Теми статей
Обрати теми

Звітність із земельного податку в програмі OPZ «Податкова звітність»

Редакція БК
Відповідь на запитання

Звітність із земельного податку в програмі OPZ «Податкова звітність»

 

Наше підприємство зареєстроване в м. Києві, але має кілька земельних ділянок, які розташовані в різних селах та належать до різних сільських (селищних) рад. Поясніть, чи є якісь особливості у формуванні звітності із земельного податку в електронному вигляді за допомогою програми OPZ «Податкова звітність»?

Відповідає

Олександра ВІНЦЕВИЧ , головний державний податковий інспектор ДПІ у Деснянському районі м. Києва

 

Так, при формуванні звітності, яка стосується земельного податку, є одна особливість, на яку ми хотіли б звернути вашу увагу.

Це пов’язано з тим, що ст. 286 розд. XIII Податкового кодексу України передбачено, що платники земельного податку (крім громадян) самостійно обчислюють суму земельного податку щороку за станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають податкову декларацію на поточний рік відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки.

Форма податкового розрахунку земельного податку, яка затверджена наказом ДПАУ «Про затвердження форм Зведеного розрахунку суми земельного податку, Довідки до уточненого Розрахунку та Порядку їх подання до органу державної податкової служби» від 26.10.2001 р. № 434 (з урахуванням змін)*, передбачає, що платник у розрахунку повинен зазначити код органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки за КОАТУУ (Класифікатором об’єктів адміністративно-територіального устрою України).

* Зауважимо, що на дату підготовки цього номера нової форми податкового розрахунку сум земельного податку ще не було затверджено. Утім, навряд чи в цьому є нагальна необхідність, адже положення розділу XIII Податкового кодексу України в основному повторюють попередній Закон України «Про плату за землю» від 03.07.92 р. № 2535-XII, тож і порядок нарахування земельного податку практично не змінюється. —

Прим. ред.

Ураховуючи зазначене, якщо платник земельного податку має декілька земельних ділянок на території різних сільських (селищних) рад (коди органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки за КОАТУУ різні), то такий платник має подавати до відповідного органу державної податкової служби окремі розрахунки сум земельного податку за земельні ділянки кожної окремої сільської (селищної) ради.

Важливо! Звітність із земельного податку при надсиланні її до Центру обробки електронних звітів ДПСУ повинна потрапляти саме до тих податкових інспекцій, які обслуговують ту місцевість, на якій розташована кожна із земельних ділянок (це може бути одна або кілька податкових інспекцій).

Але до того, як ми розповімо, як саме це треба зробити, нагадаємо, під якими номерами в програмі «Податкова звітність» слід шукати звітність, пов’язану зі сплатою земельного податку:

J06020

— Податковий розрахунок земельного податку;

J06021

— Відомості про наявність документів на землю (додаток 1 до податкового розрахунку земельного податку);

J06022

— Звіт про пільги на земельний податок (додаток 2 до податкового розрахунку земельного податку);

J06023

— Розрахунок суми земельного податку на земельні ділянки сільськогосподарського призначення (додаток 3 до податкового розрахунку земельного податку);

J06024

— Розрахунок земельного податку на земельні ділянки населених пунктів, яким установлено грошову оцінку (додаток 4 до податкового розрахунку земельного податку);

J06025

— Розрахунок суми земельного податку на земельні ділянки населених пунктів, яким не встановлено грошову оцінку (додаток 5 до податкового розрахунку земельного податку);

J06026

— Розрахунок земельного податку на земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів (додаток 6 до податкового розрахунку земельного податку).

Знайти їх можна шляхом натискання курсором зверху ліворуч на слово «

Документ», а далі на слово «Новий…», — відкриється повний перелік документів для юридичної особи.

Порада Ці документи звітності можна занести і до переліку обраних документів, тобто тих, з якими працює платник податків. Для цього натисніть курсором зверху ліворуч на слово «Довідники». У вікні, яке з’явилось, є слова «Довідник документів», натисніть курсором на них. У цей момент на екрані з’явиться більше вікно з ідентичною назвою. У ньому ви побачите «Документи податкової звітності» як заголовок червоного кольору і нижче синім кольором відображені самі види податків та платежів (назвемо їх умовно — групи). У групі «06», яка має назву «Ресурсні платежі», ви знайдете всі перелічені документи, пов’язані зі сплатою земельного податку. Якщо напроти них поставити відмітки та потім натиснути зверху праворуч на слова «Зберегти зміни», то при подальшому відкритті переліку документів через слова «Документ» та «Новий…» будуть відкриватись саме ці документи (вони можуть бути в загальному складі серед обраної платником податків звітності, наприклад, пов’язаної з ПДВ та податком на прибуток, але в цьому переліку вже не буде зайвих документів).

Тепер перейдемо до запитання: що саме треба зробити платнику податків для того, щоб звітність потрапляла до необхідної податкової інспекції?

Як правило, ми рекомендуємо платникам податків на початку роботи з програмою заповнити персональні дані. Для цього зверху ліворуч слід натиснути на слово «

Сервіс». У вікні, яке з’явилось, вибрати слова «Персональні параметри». У вікні під назвою «Персональні настройки» платнику податків необхідно заповнити потрібні дані. Можна потрапити в таке вікно і коротшим шляхом, для цього розробники зверху ліворуч у другому рядку розмістили окремий значок, який позначає «Персональні настройки». Наприкінці набрані дані зберігаються шляхом натискання у вікні на клавішу «Зберегти зміни».

Під час первинного набору інформації у вікні «

Персональні настройки» кожний платник податків указує код тієї ДПІ, в якій він стоїть на обліку як основний платник податків. Так, наприклад, код тієї інспекції, до якої він надсилає звіт «Податкова декларація з ПДВ», «Декларація з податку на прибуток підприємства» тощо. А от для того, щоб звіт «Податковий розрахунок земельного податку» (з необхідними додатками) потрапив до іншої податкової інспекції, то перед тим, як працювати з цими податковими звітними документами, платнику податків необхідно буде знову зайти у вікно «Персональні настройки» та змінити в них показник «Код ДПІ» (див. рисунок), не забувши перед виходом із зазначеного вікна натиснути на кнопку «Зберегти зміни». Тільки після таких дій можна відкривати звітність, пов’язану з обчисленням земельного податку (у тому числі й додатки).

img 1

Якщо інший податковий розрахунок земельного податку слід подати до іншої податкової інспекції, то дії платника податків будуть подібні, але він змінить «Код ДПІ» уже на інший і лише після такої зміни буде заповнювати звітність, пов’язану з обчисленням земельного податку для іншої земельної ділянки.

Після заповнення всієї звітності, пов’язаної з обчисленням земельного податку, ми б радили платнику податків знову відкрити «Персональні настройки» і виставити той «Код ДПІ», який відповідає податковій інспекції, до якої він подає більшість бланків податкової звітності, як-то кажуть, «щоб не забути».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі