Теми статей
Обрати теми

Аванс із заробітної плати: розрахунок та виплата

Редакція БК
Стаття

Аванс із заробітної плати: розрахунок та виплата

 

img 1

Нові вимоги щодо виплати заробітної плати вимагають від розробників фірми «1С» унести деякі зміни до конфігурацій своїх програмних продуктів. Ця стаття допоможе користувачам програми «1С:Бухгалтерія 8» опанувати розрахунок заробітної плати за першу половину місяця.

Ірина АФАНАСЕНКО, консультант «Б & К»

 

Нагадаємо основні моменти щодо виплати заробітної плати. Отже, заробітна плата повинна виплачуватися:

— не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів;

— не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

При цьому розмір зарплати за першу половину місяця має бути не менше оплати за фактично відпрацьований час із розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника. Отже, розрахунок авансу має здійснюватися за перші 15 календарних днів поточного місяця з урахуванням фактично відпрацьованого працівником часу за цей період. Дата виплати авансу з 16-го по 22-ге число місяця згідно з вимогами законодавства в цьому випадку не впливає на його розмір.

Слід зауважити, що зазначені вище вимоги стосуються лише порядку виплати зарплати, тобто, як і раніше, заробітна плата має нараховуватися один раз наприкінці місяця з відображенням такого нарахування в бухгалтерському обліку. Також у бухгалтерському обліку відображається виплата заробітної плати за першу і другу половину місяця без урахування розрахунку авансу на рахунках бухгалтерського обліку.

Розрахунок авансу в програмі зручно розглянути на такому прикладі.

 

Приклад.

На підприємстві заробітна плата виплачується 5-го і 20-го числа. Розмір авансу становить 55 % від окладу з урахуванням фактично відпрацьованого працівниками часу. Розміри окладу працівників та податкової соціальної пільги (далі — ПСП) такі:

— Клименко В. Д.: оклад — 1300,00 грн., ПСП у розмірі 470,50 грн. на підставі п.п. 169.1.1 ПКУ (ПСП на себе);

— Павлова І. С.: оклад — 1200,00 грн., ПСП у розмірі 470,50 грн. на підставі п.п. 169.1.1 ПКУ;

— Самойлов С. В.: оклад — 3000,00 грн., не користується ПСП;

— Семенова С. В.: оклад — 1500,00 грн., не користується ПСП.

Процес розрахунку, виплати авансу, перерахування необхідних податків та внесків, супутніх такій виплаті, складається з декількох етапів.

 

РОЗРАХУНОК АВАНСУ

Створюємо документ «

Начисление зарплаты». На закладці «Начисления» табличної частини документа на панелі інструментів ставимо прапорець «Предварительный расчет». У шапці документа вибираємо поточний місяць нарахування. Норму днів за місяць буде заповнено з регістру відомостей «Регламентированный производственный календарь», а кількість робочих днів, за яку здійснюватиметься розрахунок авансу (поле «За половину месяца»), буде проставлено залежно від дати самого документа. Далі заповнюємо верхню табличну частину документа списком працівників, а потім на закладці «Начисления» натискуємо послідовно на кнопки «Заполнить» і «Рассчитать». У результаті суму авансу буде розраховано за період з початку місяця по дату документа (рис. 1).

img 2

Документ «Начисление зарплаты» у режимі попереднього розрахунку не впливає на інші розрахунки та при проведенні не формує жодних рухів на регістрах, у тому числі проводок у бухгалтерському обліку.

 

ВИПЛАТА АВАНСУ

Для виплати авансу використовуємо документ «

Зарплата к выплате» з видом виплати «Аванс (по предварительному расчету)». За умовами прикладу виплата авансу на підприємстві відбувається 20-го числа кожного місяця. Оскільки 20 лютого 2011 року припадає на вихідний день, документ «Зарплата к выплате» оформляємо 18 лютого. Цю норму закріплено в ч. 2 ст. 115 КЗпП: «якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні». Документ заповнюємо за характером виплати (кнопка «Заполнить → По характеру выплаты» під заголовком документа) даними з документа попереднього розрахунку поточного місяця. Далі натискуємо на кнопку «Рассчитать налоги» (рис. 2).

img 3

На закладках «Взносы», «Взносы ФОТ», «НДФЛ» буде здійснено розрахунок єдиного соціального внеску (далі — ЄСВ) та податку на доходи відповідно за ставками, що діють на дату розрахунку.

Для того щоб при розрахунку авансу не застосовувалася ПСП, необхідно в регістрі «Учетная политика по персоналу» (меню «Предприятие → Учетная политика») установити прапорець «Не применять льготу по НДФЛ для авансов».

У режимі «На основании» документа «Зарплата к выплате» оформляємо документ «Расходный кассовый ордер» або «Платежное поручение исходящее», якщо виплата заробітної плати працівникам провадиться на їх картрахунки (рис. 3).

img 4

При виплаті авансу підприємство зобов’язане перерахувати податок на доходи та ЄСВ у частині нарахувань із суми авансу. ЄСВ у частині утримань перераховувати не потрібно. Згідно з пп. 4.4.2 і 4.3.6 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом від 27.09.2010 р. № 21-5, суми ЄСВ у частині утримань сплачуються не пізніше 20-го числа місяця, наступного за звітним місяцем. Хоча підприємство може прийняти рішення про перерахування ЄСВ у частині утримань із суми авансу при його виплаті, і це не буде порушенням.

Перерахування сум ЄСВ та податку на доходи фізичних осіб оформляємо документом «Платежное поручение исходящее» з видом операції «Перечисление налогов/взносов по заработной плате». У табличній частині документа обов’язково вказуємо той документ «Зарплата к выплате», в якому фігурує внесок або податок, що перераховується (рис. 4).

img 5

Нарахування заробітної плати провадиться у звичайному режимі, а її виплата — з урахуванням уже виплаченого авансу.

 

НАРАХУВАННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Наприкінці місяця нараховуємо заробітну плату документом «

Начисление зарплаты». У шапці вказуємо поточний місяць нарахування. Документ заповнюємо списком працівників, потім послідовно на кожній закладці табличної частини натискуємо на кнопки «Заполнить» і «Рассчитать» (рис. 5). При цьому податок на доходи розраховуємо в автоматичному режимі з урахуванням ПСП для тих працівників, які мають право на її застосування, якщо для них у програмі оформлено документ «Заявление на применение льготы НДФЛ» (меню «Зарплата → Учет НДФЛ и взносов»).

img 6

Після проведення документ сформує в бухгалтерському обліку проводки щодо нарахування заробітної плати, ЄСВ та податку на доходи в повному обсязі.

 

ВИПЛАТА ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Виплату зарплати за другу половину місяця оформляємо документом «

Зарплата к выплате» з видом виплати «Очередная выплата». Документ заповнюємо за характером виплати даними, що є різницею між сумою нарахованої заробітної плати за місяць та сумою виплаченого авансу протягом місяця (рис. 6).

img 7

Закладку «НДФЛ» також буде заповнено даними щодо податку на доходи як різницю між загальною сумою податку на доходи, утриманого з місячної заробітної плати працівників, та сумою податку на доходи, перерахованого в аванс. Отже, податок на доходи, сплачений в аванс за працівників, які мають право на ПСП, буде враховано при визначенні суми податку на доходи, який необхідно перерахувати за підсумками місяця.

Цей документ має бути зазначено в табличній частині документів на виплату грошових коштів із заробітної плати («Расходный кассовый ордер», «Платежное поручение исходящее»), а також у документі «Платежное поручение исходящее» на перерахування податку на доходи.

Документ «Зарплата к выплате» з видом виплати «Перечисление взносов ФОТ (очередная)» також заповнюємо за характером виплати. Сума ЄСВ, наведена в цьому документі, є різницею між сумою ЄСВ, нарахованою (утриманою) з усієї суми заробітної плати, та сумою, перерахованою до Пенсійного фонду при виплаті авансу (рис. 7).

img 8

У платіжних дорученнях на перерахування ЄСВ необхідно буде вибрати документ «Зарплата к выплате» — «Перечисление взносов ФОТ (очередная)».

 

Виконане в такій послідовності оформлення документів щодо розрахунку та виплати заробітної плати за першу половину місяця, а також перерахування необхідних податків та внесків дозволяє правильно сформувати документи з виплати заробітної плати за другу половину місяця. Успіхів у роботі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі