Теми статей
Обрати теми

Заповнення податкових накладних в OPZ

Редакція БК
Відповідь на запитання

Заповнення податкових накладних в OPZ

 

Сьогодні ми поговоримо про нюанси заповнення податкових накладних у програмі «Податкова звітність» (OPZ). Серед іншого річ ітиме про те, як правильно заповнити дати в накладній (без крапок), як проставити правильні помітки в кожному примірнику податкової накладної тощо.

Відповіді підготувала

Олександра ВІНЦЕВИЧ, радник податкової служби ІІІ рангу

 

На всіх семінарах спеціалісти податкових органів, посилаючись на лист ДПАУ від 06.04.2011 р. № 9497/7/16-1517, кажуть про те, що у даті податкової накладної не повинно міститись крапок. Коли ця вимога буде реалізована в програмі «Податкова звітність» (OPZ), адже і до цього часу в даті податкової накладної проставляються крапки? Через це змушений користуватись іншою програмою.

 

Зазначена умова щодо відсутності крапок у даті податкової накладної починаючи з версії 1.29.14 вже реалізована в програмі «Податкова звітність» (OPZ), але реалізована вона в тому варіанті податкової накладної, який роздруковується платником податку.

Після того як ви створили податкову накладну, зліва зверху натискаєте на слова «

Документ → Друк…» або одразу на значок «Підготувати документ для друку». У цей момент з’являється запитання «Друкувати з «комірками»?». Після натискання на «ОК» ви побачите той варіант документа, який буде надруковано (він містить комірки і не містить крапок).

При цьому звертаємо вашу увагу на те, що на сайті ДПАУ в Єдиній базі податкових знань на запитання «Чи вважається податкова накладна заповненою з порушенням у разі, якщо в ній поле «Дата виписки податкової накладної» містить проставлені крапки?» спеціалістами Державної податкової адміністрації України було надано таку відповідь: «В податковій накладній, надрукованій поліграфічним методом, крапки, тире, а також будь-які інші розділові знаки в жодній з клітинок цього поля не проставляються, в ній передбачені клітинки виключно для цифр. В податковій накладній, яка друкується через програмне забезпечення, передбачено автоматичне проставлення крапок, які додатково платнику ПДВ ставити не потрібно. Обидві вищезазначені податкові накладні є рівноцінними, за умови вірно заповнених всіх інших реквізитів.

Наявність чи відсутність крапок в даті не є підставою для визначення порушень в написанні дати».

Ця інформація з Єдиної бази податкових знань буде особливо доречною для тих платників податків, які створювали свої податкові накладні у попередніх версіях програми «Податкова звітність» (OPZ). На сьогодні, як бачите, друковані примірники податкових накладних уже містять комірки і не містять крапок.

 

Нещодавно зареєструвався платником ПДВ і вирішив складати податкові накладні в програмі «Податкова звітність» (OPZ). Майже сформував податкову накладну, але не виходить поставити відмітку на той примірник, який я повинен буду віддати своєму контрагенту, при цьому мій примірник заповнюється без проблем і програма при перевірці структури помилки не видає. Що мені треба зробити, аби правильно заповнити примірник для контрагента?

 

Ви все робите правильно, оскільки програма не видає помилки. Річ у тому, що розробники програми «Податкова звітність» (OPZ) зробили так, що платнику податків не потрібно заповнювати податкову накладну другий раз (адже при повторному наборі з’являється можливість наявності помилки). Все значно простіше.

Коли платник податків підготував той примірник, який відмітив на бланку податкової накладної зверху ліворуч як такий, що залишається у продавця, то його треба роздрукувати.

Програма створена таким чином, що друкуватись буде два примірники податкової накладної. Причому на одному примірнику «

Х» буде стояти напроти слів « Копія (залишається у продавця) », а на іншому —напроти слів « Видається покупцю ».

До речі, Ви маєте можливість побачити, який вигляд матимуть ці податкові накладні ще до того, як вони будуть надруковані. Для цього, після того як ви натисните на слово «

Друк…» або на значок, який позначає «Підготувати документ для друку», і документ буде збережено у вигляді спеціального файлу, на моніторі з’явиться запитання «Відкрити даний документ?». У цей момент треба натиснути на «ОК». Ви побачите на першому аркуші ту податкову накладну, яка залишається у вас, а на другому ту, яка видається покупцю (з «Х» у відповідних рядках). Залишиться лише роздрукувати ці два примірники.

 

Заповнив податкову накладну, вирішив здійснити перевірку структури, а програма «Податкова звітність» (OPZ) видала таке «

Документ не пройшов перевірку структури: Error parsing” as unsignedLong datatype. The element: ‘HNUV’ has an invalid value according to its data type.». Що це означає?

 

Програма «Податкова звітність» (OPZ) дає вам підказку, що при заповненні податкової накладної ви забули вказати її номер. Нагадуємо, що цей номер повинен бути ідентичним тому, який присвоєний цій податковій накладній у Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі