Теми статей
Обрати теми

Як правильно нараховувати індексацію у програмі «1С:Підприємство 7.7»

Редакція БК
Стаття

Як правильно нараховувати індексацію у програмі «1С:Підприємство 7.7»

 

Індексація грошових доходів населення — це встановлений законами та іншими нормативно-правовими актами України механізм підвищення грошових доходів громадян, що дає можливість частково або повністю відшкодувати подорожчання споживчих товарів та послуг. Процедуру індексації як механізм підвищення грошових доходів населення застосовують досить давно. Але в багатьох вона, як і раніше, викликає труднощі та запитання.

Часто при веденні обліку в програмі «1С», зокрема в «1С:Підприємство» версії 7.7, бухгалтери здійснюють нарахування індексації вручну або просто щомісяця підвищують заробітну плату працівникам. Пропоную відійти від цих методик і все-таки добитися автоматичного розрахунку сум індексації у програмі. Як досягти поставленої мети, читайте нижче.

Юлія КАМІНСЬКА

, консультант «Б & К»

 

Правила проведення індексації

Нагадаємо, що під час проведення індексації слід керуватися нормами Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-ХІІ (далі — Закон № 1282-XII) та Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078). Норми, установлені цими документами, поширюються на всі підприємства, установи та організації незалежно від своєчасності виплати ними заробітної плати працівникам. Для того щоб правильно нарахувати індексацію, потрібно дотримуватись таких вимог законодавства:

— індексації підлягають усі грошові доходи громадян, отримані ними у гривнях на території України, що мають постійний характер (ст. 2 Закону № 1282-XII);

— індексації підлягають грошові доходи населення в межах прожиткового мінімуму, установленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення (ст. 2 Закону № 1282-XII);

— індексація провадиться всіма роботодавцями окремо для кожного працівника за основним місцем роботи (ст. 10 Закону № 1282-XII). При цьому індексація провадиться при виплаті другої частини заробітної плати за місяць, сума авансу не індексується;

— не індексуються разові виплати, перелічені в п. 3 Порядку № 1078, зокрема:

оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця;

допомога по вагітності та пологах;

цільова разова матеріальна допомога, винагорода за результатами роботи за рік тощо;

— індексацію провадять у разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, що встановлюється в розмірі 101 % (ст. 4 Закону № 1282-XII);

— у базовому місяці індексація не провадиться. Базовим вважається місяць, в якому відбулася одна з таких подій (п. 5 Порядку № 1078):

підвищення розміру мінімальної заробітної плати;

збільшення грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів за місяць, в якому відбулося підвищення.

У разі якщо зарплату працівника за місяць було збільшено на суму менше можливої суми індексації, місяць не буде базовим та індексацію все одно доведеться нараховувати. Офіційні індекси споживчих цін розміщуються в повідомленнях Держкомстату України, а також листах НБУ.

 

Нараховуємо індексацію у програмі

Розглянемо на конкретному прикладі, як провести нарахування індексації у програмі «1С:Підприємство 7.7». Для того щоб нарахування індексації розраховувалося коректно, необхідно стежити за низкою параметрів. У цілому контроль за необхідними параметрами можна поділити на такі етапи:

 

ЕТАП 1. УНОСИМО ОФІЦІЙНІ ІНДЕКСИ СПОЖИВЧИХ ЦІН ДО ПРОГРАМИ

Уносити такі індекси до програми необхідно для того, щоб нарахування індексації було правильним. Увести новий індекс інфляції до програми «1С» можна таким чином:

1. Заходимо до меню ««

Справочники → Налоги и отчисления». Вибираємо у стовпці «Код» значення «Инфляция» та натискуємо на кнопку «История» (рис. 1).

img 1

2. Натискуємо на кнопку «Добавить» і додаємо індекс інфляції за травень 2011 року (рис. 2). Він дорівнює 100,8 % (інформацію було опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» від 08.06.2011 р. № 103).

img 2

3. У полі «Дата» вводимо «01.05.11», а в полі «Значение» — «1.008000» і натискуємо на кнопку «ОК».

Важливо! Якщо індекси інфляції за попередні періоди не було введено, індексацію буде розраховано неправильно.

Тому рекомендуємо проконтролювати наявність у програмі індексів інфляції за всі попередні дати починаючи з 01.03.2003 р.

 

ЕТАП 2. ПЕРЕВІРКА ПРАВИЛЬНОСТІ ВИЗНАЧЕННЯ БАЗОВОГО МІСЯЦЯ

Для здійснення такої перевірки потрібно проаналізувати інформацію щодо кожного працівника. Як це зробити? У меню «

Справочники → Сотрудники» у стовпці «Наименование» потрібно вибрати прізвище працівника, щодо якого проводитимемо перевірку, та правою кнопкою миші вибрати «История значения» (рис. 3).

img 3

У вікні, що відкрилося, необхідно перейти до стовпця «Признак изменения дохода для индексации». Для того щоб місяць був базовим, у цьому стовпці напроти необхідної дати має бути проставлено ознаку «1» (рис. 4).

img 4

У разі якщо працівника було прийнято на роботу і заробітну плату йому жодного разу не підвищували, базовим місяцем для такого працівника вважатиметься місяць прийняття на роботу.

У нашому прикладі таким працівником є Семашенко А. П., яку було прийнято на роботу 16.08.2010 р. і після цього її оклад не підвищувався. Для неї базовим місяцем вважається серпень 2010 року.

У разі якщо працівнику підвищували оклад, то базовим місяцем уже вважатиметься місяць підвищення зарплати.

 

ЕТАП 3. ПЕРЕВІРКА ПРОЖИТКОВОГО МІНІМУМУ

У зв’язку з тим, що сума індексації залежить від розміру прожиткового мінімуму, необхідно провести перевірку правильності внесення цього показника до програми. Для цього заходимо до меню «

Справочники → Налоги и отчисления» та вибираємо у стовпці «Код» папку «ПрожМин», значення «ПрожМинТруд» (рис. 5), після чого натискуємо на кнопку «История».

img 5

Далі перевіряємо, щоб усі розміри прожиткових мінімумів на кожну дату зміни було зазначено правильно. У разі якщо це не так, необхідно внести значення прожиткового мінімуму, яких не вистачає, на конкретні дати або виправити некоректно введені значення.

Для того щоб додати нове значення елемента, потрібно натиснути на кнопку «Добавить» і виконати дії, аналогічні тим, які було описано для індексу споживчих цін. Змінити некоректне значення допоможе кнопка «Изменить».

 

ЕТАП 4. НАРАХУВАННЯ ІНДЕКСАЦІЇ

Нарахування індексації здійснюється документом «

Начисление ЗП» (меню «Журналы → Зарплата»). Проведемо нарахування індексації за травень 2011 року. Для цього створимо новий документ «Начисление ЗП», який має бути заповнено таким чином:

— у полі «

Вид выплаты» потрібно вибрати «Основная з/п»;

— у документі має бути заповнено всі суми окладів, лікарняних, відпускних та інших виплат працівникам за розрахунковий місяць.

Далі натискуємо на кнопку «

Рассчитать», варіант «Сумма индексации для всех сотрудников».

У нашому прикладі працівницю Себчату В. П. було прийнято на роботу 16.05.2011 р. з окладом 7000,00 грн., працівницю Семашенко А. П. — 16.08.2010 р. з окладом 5000,00 грн.

Таким чином, у травні 2011 року сума індексації розраховуватиметься тільки щодо Семашенко А. П., оскільки для Себчатої В. П. травень вважатиметься базовим місяцем для нарахування індексації.

Програма видасть інформаційне вікно повідомлень, в якому буде зазначено коефіцієнт індексації щодо кожного працівника окремо. У нашому прикладі цей коефіцієнт розраховано тільки для Семашенко А. П. (рис. 6).

img 6

Сума нарахованої індексації становитиме 76,80 грн. (960,00 грн. х 8 %). У документі «

Начисление ЗП» цю суму буде відображено у стовпці «Индексация» (рис. 7).

img 7

 

Про штрафні санкції
або відповідальність
за непроведення індексації

Відповідно до ст. 15 Закону № 1282-XII за порушення законодавства про індексацію грошових доходів населення винні особи притягуються до відповідальності згідно із законом.

На сьогодні посадові особи підприємств та громадяни — суб’єкти підприємницької діяльності за порушення трудового законодавства, у тому числі за непроведення індексації, можуть притягатися до адміністративної відповідальності на підставі ст. 41 КУпАП. На зазначених осіб може бути накладено штраф у розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 грн.).

 

Як бачите, «1С:Підприємство 7.7» гідно справляється з індексацією доходів громадян. Головне — коректно і своєчасно вносити до бази даних необхідну для розрахунку інформацію. Успіхів у роботі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі