Теми статей
Обрати теми

Проект «1С-Звіт» у дії

Редакція БК
Стаття

Проект «1С-Звит» у дії

 

img 1

У багатьох бухгалтерів, які здають звітність через Інтернет за допомогою спеціальних програм для накладення ЕЦП та відправлення звітності, хоча б раз та виникала думка про об’єднання всього процесу в одній програмі. Чому така можливість з’явилася лише через п’ять років практики електронної звітності, нам залишається тільки здогадуватися, але те, що спільний проект «1С» і «Бест Звіт» був очікуваним, це 100 відсотків. Статтю присвячено огляду основних можливостей «1С-Звит».

Наталія ГРИГОР’ЄВА, консультант «Б & К»

 

Користувачі «1С», оновивши свої конфігурації у квітні, не могли не звернути уваги на появу нових розділів у меню «

Регламентированные отчеты». При спробі запустити «1С-Звит» з меню «1С» програма видавала повідомлення про необхідність додаткового установлення. Ураховуючи гарячу пору квартальних звітів, на цьому повідомленні інтерес до пункту меню «Запуск 1С-Звит» у більшості користувачів зникав. Для того щоб усе-таки зрозуміти скупі повідомлення розробників «1С» про те, що тепер у програмі доступна можливість використання нового сервісу, ми настійно рекомендуємо відвідати офіційну сторінку сервісу www.1c-sed.com.ua . На ньому цю програму презентовано як спільний проект компаній «1С» і «Бест Звіт».

Продукт «

1С-Звит» дозволяє відправляти звітність підприємства до контролюючих органів, при цьому користувач отримує квитанцію про доставку звіту і результат обробки документа. Принципи роботи з програмою «1С» забезпечують автоматичне створення звітів шляхом перенесення даних з «1С» без створення додаткових файлів та проведення операцій імпорту даних між програмами. Подання звітів до інстанцій відбувається за допомогою електронної пошти, з обов’язковим у цьому випадку застосуванням електронного цифрового підпису (далі — ЕЦП). Для тих користувачів, які вже випробували продукти фірми «Бест» (наприклад, «Бест Звіт») і гідно оцінили їх зручність, опанування «1С-Звит» не викличе труднощів. І навіть більше: ця програма фактично є видозміненим і доповненим рішенням «M.E. Doс» (про нього ми писали в «Б & К», 2011, № 9). Але давайте по черзі. І почнемо ми, мабуть, з найважливішого питання.

 

На яких умовах користувачі «1С» можуть випробувати зручності такого сервісу?

Як офіційно заявляють розробники на сайті

www.1c-sed.com.ua, щоб використовувати сервіс «1С-СЕД», підприємству необхідно бути користувачем ліцензійних програмних продуктів «1С» і мати діючу передплату на диски ІТС:

— у межах піврічної безкоштовної передплати;

— у межах платної передплати, за умови її оформлення після 01.05.2010 р.;

— у межах платної передплати для видаленого офісу, за умови її оформлення після 01.05.2010 р.

При дотриманні наведених вище умов користувач отримує можливість використовувати сервіс «

1С-СЕД» без додаткової оплати для юридичної або фізичної особи, на яку було оформлено передплату ІТС.

Саме тут і криється перше розчарування для тих, хто звик вести декілька підприємств в одній інформаційній базі «1С». Будучи офіційним користувачем, здавати звіти з передплатою на ІТС за допомогою «

1С-СЕД» можна лише з того підприємства, код (ЄДРПОУ або ДРФО) якого було зазначено при оформленні передплати. Справа в тому, що «1С-Звит» не підтримує демонстраційний режим, в якому можливий частковий безкоштовний функціонал програми. Що, власне, і робить марним її використання для фірм, на які не оформлено передплату ІТС. А що ж робити в цьому випадку, запитаєте ви. Мабуть, нічого. Просто продовжувати використовувати ту схему імпорту регламентованих звітів до окремих програм, яку ви використовували раніше.

 

Установлення та запуск програми

Якщо підприємство є щасливим володарем передплати ІТС і в нього випадково оформлені ЕЦП фірми «УСЦ» (про доступ до Інтернету, я вважаю, згадувати не потрібно, без цього ніяк), тоді починаємо працювати.

При першому запуску програми «

1С-Звит» необхідно зазначити дату початку використання програми в картці підприємства. В «1С:Бухгалтерії 8» цю дату можна вказати на закладці «Прочее» (рис. 1).

img 2

Важливо!

Користувач завжди може відмовитися від використання «1С-Звит» і повернутися до знайомої регламентованої звітності. Для цього потрібно лише очистити поле дати початку використання.

Потім переходимо до меню «

Отчеты → Регламентированные отчеты → Настройка заполнения отчетов 1С-Звит» (рис. 2). Після виконаних дій програму залишаємо відкритою та переходимо до установлення «1С-Звит».

img 3

Установлення програми здійснюється з будь-якого фізичного носія: CD-диска, жорсткого диска або флешки. Якщо у вас не знайшлося під рукою диска з дистрибутивом, то актуальну версію програми завжди можна скачати з офіційного сайта http://www.1c-sed.com.ua/ftp/Dist/1CZvit.exe у меню «Загрузки». Звертаємо вашу увагу, що «важить» такий файл завантаження близько 300 Мбайт, що, загалом, чимало, якщо ваш тарифний план провайдера враховує кількість скачаного трафіка.

Для установлення програми достатньо запустити інсталяційний файл і дотримуватись підказок «Мастера».

Програма може працювати в локальному та мережевому варіантах. Локальний варіант програми призначено для використання на одному робочому місці; мережевий варіант — для одночасної роботи декількох користувачів з однією базою даних. Потрібний варіант зазначається у процесі інсталяції програми.

Для початку роботи з програмою досить просто запустити «1С-Звит» з «1С», і картки підприємств створяться автоматично. Це істотно економить час на заповнення даних підприємства, а також виключає помилки при заповненні.

У момент створення картки відбувається пряме стикування з «1С», тобто інтеграція на рівні бази даних. Таким чином, при роботі передача даних здійснюватиметься без використання проміжних файлів.

Також існує можливість автоматичного заповнення карток фірм «1С-Звит» шляхом завантаження більшості даних про підприємство з Інтернету із сайта податкової інспекції або із сертифікатів ЕЦП «УСЦ». Згідно з підказками майстра заповнення картки користувач має вказати всі необхідні реквізити для відправлення звітів. Для тих, хто вже використовує програму «Бест Звіт», розробники передбачили заповнення первісних даних «1С-Звит» з архівних копій, створених програмою Best-ZvitPlus чи безпосередньо з установлювального каталогу Best-ZvitPlus. Це, безумовно, робить перехід на «1С-Звит» комфортним процесом для бухгалтера.

У вікні «Вибір установи» (рис. 3) потрібно зі списку всіх створених підприємств вибрати одне, з яким ми працюватимемо.

img 4

При першому запуску програма запропонує ввести ліцензійний код. Умови безкоштовного отримання такого коду ми описали вище. Процедура отримання коду проста й доступна користувачу з мінімальною кваліфікацією. Для цього на сайті www.1c-sed.com.ua зайдіть до розділу «Код» і введіть код ЄДРПОУ вашого підприємства, потім натисніть на кнопку «Получить код», після чого вам залишається тільки натиснути на кнопку «Скачать» у повідомленні, що з’явилося (рис. 4).

img 5

Відкрийте скачаний текстовий файл у будь-якому текстовому редакторі, скопіюйте всі символи до буфера обміну, а потім станьте на поле «Код ліцензії». При генерації ліцензійного коду враховуються реєстраційні дані підприємства (рис. 5). Отже, активувати потрібно кожне підприємство окремо.

img 6

Якщо все відбулося правильно, програма переходить у робочий режим і ви отримуєте у своє розпорядження помічника відправлення електронних документів.

 

Робота з програмою

Як уже згадувалося, програми «

1С-Звит» і «M.E. Doc» багато в чому схожі та повторюють значну кількість можливостей одна одної. Наприклад, такі, як можливість віддаленого підпису за допомогою мобільного телефону чи обмін податковими накладними та іншими первинними документами. Але найголовніша перевага саме «1С-Звит» — це її інтегрованість з обліковою системою. Тепер для заповнення документів даними з «1С» достатньо лише натиснути на одну кнопку — «Заповнити» у бланку створеного звіту (рис. 6).

img 7

Утім, якщо звіт не піддається автоматичному заповненню, формувати регламентовану звітність до різних державних органів можна й самостійно.

Обов’язковим етапом роботи зі звітністю є перевірка правильності заповнення документів. Перевірка здійснюється за допомогою вбудованих камеральних перевірок та повністю відповідає перевіркам контролюючих органів. На цьому етапі виключаються практично всі можливі помилки, що істотно збільшує шанс здавання звіту з першого разу.

Безпосередньо перед відправленням документи шифруються і підписуються ЕЦП. У цей момент документ набуває юридичної сили (оригінал документа в електронному вигляді відповідає документу з мокрою печаткою).

Відправлення звітності в електронному вигляді з ЕЦП до контролюючих органів (ДПАУ, ПФУ, Держкомстату тощо) здійснюється через пряме з’єднання або за допомогою вбудованого поштового клієнта. Звіти доставляються через сервер електронних документів, що являє собою програмно-апаратний комплекс «1С-Звит». Програма підтримує одночасне відправлення декількох документів зазначеним одержувачам.

Програма приймає квитанцію про доставку звіту, а також квитанції про результати обробки документа. З моменту отримання другої квитанції звіт вважається зданим.

Як додатковий сервіс програма дозволяє перевірити стан платника ПДВ з бази платників ДПАУ та виконує оцінку ризиків податкової перевірки.

 

У цілому можна сказати, що «1С-Звит» має всі шанси полегшити життя користувачам «1С». Можливо, уже наближається той час, коли почнеться ера справжнього безпаперового документообігу між підприємствами та контролюючими органами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі