Теми статей
Обрати теми

«Знаєш ціну — поторгуйся», або Все про інтернет-аукціони

Редакція БК
Стаття

«Знаєш ціну — поторгуйся», або Все про інтернет-аукціони

 

img 1

Кожна людина, яка знає ціну грошам, прагне заощадити. Одним з інструментів здійснення економних купівель є інтернет-аукціони. У цій статті розповімо, як працюють інтернет-аукціони, які їх беззаперечні переваги та підводні камені.

Олександр КОСТЮК, консультант «Б & К»

 

Поява аукціонів у мережі Інтернет зумовлена прагненням продавців одночасно збільшити конкурентоспроможність товарів, зменшити витрати і позбутися посередників. Якнайповнішою мірою купівля на інтернет-аукціонах з метою продажу поза мережею практикується на ринку мобільних пристроїв, комп'ютерної та побутової техніки. Розвиток ринку інтернет-аукціонів прискорюється за рахунок таких гігантів, як eBay, на якому можна купити практично будь-який товар, що імпортується, безпосередньо у виготівника чи офіційного дистриб’ютора, оминаючи в такий спосіб посередників та скорочуючи витрати на придбання.

Перш за все слід зауважити, що інтернет-аукціон — це дистанційний інструмент, який дозволяє брати участь у торгах, перебуваючи вдома, на роботі чи в будь-якому іншому місці, де є доступ до мережі Інтернет. Такий спосіб участі водночас полегшує та ускладнює процес купівлі: з одного боку, вам не потрібно витрачати час на перебування в місці проведення аукціону, але, з іншого боку, купивши товар, ви не зможете перевірити, чи відповідає він опису, і будете змушені чекати на його доставку. Розберемося, як функціонують інтернет-аукціони. Але про все по черзі.

Робота з інтернет-аукціоном починається з вибору сайта і реєстрації. Набравши в будь-якій пошуковій системі (google.com, rambler.ru або mail.ru) слова «інтернет-аукціон», ви отримаєте величезну кількість посилань. Вибір сайта аукціону залежить від ваших вимог до мови інтерфейсу та його зручності, доступності правил користування, системи оплати й доставки замовлень, можливості повернення товару.

Якщо ви володієте англійською мовою, то можна працювати з eBay (ebay.com) — світовим лідером у сфері інтернет-торгівлі. Якщо ж вам до вподоби російськомовний інтерфейс, то можна скористатися, наприклад, послугами інтернет-аукціону Aukro (aukro.ua).

 

ВИДИ ІНТЕРНЕТ-АУКЦІОНІВ

Розрізняють три види аукціонів, кожний з яких має свої особливості, а саме:

1. «Купи зараз» — це форма продажу товару за фіксованою ціною без здійснення торгів та без очікування закінчення аукціону; у цьому випадку ви точно знаєте, що товар буде продано саме вам і саме за цю ціну.

2. «Простий аукціон» — аукціон, на якому торги починаються з мінімальної фіксованої ціни і тривають доти, доки:

— є бажаючі купити лот за вищу ціну;

— не закінчиться час аукціону (часто встановлюється тайм-аут для зручності як покупців, так і продавців).

Товар дістається покупцю, який запропонував максимальну ціну. Але подібного роду торги не завжди закінчуються продажем. Так, якщо пропонована ціна за товар не досягне «бажаної ціни продажу», що вказується в системі сайта продавцем, але не відома покупцям, лот продано не буде.

3. «Змішаний аукціон», що включає можливість купити товар за фіксовану ціну, на умовах «купи зараз» і можливість поторгуватися, як на «Простому аукціоні».

 

РЕЄСТРАЦІЯ

Реєстрація не забере у вас багато часу — достатньо заповнити нескладну анкету (рис. 1). Унизу на сторінці наведено посилання на правила роботи із сервісом. Реєструючись на сайті, ви автоматично погоджуєтеся на дотримання встановлених правил, тому настійно рекомендуємо ознайомитися з ними, перш ніж натиснути на кнопку реєстрації.

img 2

Завершує процес реєстрації лист, який ви отримаєте при реєстрації e-mail. У листі міститься посилання, перейшовши за яким ви закінчите процес реєстрації та зможете здійснювати операції купівлі-продажу на аукціоні.

Для роботи з деякими сайтами потрібно пройти процес підтвердження гаманця webmoney чи інтеграції рахунка платіжної картки. Це залежить від вибраного вами аукціону*.

* Як зареєструвати гаманець, ми писали у статті «Інтернет-гроші Webmoney» (див. «Б & К», 2009, № 11, с. 10).

Далі перейдемо до процесу пошуку та купівлі товарів.

 

ПРАВИЛА КУПІВЛІ

Завітавши за покупками на інтернет-аукціон, слід вибирати не лише товар, що вас цікавить, а й продавця, оскільки різні продавці, навіть за умови рівності цін, можуть пропонувати різні умови доставки, використання різних платіжних систем, умови повернення при пошкодженні товару під час транспортування, гарантійні умови тощо.

Зауважимо, що на аукціонах продають як нові товари, так і товари, що були в експлуатації. При пошуку та виборі товару слід уважно ознайомитися з його описом, оскільки за правилами в описі продавець зобов’язаний зазначати особливості одиниці чи партії товару. Навіть при купівлі нового товару в ньому можуть бути дефекти чи поломки — це має бути зазначено в описі та зазвичай істотно зменшує ціну на товар. У такому разі покупець, який має можливості та вміння привести товар до працездатного стану, може зробити заплановані покупки, зменшивши при цьому витрати на придбання.

При виникненні будь-яких запитань, нерозуміння, складних моментів в описі товару можна поставити запитання безпосередньо продавцю — зазвичай на сторінці з товаром є кнопка «Задать вопрос продавцу» (рис. 2). Цей хід забезпечить ясність і визначеність у виборі товару та шанс уточнити моменти, не висвітлені в описі.

img 3

Обов’язково слід звернути увагу на зміну ціни при купівлі однієї чи декількох одиниць товару в одному замовленні, адже оптові ціни існують і на інтернет-аукціонах. Крім того, можливі знижки на доставку або взагалі відсутність оплати за доставку додаткових одиниць (зазвичай установлюється максимальна кількість одиниць, що безкоштовно доставляються). Крім того, завжди можна, купивши оптом певний вид товару, відразу продавати його уроздріб, залишаючись на цьому самому сайті чи на іншому сервісі інтернет-аукціону.

Коли ви знайдете потрібний вам товар за оптимальною ціною, не рекомендуємо відразу ж купувати його. Якщо ви маєте намір придбати доволі дорогий товар, спочатку радимо перевірити добросовісність постачальника і придбати в нього щось не таке дороге. Наприклад, перед купівлею офісної техніки можна придбати в того самого постачальника флеш-брелок або килимок для миші, а перед придбанням мобільного телефону купити чохол або шнурок. Це своєрідний тест, яким ви убезпечите та заспокоїте себе, отримавши впевненість у надійності постачальника та якості продукції, що продається.

 

ВИБІР ПРОДАВЦЯ ТА УМОВИ ОПЛАТИ

На сайтах інтернет-аукціонів існують рейтинги продавців (рис. 3). Рейтинг конкретного продавця визначається кількістю успішно здійснених угод та загальним часом співпраці з цим аукціоном.

img 4

Цей інструмент є важливим, хоча й не гарантує 100 % порядності продавця, але дає впевненість в успішності угоди. Рейтинги, зазвичай формують з урахуванням відгуків покупців або їх скарг. Якщо товар із будь-яких причин до вас не дійшов або не відповідав його опису, то передоплата, залишена на рахунку сайта, зазвичай залишається депозитом з можливістю придбати інший товар того самого чи іншого постачальника, до запиту на повернення коштів користувачем. Однак якщо ви вважаєте, що продавець навмисно приховав інформацію про товар, яка могла вплинути на ваше бажання купити його, радимо звернутися до працівників аукціону та повідомити їх про спроби шахрайства: таких продавців блокують (або знижують рейтинг, якщо з’ясується, що неточність була ненавмисною).

Найбільш зручним та безпечним, на наш погляд, способом оплати є «оплата з рук у руки», коли ваше замовлення доставляється кур’єром чи поштою, а оплата здійснюється після перевірки відповідності товару до опису. Але продавці не завжди погоджуються на такі умови. Тому на деяких аукціонах було створено новий спосіб оплати — «Передоплата через сайт». При цій формі оплати гроші пересилаються на рахунок сайта і при підтвердженні факту отримання товару покупцем зараховуються на рахунок продавця. Тут вибір залежить від специфіки продукту, що купується.

 

СТАВКА

Вибравши продавця, робимо ставку.

Зробивши ставку, потрібно регулярно, до кінця аукціону, перевіряти її, щоб переконатися в тому, що ніхто не запропонував більшу суму. Слід ураховувати, що на інтернет-аукціонах найбільша активність ставок спостерігається за кілька хвилин, а інколи й секунд до завершення торгів. Це пояснюється тим, що, запропонувавши ціну на копійки більше, ніж усі інші, можна вигідно купити товар. Утім, це зазвичай не стосується товарів підвищеного попиту — вони продаються набагато раніше моменту закінчення часу торгів, досягнувши «бажаної ціни продажу». Тому регулярне відвідування сторінок товарів, на які ви зробили ставки, підвищують ваші шанси на успішну купівлю. Існують спеціальні сервіси — робо-брокери*, призначені для здійснення ставок за вас за вашої відсутності на товари, на які ваші ставки виявилися нижчими, ніж достатні для купівлі. Використовуючи робо-брокера, слід зазначати максимально допустиму суму ставки, інакше угода може виявитися невигідною.

* Робо-брокер — опціальний інструмент інтернет-аукціону, що автоматично підвищує ставку за покупця до зазначеної ним межі, займається розсиланням нагадувань користувачам про торги, які завершуються, цікаві для них лоти. Ось приклад одного з таких сервісів — http://www.ict.edu.ru/vconf/index.php?a=vconf&c=getForm&d=light&id_sec=100&id_thesis=3392&r=thesisDesc.

 

УГОДА

Якщо ви виграли аукціон та придбали товар, вам надходить повідомлення на закріплену поштову скриньку із зазначенням строків та способу оплати замовлення, при невиконанні яких лот буде продано іншому користувачу. Оплативши товар або давши згоду на доставку з оплатою за фактом, ви чекаєте на доставку в задані строки. Якщо такі строки буде порушено, то настійно рекомендуємо звернутися спочатку до постачальника, а потім — до працівника сайта для отримання пояснення причин затримки або повідомлення про скасування угоди. Якщо ж ви програли торги, то це ще не означає, що ви не зможете купити цей товар за заявленою вами ціною. За умови, що тільки один користувач, а саме той, хто виграв торги, запропонував ціну більше вашої, але виявився неплатоспроможний, товар можете придбати ви за ціною вашої останньої ставки.

 

Бажаємо вам успішних покупок!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі