Теми статей
Обрати теми

Лікарняні в «1С:Бухгалтерії 8»

Редакція БК
Відповідь на запитання

Лікарняні в «1С:Бухгалтерії 8»

 

Добридень! Спасибі за цікаві статті у вашому виданні «Бухалтер & Комп’ютер». Розкажіть, як нарахувати та виплатити лікарняні в «1С:Бухгалтерії 8.2» (1.2.1.5).

Головний бухгалтер Українського державного центру позашкільної освіти м. Києва

Відповідає

Ганна САРАЄВА , економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Перш ніж приступити до оформлення операцій з нарахування лікарняних в «1С:Бухгалтерії 8», давайте пригадаємо деякі законодавчі нюанси.

Обчислення середнього заробітку для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності та оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності визначається відповідно до Порядку від 26.09.2001 р. № 1266. При розрахунку виплат по тимчасовій непрацездатності необхідно пам’ятати, що до розрахунку середнього заробітку включаються виплати, які нараховані працівнику в розрахунковому періоді та відповідають одночасно таким вимогам:

1) уключаються до фонду оплати праці згідно з Інструкцією № 5, затвердженою наказом Держкомстату від 13.01.2004 р.;

2) обкладаються ПДФО;

3) обкладаються ЄСВ.

Крім того, зазначені виплати включаються до розрахунку середньої заробітної плати тільки якщо вони нараховані за фактично відпрацьований час. Виплати за невідпрацьований час не враховуються при розрахунку середньої зарплати для виплати лікарняних.

В «1С:Бухгалтерії 8» нарахування лікарняних не автоматизоване. А отже, розрахунок страхового стажу для оплати лікарняних*, як і розрахунок суми лікарняних потрібно виконати вручну. Ми ж розглянемо, як відобразити нарахування лікарняних у програмі.

* Про те, як розрахувати страховий стаж працівника для оплати лікарняних, читайте у статті К. Скрипкіної на с. 20.

 

СТВОРЕННЯ ПОТРІБНОЇ ПРОВОДКИ

Перше, з чого ми почнемо, — створення в довіднику «

Способы отражения зарплаты в регламентированном учете» проводок із нарахування лікарняних. У релізі 1.2.2.4 довідник містить готовий елемент «Отражение больничных за счет ФСС» (рис. 1). У ньому для нарахування лікарняних використовується проводка Дт 378 — Кт 661. Але для відстежування лікарняних пропоную поставити субрахунок 663 «Розрахунки за іншими виплатами». Для цього двічі клацніть мишкою по запису та з вікна плану рахунків, що відкрилося, замість субрахунку 661 виберіть субрахунок 663.

Створимо проводку із нарахування лікарняних за рахунок підприємства також з використанням субрахунку 663 (рис. 1).

img 1

 

СТВОРЮЄМО ВІДПОВІДНИЙ ВИД НАРАХУВАННЯ

Заходимо в меню «

Зарплата → Начисления организации» та додаємо новий елемент «Больничные за счет ФСС» (рис. 2).

img 2

Оскільки суму компенсації доведеться розраховувати вручну, а потім ввести її в документ нарахування, то в полі «Способ расчета» потрібно встановити значення «Фиксированной суммой». На закладці «Основное» у полі «Отражение в бухучете» з довідника «Способы отражения заработной платы в регламентированном учете» підставимо створений раніше макет проводки. Сума лікарняних підлягає обкладенню ПДФО, отже, у полі «НДФЛ» ставимо код 101.

У полі «Счет учета» з плану рахунків виберемо субрахунок 663 «Розрахунки за іншими виплатами». Обов’язково поставте прапорець напроти опції «Для расчета ЕСВ и НДФЛ учитывается как оплата больничных».

На закладці «База для расчетов» слід указати, які внески утримуються з цього виду нарахування. Для цього в табличній частині «Является базой для» натискуємо кнопку «Добавить» та в діалоговому вікні «Выбор типа данных» вибираємо «Взносы в фонды». У плані видів розрахунків, що відкрився, виберемо «ЕСВ (больничные)». Потім виконайте описані вище дії ще раз та додайте до табличної частини елемент «ЕСВ ФОТ (больничные)» (рис. 2).

У такий самий спосіб необхідно буде створити вид нарахування «Больничные за счет предприятия». Він використовуватиметься при оплаті перших п’яти днів непрацездатності. Приклад заповненого нарахування наведено на рис. 3.

img 3

 

НАРАХОВУЄМО ЗАРПЛАТУ та ЛІКАРНЯНІ

Для нарахування заробітної плати (лікарняних,
відпускних та компенсаційних виплат) використовується документ «

Начисление зарплаты работникам организаций». У шапці документа вказують місяць, за який нараховують зарплату, та за необхідності підрозділ організації. Якщо регламентований виробничий календар настроєно, то в полі «Норма дней за месяц:» автоматично буде занесено кількість робочих днів у місяці.

У першій табличній частині зазначають список працівників, яким буде нараховано заробітну плату. Друга таблична частина складається з декількох закладок, при нарахуванні лікарняних ці закладки доведеться заповнювати вручну. Подивимося, як це зробити на такому прикладі.

Приклад.

Працівниця Васильєва Є. А. надала листок непрацездатності з 01.08.2011 р. по 10.08.2011 р. За перші п’ять днів їй було нараховано суму лікарняних у розмірі 500 грн., за решту три дні (оплачує соцстрах) — 300 грн.

 

На закладці «

Начисления» натиснемо на кнопку «Заполнить» та вкажемо період, за який потрібно нарахувати зарплату, згідно з умовами прикладу — з 11.08.2011 р. по 31.08.2011 р. У графі «Отработано дней» стоятиме 18. Тепер додамо інформацію про нараховані лікарняні. Для цього на закладці «Начисления»:

1) додамо новий рядок та вкажемо вид нарахування «

Больничные за счет предприятия», період — з 01.08.2011 р. по 05.08.2011 р., розмір — 500 грн.;

2) додамо ще один рядок, указавши вид нарахування «

Больничные за счет ФСС», період — з 08.08.2011 р. по 10.08.2011 р., розмір — 300 грн.

3) після того як інформація про заробітну плату та лікарняні додана, натиснемо кнопку «

Рассчитать». Результат показано на рис. 4.

img 4

Перейдемо на закладку «Взносы», натиснувши кнопку «Заполнить». Отримаємо лише один рядок щодо утримання ЄСВ з нарахованої заробітної плати працівника. Тому додаємо новий рядок та в полі «Налог» із довідника «Налоги» вибираємо «ЕСВ (больничные)». Після цього натиснемо кнопку «Рассчитать». У результаті із суми заробітної плати буде утримано ЄСВ за ставкою 3,6 %, а із суми лікарняних — за ставкою 2 % (рис. 5).

img 5

Наступна закладка — «НДФЛ». На ній достатньо послідовно натиснути на кнопки «Заполнить» та «Рассчитать». При розрахунку ПДФО буде використано всю суму нарахованого доходу. Якщо працівник має право на отримання податкової соціальної пільги (далі — ПСП) (ця інформація має бути зареєстрована в базі), програма, проаналізувавши нарахований дохід, автоматично застосує пільгу при розрахунку ПДФО.

Нагадаю, що у листі ДПАУ від 19.01.2011 р. № 697/6/17-0715 зазначалося: виплати за листками непрацездатності (оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця та допомога по тимчасовій непрацездатності) з метою обкладення ПДФО прирівнюються до заробітної плати та враховуються при визначенні граничної суми доходу, що дає право на отримання ПСП. Зазначені суми включаються до складу місячного оподатковуваного доходу платника податку та оподатковуються з урахуванням норм п. 164.6 ст. 164 Податкового кодексу.

У нас залишилися незаповненими ще дві закладки в документі. Отже, переходимо на закладку «Взносы ФОТ» та натискуємо на кнопку «Заполнить». Знову при автоматичному заповненні додався лише рядок щодо нарахування ЄСВ із заробітної плати. Додаємо новий рядок та вказуємо в ньому «ЕСВ ФОТ (больничные)», після чого натискуємо кнопку «Рассчитать».

У нашому документі нараховано суми заробітної плати та лікарняних, розраховано ПДФО та ЄСВ, що утримується з цих сум, — залишилося сформувати проводки.

Переходимо на закладку «Проводки» та натискуємо кнопку «Сформировать проводки». Результат показано на рис. 6.

img 6

Отже, що ми маємо: першою проводкою нараховано суми лікарняних, які повинен виплатити ФСС. Друга проводка відображає нараховану заробітну плату працівника. Третя — нараховану суму за перші п’ять днів хвороби.

Четверта та п’ята проводки відображають суму нарахованого ЄСВ із заробітної плати та лікарняних. Шоста і сьома — утримання ЄСВ із суми заробітної плати та лікарняних. Восьмою проводкою відображено утримання ПДФО з усього доходу, отриманого працівником у цьому місяці.

 

ВИПЛАТА

Після сплати ЄСВ та ПДФО в повному обсязі, у тому числі утримання ЄСВ з лікарняних за рахунок ФСС, виплату заробітної плати та лікарняних за рахунок підприємства оформляємо документом «

Зарплата к выплате» з видом операції «Очередная выплата». Якщо в документі при автоматичному заповненні вказується вся сума лікарняних, її можна відкоригувати вручну.

У

листі від 16.03.2011 р. № 01-16-506 Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності не заперечує проти того, щоб страхувальники-роботодавці перераховували ПДФО та ЄСВ з нарахованих, але ще не отриманих від Фонду виплат, за рахунок власних коштів. У подальшому при отриманні на спеціальний рахунок коштів від Фонду сплачені суми ЄСВ компенсуються страхувальникам шляхом переказу коштів на їх поточний рахунок.

Надходження коштів від ФСС на спеціальний поточний рахунок оформляється документом «

Платежное поручение входящее» з видом операції «Поступление средств от ФСС» (рис. 7).

img 7

Важливо! Перевірте, чи стоїть у вас в довіднику «Виды выплат» у рядку «Больничный за счет ФСС» прапорець у графі «Рассчитать взносы». Якщо його немає, обов’язково встановіть.

Виплата лікарняних за рахунок ФСС оформляється документом «

Зарплата к выплате» з видом виплати «Больничный за счет ФСС». Далі заповнимо документ за допомогою команди «Заполнить → По характеру выплаты». У результаті документ буде заповнено сумою лікарняних за рахунок ФСС, залишиться лише провести документ та оформити виплату.

 

Успіхів у роботі! Чекаємо ваших листів на електронну адресу

bk@id.factor.ua.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі