Теми статей
Обрати теми

Податкова декларація та інші звіти в OPZ

Редакція БК
Відповідь на запитання

Податкова декларація та інші звіти в OPZ

 

img 1

Заповнення нової форми Декларації з податку на прибуток викликало у користувачів програми «Податкова звітність» (OPZ) низку запитань, відповіді на які ви знайдете нижче. Також ви дізнаєтеся, що робити у випадках, коли при камеральній перевірці звіту програма видає повідомлення про те, що для документа не визначені правила контролю.

Відповіді підготувала Олександра ВІНЦЕВИЧ, радник податкової служби ІІІ рангу

 

Після встановлення версії 1.29.15 програми «Податкова звітність» (OPZ), в якій уже є «

Податкова декларація з податку на прибуток підприємства» нової форми, відкриття її через «Документ → Новий» виходить не досить зручним, адже в переліку документів, який є у вікні «Параметри документів» чомусь збереглись і додатки до старої декларації. Вони вже не потрібні і загромаджують перелік документів. Як можна їх видалити?

 

Для того щоб їх видалити, радимо вам зайти зверху ліворуч у «

Довідник → Довідник документів» та у «Довіднику документів» розкрити 01 «Прибуток». Тепер слід розкрити бланк J01001 «Податкова декларація з податку на прибуток підприємства». Усі ці дії робите шляхом натискання на значок «книжка», який розміщений ліворуч від номерів.

Після розкриття бланка J01001 «

Податкова декларація з податку на прибуток підприємства» ви побачите, що розкрились і всі додатки до зазначеної декларації (як до нової форми, так і до старої), причому всі вони відмічені галочками.

Вам необхідно видалити відмітки-галочки напроти тих додатків, які вже не знадобляться, тобто напроти тих, які належали попередній декларації. Робиться це шляхом натискання курсором на зазначену галочку. Ви побачите, що після натискання на неї вона зникає.

У цей момент можна зняти відмітки-галочки і з тих окремих додатків, що належать до нової декларації, але вам не потрібні, адже більшості платників податків не знадобляться всі 17 додатків до Податкової декларації з податку на прибуток підприємства під час подання звітності до податкових органів.

І обов’язково у вікні «

Довідник документів» не забудьте натиснути зверху ліворуч на слова «Зберегти зміни». Після цього обов’язково необхідно провести синхронізацію журналу документів шляхом натискання курсором на «Сервіс → Синхронізація журналу документів».

Тепер при відкритті бланка J01001 «

Податкова декларація з податку на прибуток підприємства» будуть відкриватись лише ті додатки, які належать до нового бланка зазначеної декларації і які вам потрібні для подання звітності.

Але хочемо попередити стосовно одного «підводного каменя» (сподіваємось, що розробники програми з часом його виправлять). Якщо у подальшому, наприклад, вам необхідно буде відмітити галочкою в «

Довіднику документів» якийсь інший документ, що також знаходиться в групі 01 «Прибуток», то слід звернути увагу на те, що в цей момент у «Довіднику документів» відмітки-галочки знову стоятимуть напроти всіх додатків Податкової декларації з податку на прибуток підприємства (і напроти нових, і напроти старих, незалежно від того, розкрили ви документ під номером J01001 чи ні).

Це не заважає працювати, адже при роботі через «

Документ → Новий» відкриваються лише потрібні нові додатки. Але так буде лише до визначеного часу.

Якщо в момент відмічання нового необхідного бланка в рубриці 01 «

Прибуток» знову не видалити відмітки-галочки напроти старих бланків, то після збереження змін і синхронізації журналу документів додатково почне відкриватись не лише той документ, який ви налаштували, а й старі додатки до Податкової декларації з податку на прибуток підприємства.

Для того щоб цього не відбувалось, кожного разу під час відмічання в «

Довіднику документів» бланка нового документа в рубриці 01 «Прибуток» потрібно видаляти галочки напроти старих додатків Податкової декларації з податку на прибуток підприємства.

 

У таблиці 2 «

Інформація щодо методів амортизації» додатка АМ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємства є посилання на 8-му примітку, яка розміщена внизу цього додатка, про те, що у цій таблиці відмітки треба ставити у вигляді «+», але програма «Податкова звітність» (OPZ) сама автоматично проставляє лише «Х». Що робити?

 

Не хвилюватися, адже якщо ви створите зазначений додаток, то в його друкованій версії побачите, що у відмічених вами місяцях стоїть не знак «Х», а знак «+», як того і вимагає 8-ма примітка до цього додатка.

 

Вирішила вперше заповнити Податкову декларацію з податку на прибуток підприємства в електронному вигляді в програмі «Податкова звітність» (OPZ). Начебто розібралась, але декларація розкрилась у мене зі встановленим податковим періодом «три квартали», який заповнений у верхньому з полів, хоча під час семінару податківці попереджали, що у 2011 році повинен бути заповнений нижній рядок в полі «

Податковий період» — «ІІ квартал». Що я зробила не так?

 

Ви були не досить уважними під час розкриття зазначеного бланка декларації. Як тільки ви обрали цей бланк, то посеред екрана з’явилось додаткове вікно «

Параметри документа», в якому автоматично проставлені окремі реквізити того бланка, який буде відкрито (якщо він має додатки, то і в його додатках). Там є показник «Звітний квартал». Програма автоматично виставила цифру «3». Вам необхідно її змінити, адже звітувати ви будете за II квартал. Тільки після того, як буде змінено цифру «3» на цифру «2», можна натискати на клавішу «Підтвердити».

У такому випадку після розкриття зазначеного бланка всі поля, які відображають звітні періоди (у верхньому і нижньому рядках будуть виділені блакитним кольором, тобто вони активні, і ви маєте змогу курсором відмітити той період, який необхідно).

Незважаючи на те, що програма дозволяє в самому бланку також здійснювати зміну звітного періоду «

Три квартали» (у верхньому рядку) на звітний період «ІІ квартал» (у нижньому рядку), радимо вам не користуватись цим методом, оскільки його застосування вимагає від платника податків додаткової уваги.

Річ у тому, що в самому бланку або будь-якому додатку до нього якщо і здійснено виправлення податкового періоду, під час збереження зазначеного документа програма знову видає в новому вікні той період, який було запрограмовано при його відкритті. Тому, щоб не робити одну і ту ж роботу двічі, краще одразу під час відкриття бланка «

Податкова декларація з податку на прибуток підприємства» змінювати цифру «3» на цифру «2». Це призведе до того, що і для додатків до цієї декларації під час їх збереження не треба буде виправляти звітний (податковий) період.

 

Моє підприємство у II кварталі 2011 року не здійснювало ніякої діяльності, тобто мені (я засновник) треба подати до податкових органів Податкову декларацію з податку на прибуток підприємства з прочерками. Оскільки в нашій податковій інспекції вимагають, щоб звітність подавалась в електронному вигляді, то змушений був установити програму «Податкова звітність» (OPZ). Намагаюсь заповнити її, але виникають якісь непорозуміння. Коли я в рядках декларації проставляю прочерки «—», як того вимагали податківці, то програма видає мені незрозумілі букви «NaN», тире чомусь ніяк не ставиться. Підкажіть, як вийти з ситуації.

 

Все дуже просто. Вам необхідно лише заповнити обов’язкові реквізити зазначеного бланка, а знак «—» у тих рядках, які будуть не заповнені, програма «Податкова звітність» (OPZ) проставить сама автоматично в друкованому варіанті бланка «

Податкова декларація з податку на прибуток підприємства».

 

Працюю за сумісництвом бухгалтером у неприбутковій організації. Змушені були перейти на подання звітності через мережу Інтернет. Уперше заповнюю бланк «

Податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій» у програмі «Податкова звітність» (OPZ). Перевірку структури звіт пройшов успішно, а от при камеральній перевірці програма видала таку фразу «Правила контролю для даного документа не визначені!». Незважаючи на те, що за основним місцем роботи вже не один місяць відправляла звітність до податкових органів через Інтернет, не знаю, що робити у цьому випадку.

 

Якщо ви впевнені в правильності заповнення вказаного звіту, то не хвилюйтеся і відправляйте зазначений звіт до податкових органів у звичайному порядку, визначеному для подання податкової звітності через мережу Інтернет, просто для вказаного звіту не встановлені правила контролю його показників.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі