Теми статей
Обрати теми

Податкові накладні та Єдиний реєстр

Редакція БК
Відповідь на запитання

Податкові накладні та Єдиний реєстр

 

img 1

Реєстрація податкових накладних, у яких сума податку на додану вартість становить понад 100 тис. грн., — в Єдиному реєстрі нещодавнє нововведення. Тому її проведення викликає низку запитань, відповіді на які ви знайдете нижче.

Також ми розглянемо деякі питання щодо складання додатка 5 «Розшифровка податкових зобов’язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів» до податкової декларації з податку на додану вартість.

Відповіді підготувала Олександра ВІНЦЕВИЧ, радник податкової служби ІІІ рангу

 

Допоможіть зареєструвати податкову накладну на суму понад 100 тис. грн. Програма видає помилку структури: «

Документ не пройшов перевірку структури:Error parsing “as unsignedLong datatype. The element: ‘HKBUY’ has an invalid value according to its data type.».

 

Швидше за все, ви не заповнили поле «

Індивідуальний податковий номер покупця». Упевнені: щойно ви його заповните, перевірка структури в програмі «Податкова звітність» (OPZ) більше не буде видавати помилки.

 

Як можна перевірити отриману податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних?

 

Нагадаємо, що згідно з вимогами Перехідних положень Податкового кодексу України з 1 липня 2011 року платниками податку на додану вартість (ПДВ) — продавцями здійснюється реєстрація податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, в яких сума ПДВ в одній податковій накладній становить понад 100 тис. грн.

Водночас платники податків — покупці мають можливість перевірити наявність реєстрації такої податкової накладної в зазначеному Реєстрі.

Для формування запиту до Єдиного реєстру податкових накладних покупець може безкоштовно отримати з офіційного веб-сайту ДПА України («

Платникам податків про електронну звітність» → «Програмне забезпечення» → «ОПЗ-програмне забезпечення по формуванню та подачі платниками податків податкової звітності та реєстру отриманих та виданих податкових накладних до органів ДПС в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку») програму (разом з інструкцією зі встановлення), за допомогою якої можна перевірити в Єдиному реєстрі податкових накладних необхідну податкову накладну, отриману від продавця.

Зазначена програма дозволяє:

— формувати запит щодо отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних;

— переглядати відповіді щодо відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних;

Для того щоб формувати запити та переглядати відповіді, після відкриття програми необхідно зверху ліворуч через «

Довідники» відкрити «Довідник документів», а в ньому відмітити галочкою два документи — «J13001 Запит щодо отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних» (у розділі 13 «Запити») та «J14001 Витяг з Єдиного реєстру податкових накладних» (у розділі 14 «Відповіді, довідки та повідомлення»). До того ж при виході з вікна «Довідник документів» обов’язково необхідно натиснути в ньому зверху праворуч на кнопку «Зберегти зміни».

Звертаємо увагу на те, що у фізичної особи — підприємця, який є платником ПДВ, назви обох зазначених бланків будуть такими ж, за винятком першої літери, адже звітність підприємців позначається літерою «F» (відповідно «

F13001» та «F14001»).

Після цього треба створити новий документ, натиснувши зверху ліворуч на «

Документ → Новий…». У вікні, яке з’явилося, в рядку «Звітний документ» слід обрати необхідний документ, наприклад «J13001 Запит щодо отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних», після чого натиснути на кнопку «Підтвердити».

Необхідний бланк розкриється, і програма зробить запит: «

Заповнити заголовок документа?». Якщо запитувач заздалегідь уніс свої дані до «Персональних параметрів», то можна сміливо натискати на «ОК». Більшість показників платника податків — покупця в зазначеному бланку буде заповнено автоматично.

Звертаємо увагу на одну відмінність при формуванні бланка «

Запит щодо отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних» керівником юридичної особи та фізичною особою — підприємцем.

Коли запит формує керівник юридичної особи, то в кінці бланка запиту програма автоматично виставляє і реєстраційний номер облікової картки керівника, і його ініціали та прізвище (хоча і розміщує їх у зворотному порядку — прізвище, а потім ініціали), а от коли такий бланк запиту створює фізична особа — підприємець, то в кінці бланка програма не заповнює реєстраційного номера облікової картки керівника. І це правильно, оскільки ФОП не є керівником, і до того ж саме його дані вказані в першому полі бланка, яке має назву «

Платника податків — покупця» (на відміну від юридичної особи, адже в першому полі для такого випадку вказані дані саме юридичної особи).

Однак фізичній особі — підприємцю необхідно буде самому заповнити поле «

Підпис» (ініціали та прізвище). На жаль, програма це поле автоматично не заповнює. Сподіваємось, що в наступній версії розробники програми це передбачать.

Після заповнення параметрів запиту необхідно провести його збереження. Звертаємо увагу на те, що збереження файлів-запитів здійснюється в папці, яка вказана в персональних параметрах як шлях до збереження файлів. Тому дуже важливо, щоб на початку роботи з програмою «Податкова звітність» (OPZ) однією з перших дій того, хто планує формувати запити та отримувати відповіді щодо відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних, було заповнення «

Персональних реквізитів» платника податку, адже саме в цей момент формуються шляхи збереження, друку та відправки документів.

Далі сформований файл запиту готується для передачі (з урахуванням вимог щодо ЕЦП) та передається до приймального шлюзу ДПС України на електронну адресу

zvit@sta.gov.ua. 

Після передачі файла запиту щодо отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних від приймального шлюзу ДПС України на поштову скриньку платника податків надходить відповідь на запит.

Отриманий файл відповіді необхідно розшифрувати та перенести до папки, де розміщені електронні документи користувача (за умовчанням це папка XML основного каталогу, до якого встановлено ОПЗ).

Після переміщення файла відповіді необхідно обов’язково провести синхронізацію документів. А вже після цього можна переглянути відповідь. Для цього необхідно відкрити отриману відповідь (у списку наявних документів з’явиться гілка дерева для документа «

Відомості з Єдиного реєстру податкових накладних» (з кодом «J14001» — для юридичної особи, з кодом «F14001» — для фізичної особи — підприємця), переходячи по якій, обираємо необхідний файл відповіді).

 

Я сформував три реєстри виданих та отриманих ПН на кожен місяць (наша фірма — квартальний платник ПДВ). Коли починаю формувати бланк «

Розшифровки податкових зобов’язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів», програма автоматично не формує додатка 5. Надайте, будь ласка, роз’яснення.

 

В останніх версіях програми «Податкова звітність» (OPZ) автоматичне формування бланка «

Розшифровки податкових зобов’язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів» (додаток 5 до податкової декларації з ПДВ) з бланка «Реєстр виданих і отриманих податкових накладних» розробниками програми тимчасово відключено. Про це можна дізнатись з «Порядку роботи з програмним забезпеченням по формуванню податкової звітності в електронному вигляді», якщо нажати при відкритій програмі «Податкова звітність» (OPZ) зліва зверху на слово «Допомога».

 

Минулого місяця серед моїх покупців з’явився неплатник ПДВ. У програмі «Податкова звітність» (OPZ) в індивідуальному номері для нього я поставила «0» і так внесла до довідника контрагентів. При заповненні додатка 5 програма пише, що індивідуальний номер має бути заповнений, а «0» не приймає. Що робити? Чому розробники не передбачили такої можливості?

 

А їм це ні до чого. Річ у тому, що при продажу товарів (робіт, послуг) неплатнику ПДВ зазначені операції відображаються в бланку «

Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» (додаток 5 до податкової декларації з ПДВ) в рядку «Інші» загальними сумами «Обсяг постачання» та «Сума податку на додану вартість». Цей рядок додатка 5 не вимагає відображення будь-яких індивідуальних податкових номерів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі