Теми статей
Обрати теми

Можливість сортування в довіднику контрагентів

Редакція БК
Відповідь на запитання

Можливість сортування в довіднику контрагентів

 

Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, чи можна в програмі «Податкова звітність» (OPZ) довідник контрагентів відсортувати за назвою?

Відповіді підготувала

Олександра ВІНЦЕВИЧ , радник податкової служби ІІІ рангу

 

Перш ніж відповісти на це запитання, хочемо звернути увагу на один нюанс відносно таких термінів, як «назва» і «найменування». Для цього нагадаємо окремі положення законодавчих документів (у редакціях, які чинні на цей час).

Так, п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПК) передбачено, що платник податку зобов’язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою податкову накладну, в якій зазначається в окремому рядку повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи, або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, — продавця товарів/послуг або покупця (отримувача) товарів/послуг.

Відповідно до ч. 2 ст. 57 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. 435-IV в установчих документах повинно бути зазначено, зокрема, найменування суб’єкта господарювання.

Як зазначено у ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV (далі — Закон № 755-IV), відомості про юридичну особу або фізичну особу — підприємця включаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — ЄДР) шляхом унесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України.

Частиною 2 цієї ж статті визначено, що в ЄДР містяться відомості щодо юридичної особи, зокрема повне найменування юридичної особи та скорочене у разі його наявності.

Документом, який засвідчує факт унесення до ЄДР запису про державну реєстрацію юридичної особи або фізичної особи — підприємця, згідно із Законом № 755-IV є свідоцтво про державну реєстрацію (з 07.05.2011 р. — виписка з ЄДР).

У бланку свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи (з 07.05.2011 р. — у виписці з ЄДР) відповідно до ч. 3 ст. 9 Закону № 755-IV зазначається, зокрема, найменування юридичної особи.

Отже, найменування юридичної особи, яке зазначається в реєстраційній картці юридичної особи та роздруковується у виписці з ЄДР (до 07.05.2011 р. — у свідоцтві про державну реєстрацію юридичної особи), має відповідати тому найменуванню, яке зазначене в установчих документах юридичної особи.

Статтею 8 Закону № 755-IV передбачено, що вимоги щодо написання найменування юридичної особи або її відокремленого підрозділу встановлюються спеціально уповноваженим органом з питань державної реєстрації.

Відповідно до «Вимог щодо написання найменування юридичної особи або її відокремленого підрозділу», затверджених наказом Держпідприємництва від 09.06.2004 р. № 65 та зареєстрованих у Мін’юсті 29.06.2004 р. за № 792/9391, юридична особа повинна мати своє найменування. У найменуванні юридичної особи зазначається її організаційно-правова форма (1-й реквізит) та назва (2-й реквізит). Назва юридичної особи не може містити посилання на організаційно-правову форму. Назва юридичної особи береться у лапки та зазначається безпосередньо після організаційно-правової форми суб’єкта господарювання.

Таким чином, найменування юридичної особи — це більше, ніж її назва. Звертаємо увагу на те, що в

ПК передбачені вимоги лише до назви.

Між тим у «

Довіднику контрагентів» програми «Податкова звітність» (OPZ) в таблиці, яка містить інформацію про них, другий стовпчик «Назва (Прізвище, ім’я, по батькові)» повинен містити не лише «назву» платника податків, а і його повне «найменування».

Річ у тім, що таке повне «найменування» з таблиці «

Довідник контрагентів» потрапляє до значної кількості декларацій і податкових розрахунків, у бланках яких наказами ДПАУ затверджено відображення саме такого повного показника, як «найменування».

Ті бухгалтери, які знайомі з деклараціями з ПДВ не один рік, думаємо, пам’ятають часи, коли в період дії Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР у бланку Податкової декларації з податку на додану вартість слово «назва» замінювалось на слово «найменування». Цей принцип у бланках збережено і по сьогодні. Сподіваємось, що з часом відповідні зміни у вигляді заміни слова «назва» на слово «найменування» будуть внесені і до п. 201.1 ст. 201 ПК.

Ми звернули увагу на це у зв’язку з тим, що, незважаючи на назву другого стовпчика у вигляді «

Назва (Прізвище, ім’я, по батькові)», бажано в ньому відображати все ж таки «найменування» платників податків.

Що стосується процесу сортування контрагентів у зазначеній таблиці, то така функція існує, але здійснюватись сортування (у разі, якщо платник податків вносить до цієї таблиці контрагентів за «найменуванням») в алфавітному порядку буде не за «назвою», а саме за «найменуванням». Наприклад, Державне підприємство «Ясінь» (оскільки початком найменування є літера «Д», хоча сама назва починається на літеру «Я») буде розташовано попереду від Товариства з обмеженою відповідальність «Аракл» (в якому назва починається на літеру «А», але найменування починається на літеру «Т»).

Для того щоб здійснити сортування, достатньо при відкритому вікні «Довідник контрагентів» здійснити клік курсором на тому стовпчику, за показниками якого платник податків бажає відсортувати зміст таблиці. Можна розташувати показники і в протилежному алфавітному порядку — для цього досить зробити в шапці таблиці другий клік курсором на бажаному показнику.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі