Теми статей
Обрати теми

Заповнення декларації з податку на прибуток за рік

Редакція БК
Стаття

Заповнення декларації з податку на прибуток за рік

 

Раніше ми вже розглядали проблематику заповнення декларації з податку на прибуток за 9 місяців у програмі «1С:Бухгалтерія 7.7». Тепер розглянемо основні моменти заповнення річної декларації з податку на прибуток.

Ірина АФАНАСЕНКО

, консультант «Б & К»

 

Основна відмінність річної декларації від квартальної — це наявність додатків Р1, Р2 і Р3. Розглянемо особливості заповнення кожного з них.

 

ДОДАТОК Р1: ВІДОБРАЖЕННЯ СУМ ПОДАТКІВ І ЗБОРІВ

Показники додатка Р1 формують значення рядка 04.6 «сума податкiв, зборiв (обов’язкових платежiв), крiм визначених у 04.4» декларації. Додаток Р1 заповнюється на підставі даних бухгалтерського обліку. Деякі податки нараховуються в автоматичному режимі, а частину податків і зборів необхідно нараховувати документом «

Операция».

Наприклад, в «1С:Бухгалтерії 7.7» автоматизовано нарахування:

— комунального податку (рядок 4.6.23) документом «

Начисление ЗП»;

— збору на обов’язкове державне страхування з операцій купівлі-продажу іноземної валюти (рядок 4.6.16) документом «

Покупка валюты»;

— збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомості (рядок 4.6.15) та легкових автомобілів (4.6.18) документом «

Расходы на приобретение».

Такі податки і збори, як плата за землю (рядок 4.6.4), податок з власників транспортних засобів (рядок 4.6.6), збір за спеціальне використання природних ресурсів (рядок 4.6.10) або збір за забруднення навколишнього природного середовища (рядок 4.6.11), нараховують документом «

Операция». При цьому якщо, створюючи проводки вручну, вибирають статті податків і зборів у довіднику «Налоги и отчисления» із числа попередньо визначених елементів цього довідника, то немає необхідності робити додаткову проводку в податковому обліку. Нараховані суми податків і зборів потраплять до відповідних рядків додатка Р1. Якщо ж у ручній проводці використовувати статті податків і зборів, записані самостійно в довідник «Налоги и отчисления», то слід також створити додаткову проводку в податковому обліку.

Приклад 1.

Підприємством упродовж 2010 року було нараховано такі податки і збори:

— комунальний податок — 1500,00 грн.;

— плата за землю — 35000,00 грн.;

— податок з власників транспортних засобів — 2800,00 грн.;

— збір за забруднення навколишнього природного середовища — 300,00 грн.;

— збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу іноземної валюти — 2300,00 грн.;

— збір за використання радіочастотного ресурсу України — 450,00 грн.

У програмі комунальний податок буде нараховано документом «

Начисление ЗП», збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу іноземної валюти — документом «Покупка валюты».

Решту податків і зборів слід нарахувати за допомогою документа «

Операция». При цьому в довіднику «Налоги и отчисления» відсутній збір за використання радіочастотного ресурсу України. Тому його необхідно внести до цього довідника самостійно, а в документі «Операция» нарахувати цей збір як у бухгалтерському, так і в податковому обліку (рис. 1).

img 1

Деякі податки і збори сплачуються та нараховуються щоквартально, але для наочності в нашому прикладі їх відображено однією операцією.

На підставі запропонованих даних додаток Р1 буде заповнено, як показано на рис. 2.

img 2

 

ДОДАТОК Р2: РОЗРАХУНОК ВАЛОВИХ ВИТРАТ за БЛАГОДІЙНИми ВНЕСКАми

На підставі даних додатка Р2 заповнюється значення рядка 04.8 «добровiльне перерахування коштiв, передача товарiв (робiт, послуг)» декларації. У цьому додатку наводиться розшифровка складу витрат на добровільне перерахування коштів, передачу товарів (виконання робіт, надання послуг) та здійснюється розрахунок загальної суми витрат, які можна включити до складу валових витрат згідно з п. 5.2 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств (у редакції Закону України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР)» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (далі — Закон про податок на прибуток).

Важливо! Для коректного заповнення додатка Р2 має бути збережено у внутрішньому форматі звіт «Декларация по налогу на прибыль» за попередній рік.

Приклад 2. У 2010 році підприємство добровільно перерахувало 4000,00 грн. лікарні на придбання медикаментів, музею — 2000,00 грн. (з метою охорони культурної спадщини). Оподатковуваний прибуток підприємства за 2009 рік склав 70000,00 грн. (показник рядка А додатка Р2).

Перерахування грошових коштів відображаємо документом «

Банковская выписка», вибираючи у графі «Субконто Д/Р» табличної частини документа відповідні статті валових витрат із довідника «Валовые доходы/расходы» (рис. 3).

img 3

Рядки А, В2, В, Г, 04.8 додатка Р2 буде заповнено в автоматичному режимі.

Суму добровільних перерахувань, що підлягає включенню до складу ВВ звітного року, користувач розраховує вручну:

— лікарні — 3500,00 грн. (у розмірі, що перевищує 1400,00 грн. (70000,00 х 0,02), але не більше 3500,00 грн. (70000,00 х 0,05)) — показник рядка 1 додатка Р2;

— музею — 2000,00 грн. (у розмірі, що перевищує 1400,00 грн. (70000,00 х 0,02), але не більше 7000,00 грн. (70000,00 х 0,1)) — показник рядка 5 додатка Р2.

Приклад заповнення цього додатка наведено на рис. 4.

img 4

У нашому прикладі сума, перерахована лікарні, до складу ВВ уключається не повністю: 500,00 грн. (4000,00 - 3500,00) необхідно виключити з ВВ ручною операцією.

У разі безоплатної передачі товарів, яку можна оформити видатковою накладною, статтю валових витрат коригують ручною операцією (рис. 5).

img 5

При цьому якщо до валових витрат уключається не вся вартість безоплатно переданих товарів, то коригуванню підлягають витрати, раніше віднесені до валових витрат, шляхом виключення їх із вартості товарних залишків, що беруть участь у перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток. Таке коригування можна оформити ручною проводкою, яку наведено на рис. 6.

img 6

Стаття валових доходів має бути «Товари на оптових складах, вик. не у госп. діяльн.». У результаті цієї операції при заповненні декларації з податку на прибуток вартість таких товарів відображається в додатку К1/1 у графі 4 таблиці 1 «Запасы, использованные не в хозяйственной деятельности предприятия» тим самим зменшуючи валові витрати звітного періоду.

 

ДОДАТОК Р3: ВИЗНАЧЕННЯ ВАЛОВИХ ВИТРАТ ПРИ ІМПОРТІ З ОФШОРНИХ ЗОН

Цей додаток призначено для розшифровки показника рядка 04.11 «

85 % витрат вiд вартостi товарiв (робiт, послуг), придбаних у офшорних нерезидентiв» річної декларації. Згідно з п. 18.3 ст. 18 Закону про податок на прибуток у разі укладення договорів, що передбачають здійснення оплати товарів (робіт, послуг) на користь нерезидентів, які мають офшорний статус, витрати платника податку на оплату вартості таких товарів (робіт, послуг) уключаються до складу валових витрат у сумі, що становить 85 % вартості цих товарів (робіт, послуг).

Приклад 3.

У 2010 році підприємство придбало товар у фірми-нерезидента «L & N», розташованої в офшорній зоні Беліз. За контрактом № 5 від 11.10.2010 р. підприємство оплатило та оприбуткувало товар на суму 8000,00 грн.

Оскільки компанія «L & N» має офшорний статус, підприємство має право включити до складу валових витрат тільки 6800,00 грн. (8000,00 х х 0,85).

У програмі при оформленні поставки товару документом «

Приходная накладная» необхідно на закладці «Дополнительно» вибрати статтю валових витрат «85 % варт. товар., придб. у офшорних зонах», а суму витрат відкоригувати з урахуванням 85 % межі (рис. 7).

img 7

Потім у режимі «На основании» документа «Приходная накладная» слід оформити документ «Расходы на приобретение» на суму витрат, що залишилася, не включаючи їх до складу валових витрат (рис. 8).

img 8

Після проведення цей документ у бухгалтерському обліку збільшить собівартість товару до фактичної суми витрат, а в податковому обліку ця сума не братиме участі в перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток (рис. 8). У результаті додаток Р3 до декларації за 2010 рік буде заповнено так, як показано на рис. 9.

img 9

 

Успіхів вам у роботі! Чекаємо на ваші запитання за адресою

bk@id.factor.ua
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі