Теми статей
Обрати теми

Річний перерахунок податку з доходів фізичних осіб

Редакція БК
Стаття

Річний перерахунок податку з доходів фізичних осіб

 

Випадки проведення перерахунку сум доходів, нарахованих платнику податків у вигляді заробітної плати, а також сум наданих податкових соціальних пільг (далі — ПСП) установлено Законом про податок з доходів фізичних осіб*. Згідно з п.п. 6.5.2 цього Закону такий перерахунок здійснюється, зокрема, за результатами кожного звітного податкового року.

Ірина АФАНАСЕНКО

, консультант «Б & К»

 

* Незважаючи на те що цей Закон утратив чинність, перерахунок за 2010 рік робити потрібно. Податковий кодекс також передбачає перерахунок ПДФО за підсумками звітного податкового року, див. п.п. 169.4.2.

 

У програмі «1С:Бухгалтерія 8» операцію перерахунку податку з доходів автоматизовано. Його можна оформити документом «

Начисление зарплаты работникам организаций». Учиняємо так:

1) у шапці вказуємо дату та місяць нарахування — у цьому випадку

грудень 2010 року;

2) переходимо на закладку «

НДФЛ» у табличній частині документа та ставимо прапорець «Это перерасчет НДФЛ»;

3) заповнюємо документ списком працівників;

4) за допомогою кнопки «

Заполнить — По всем работникам с начала года» заповнюємо табличну частину закладки «НДФЛ» та натискуємо на кнопку «Рассчитать» (рис. 1);

img 1

5) переходимо на закладку «Проводки» та натискуємо на кнопку «Сформировать проводки», після чого проводимо документ.

Якщо в результаті перерахунку утворилася сума недоплати податку, у бухгалтерському обліку буде сформована проводка, наведена на рис. 2.

img 2

Сума недоплати стягується за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу такого працівника за відповідний місяць. У нашому прикладі при оформленні документа «Зарплата к выплате» за грудень 2010 року ця сума буде врахована автоматично.

Якщо в результаті перерахунку утворилася сума переплати податку з доходів, що підлягає поверненню працівнику, то така операція відображається методом «червоне сторно» і на суму переплати зменшується сума нарахованого податкового зобов’язання працівника за відповідний місяць.

Результати перерахунку податку з доходів відображаються в «Податковому розрахунку за формою № 1ДФ». Якщо буде виявлено недоплату, то показники граф 4а «Сума нарахованого податку» та 4 «Сума перерахованого податку» має бути збільшено на суму недоплати з податку з доходів. Якщо виникне переплата, показники граф 4а «Сума нарахованого податку» та 4 «Сума перерахованого податку» буде зменшено на суму зайво утриманого податку.

У програмі звіт за формою № 1ДФ заповнюється автоматично за даними регістра «Взаиморасчеты по НДФЛ», який, у свою чергу, формується документом «Начисление зарплаты работникам организаций» та «Платежным поручением исходящим» на перерахування суми ПДФО із зазначенням у його табличній частині відповідного документа «Зарплата к выплате».

 

Як бачите, щоб зробити перерахунок ПДФО в «1С:Бухгалтерії 8», достатньо декількох натискань мишки. Успіхів у роботі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі