Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Змінено форми звітності
з ЄСВ

Постановою правління Пенсійного фонду України від 23.06.2011 р. № 18-1 затверджено зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. № 22-2 (далі — Порядок № 22-2).

Попередимо: зміни не є кардинальними та їх прийняття спрямоване на приведення норм Порядку № 22-2 у відповідність до чинного законодавства. Звернемо увагу на найбільш важливі з них.

Визначено, як оформляється облікова картка застрахованої особи, яка не є громадянином України, але працює на території України та не має реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційного коду).
У такому разі в обліковій картці застрахованої особи вказуються серія і номер документа, що засвідчує особу (FNNNNNNNNN, де «F» — латинська літера (константа), далі «NNNNNNNNN» — довільний набір латинських, російських та українських літер, а також цифр).

Викладено в новій редакції додатки 1, 2, 4 — 6 до Порядку № 22-2, а також цей Порядок доповнено новим додатком 7 «Звіт про настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання».

Зміни в додатку 4 «Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України» переважно стосуються таблиць 5 і 6.

Тепер таблицю 5 додатка 4 страхувальники

повинні подавати також у разі, якщо протягом звітного періоду застрахованим особам надана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами або відпустка для догляду за дитиною з трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку. Ця інформація необхідна для визначення страхового стажу застрахованої особи.

Також для таблиці 5 з'явився новий статус — «додаткова». Таблицю 5 з таким статусом подає роботодавець, якщо в додатку 4 за звітний період не зазначено застраховану особу, з якою було укладено або розірвано трудовий договір за попередній період.

У таблиці 6 такі головні нововведення:

1) у табличній частині з'явилися два нові показники, необхідні для визначення страхового стажу застрахованої особи:

— графа 13 «Кількість календарних днів тимчасової непрацездатності»;

— графа 14 «Кількість календарних днів без збереження заробітної плати»;

2) додано коди типів нарахувань для зазначення у графі 10, які використовуються для виправлення помилок, допущених при нарахуванні внесків до Пенсійного фонду за

період до 1 січня 2011 року:

коди 6 і 7 використовуються для самостійного виправлення помилок страхувальником (аналог кодів 2 і 3 для ЄСВ);

коди 8 і 9 — для донарахування або зменшення внесків при виявленні помилок при перевірці органом Пенсійного фонду (аналог кодів 4 і 5 для ЄСВ).

Крім того, згідно з новим п. 3.7 Порядку № 22-2 в разі настання нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання із застрахованою особою роботодавці — юридичні та фізичні особи, а також підприємці (за себе) та самозайняті особи

обов'язково подають додаток 7 до Порядку № 22-2 «Звіт про настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання».

Додаток 7 подається протягом 2 робочих днів після настання страхового випадку щодо таких осіб.

Як зазначено в тексті постанови № 18-1, вона набрала чинності з

1 серпня 2011 року (п. 4). Зазначену постанову офіційно опубліковано 8 серпня 2011 року. На нашу думку, уперше оновлений додаток 4 слід подавати за підсумками серпня 2011 року не пізніше 20 вересня 2011 року. Це підтверджують фахівці Пенсійного фонду в усних роз’ясненнях.

(Постанова правління Пенсійного фонду України «Про затвердження Змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.06.2011 р. № 18-1)

 

ДПАУ роз’яснила деякі питання щодо заповнення форми № 1ДФ

ДПАУ в листі від 24.05.2011 р. № 9649/6/17-0215 роз'яснила окремі питання заповнення податковими агентами Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

Так, головне податкове відомство нагадало: у разі нарахування доходу його відображення в графі 3а Податкового розрахунку за формою № 1ДФ є обов'язковим

незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні.

Зауважимо: якщо дохід було виплачено, але не нараховано, то податковому агенту також необхідно подавати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ. Суму виплаченого доходу слід відобразити у графі 3 цієї форми.

Також ДПАУ нагадала, що нарахований дохід відображається

повністю, без вирахування ПДФО, суми єдиного соцвнеску та суми податкової соціальної пільги за її наявності.

При цьому в разі

повної та своєчасної виплати доходу у формі № 1ДФ за звітний квартал сума, зазначена у графі 3 дорівнює сумі, що вказується у графі 3а. Зауважимо, що згідно з Порядком заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, та сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020, це стосується доходу у вигляді заробітної плати. Наприклад, нараховано 5000 грн. (графа 3а) і виплачено доходу в повному обсязі — 5000 грн. (графа 3). Якщо нараховано 5000 грн., а фактично виплачено доходу 70 % від нарахованої суми (не в повному обсязі), то у графі 3а вказується 5000 грн., а в графі 3 — 3500 грн.

Також зауважимо, що в разі несвоєчасної виплати заробітної плати (наприклад, у липні за травень) суми виплаченої заробітної плати відображаються в графі 3 форми № 1ДФ за той звітний квартал, в якому відбулася така несвоєчасна виплата. Відповідно й суми ПДФО відображаються у графі 4 форми № 1ДФ за звітний період, в якому відбулося фактичне перерахування цього податку.

(Лист ДПАУ «Щодо заповнення податковими агентами податкового розрахунку» від 24.05.2011 р. № 9649/6/17-0215)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі