверджує форму декларації про податок на прибуток; у Міністерстві фінансів України на погодженні перебуває значна кількість питань, що стосуються розділу ІІІ та Перехідних положень ПК України.

Цим повідомленням уточнюються строки виходу версій типових конфігурацій з підтримкою розділу ІІІ ПК України, а також роз’яснюється порядок переходу на нові версії. Підтримку розділу ІІІ ПК України буде реалізовано наприкінці травня 2011 року в таких конфігураціях:

— «Бухгалтерія 8 для України»;

— «Управління торговельним підприємством для України»;

— «Управління виробничим підприємством для України»;

— «Бухгалтерський облік 7.7 для України»;

— «Виробництво + Послуги + Бухгалтерія для України»;

— «Бухгалтерія + Торгівля + Склад + Зарплата + Кадри для України».

Нагадаємо, що для конфігурацій «Бухгалтерія 8 для України», «Управління торговельним підприємством для України» планується випуск нових редакцій конфігурацій на платформі «1С:Підприємство 8.2».

У конфігурації «Управління виробничим підприємством для України» реалізація змін з податку на прибуток планується тільки в редакції 1.3. Для решти перелічених конфігурацій зміни буде випущено в межах чергових релізів.

У версіях конфігурацій з підтримкою розділу ІІІ ПК України не планується підтримувати ведення податкового обліку відповідно до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», що втратив чинність, а отже, після переходу на нові версії (редакції) облікові дані I кварталу 2011 року буде збережено в інформаційних базах у режимі «закритого періоду» (без можливості перепроведення документів).

 

КОНЦЕПЦІЯ заПЛАНОВАНИХ ЗМІН у ТИПОВИХ КОНФІГУРАЦІЯХ

У типових конфігураціях на платформі «1С:Підприємство 8» планується реалізувати підтримку паралельної оцінки доходів, витрат, активів відповідно до стандартів бухгалтерського обліку України та відповідно до ПК України на всіх автоматизованих ділянках обліку. У тому числі калькуляція бухгалтерської собівартості продукції виконуватиметься відповідно до П(С)БО 16, і паралельно вестиметься калькуляція прямих витрат на виробництво продукції відповідно до ПК України. Крім цього, у конфігураціях буде також реалізовано можливість ведення спрощеного бухгалтерського обліку, що мінімізує розбіжності між даними бухгалтерського та податкового обліку. Ця схема передбачає у тому числі калькуляцію собівартості готової продукції відповідно до П(С)БО 25.

При цьому у звітах «

Оборотно-сальдовая ведомость», «Карточка счета» та інших бухгалтерських звітах можна буде порівняти оцінки доходів, витрат та активів за даними бухгалтерського та податкового обліку, визначити розбіжності між ними.

У типових конфігураціях на платформі «1С:Підприємство 7.7»

планується реалізувати тільки схему спрощеного бухгалтерського обліку, що передбачає калькуляцію собівартості готової продукції відповідно до П(С)БО 25. А саме, включення до бухгалтерської собівартості продукції тільки тих витрат, які може бути визнано в податковому обліку відповідно до ПК України, та віднесення виробничих витрат, що не може бути визнано в податковому обліку, відразу на фінансовий результат.

Бухгалтерські звіти не дозволять порівнювати оцінки доходів, витрат та активів за даними бухгалтерського та податкового обліку, оскільки така можливість не підтримується технологічною платформою «1С:Підприємство 7.7».

Настійно рекомендуємо користувачам типових конфігурацій «Бухгалтерія 8 для України», «Управління торговельним підприємством для України» до кінця травня перейти на версію платформи «1С:Підприємство 8.2» (див. докладніше інформаційний лист від 22.02.2011 р. № 13121), а користувачам типової конфігурації «Управління виробничим підприємством для України» (редакції 1.2 і більш ранніх) до кінця травня перейти на редакцію 1.3.

Користувачам типових конфігурацій «Бухгалтерський облік 7.7 для України», «Виробництво + Послуги + Бухгалтерія для України», «Бухгалтерія + Торгівля + Склад + Зарплата + Кадри для України» пропонуємо обміркувати можливість переходу на версії типових конфігурацій на платформі «1С:Підприємство 8», якщо описаний вище обсяг підтримки розділу ІІІ ПК України недостатній для ведення обліку на вашому підприємстві.

Рекомендації щодо роботи користувачів з поточними версіями (редакціями) конфігурацій у II кварталі 2011 року до оновлення на нові версії (редакції):

— необхідно привести методи нарахування амортизації основних засобів у бухгалтерському обліку у відповідність до ст. 145 ПК України. Виконання цієї рекомендації необхідне для коректного ведення бухгалтерського обліку починаючи з квітня 2011 року;

— привести структуру статей (видів) витрат у відповідність до ст. 138 ПК України;

— організувати облік взаєморозрахунків так, щоб виділити аванси, видані та отримані до 01.04.2011 р., серед інших операцій купівлі-продажу: або вести такі взаєморозрахунки за окремими договорами (замовленнями), або на виділених субрахунках взаєморозрахунків.

Виконання цих рекомендацій не є обов’язковим, однак забезпечить у подальшому більш швидкий перехід на версії (редакції) конфігурацій з підтримкою положень розділу ІІІ ПК України.

Протягом усього періоду до виходу оновлень організація може одночасно з підготовкою здавання звітності за I квартал 2011 року (відповідно до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств») вести документообіг II кварталу, акцентуючи увагу тільки на даних бухгалтерського обліку.

 

рекомендовані ДІЇ КОРИСТУВАЧІВ Під час ПЕРЕХОДу НА НОВІ ВЕРСІЇ (РЕДАКЦІї) КОНФІГУРАЦІЙ

Після переходу на нові версії (редакції) в обліковій базі необхідно:

— відобразити інвентаризацію нематеріальних активів на 01.04.2011 р. та визначити їх вартість, що амортизується, відповідно до Перехідних положень ПК України;

— відобразити інвентаризацію запасів на складах та в незавершеному виробництві на 01.04.2011 р. та визначити вартість їх придбання;

— прив’язати статті декларації з податку на прибуток до довідника статей (видів) витрат;

— перевірити (уточнити) аналітику податкового обліку в первинних документах, уведених починаючи з 01.04.2011 р.

Ураховуючи, що за період з початку II кварталу в обліковій базі може бути накопичено значний обсяг первинних документів і відповідно обсяг коригувань при переході на версії з підтримкою розділу ІІІ ПК України може виявитися значним, у нових версіях (редакціях) планується додати інструменти для спрощення дозаповнення первинних документів та заповнення документів, що відображають результати інвентаризації.

Також звертаємо увагу, що перехід на нові версії (редакції) конфігурацій планується реалізовувати шляхом оновлення існуючих баз без втрати раніше накопичених даних. Проте ще раз підкреслюємо, що документи, уведені до 1 квітня 2011 року, будуть доступні тільки в режимі перегляду разом з їх проводками (рухами) без можливості перепроведення цих документів за нормами Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі