Теми статей
Обрати теми

Як здавати неелектронні додатки до електронної звітності

Редакція БК
Відповідь на запитання

Як здавати неелектронні додатки до електронної звітності

 

Наш контрагент не видав податкову накладну на придбаний нами товар. У зв’язку з цим ми оформляємо заяву про відмову постачальника за формою № Д8. Як і решту податкової звітності, маємо намір здати цей додаток до декларації в електронному вигляді. Однак разом із ним потрібно подавати копії розрахункових документів, які в нас є тільки на папері. Чи потрібно нам подавати всю декларацію в паперовому вигляді чи, навпаки, відсканувати розрахункові документи та відіслати їх електронною поштою?

Відповідає

Олексій КУЗНЄЦОВ , консультант «Б & К»

 

Це питання законодавчо не врегульоване. Згідно з п. 201.10 Податкового кодексу до такої заяви додаються копії товарних чеків чи інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг. Проте ні в Кодексі, ні в

Порядку заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість від 25.01.2011 р. № 41 немає вказівок на форму подання таких додатків.

Проблема ця існує не перший рік. Але раніше основною формою подання ПДВшної декларації була паперова. Тому на практиці місцеві податківці зазвичай вимагали здавання відповідної декларації з усіма додатками (і додатками до додатків) у паперовому вигляді.

Тепер позиція податківців змінилася: у

листі ДПАУ від 16.03.2011 р. № 7273/7/16-1117 вони повідомили, що сама декларація, уключаючи додаток Д8, може подаватися в електронному вигляді, а от додатки до форми № Д8, тобто ті самі копії первинних та платіжних документів, повинні задаватися окремо в порядку, визначеному для подання податкової звітності в паперовому вигляді.

Ми не зовсім розуміємо, чом би не дозволити платникам надавати скановані зображення документів, адже за результатами заяви все одно буде проведено позапланову перевірку несумлінного контрагента. Але в будь-якому разі така визначеність, звісно, краще, ніж колишня невизначеність.

Утім, вважаємо, що не зайвим буде разом з копіями цих документів подати і копію форми Д8, зазначивши на ній щось на кшталт «Копія. Оригінал подано в електронній формі».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі