Теми статей
Обрати теми

Облік оплати праці за цивільно-правовими договорами

Редакція БК
Стаття

Облік оплати праці за цивільно-правовими договорами

 

Якщо ви пам’ятаєте, в одному з попередніх номерів журналу («Б & К», 2010, № 15) ми вже порушували тему розрахунків за цивільно-правовими договорами (ЦПД). З того часу було запроваджено єдиний соціальний внесок та прийнято Податковий кодекс. Сьогодні подивимося, як ці події вплинули на відображення таких операцій в «1С:Бухгалтерії 8» (реліз 1.1.25.2).

Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Перше, на що варто звернути увагу, — папки «

Взносы работников из зарплаты» і «Взносы на ФОТ» для утримання ЄСВ за ЦПД у довіднику «Налоги». Відповідно і в усіх пов’язаних з довідником «Налоги» реєстрах відомостей установлено ставки для ЦПД (рис. 1). Таким чином, можна забути про захоплюючий, але надто трудомісткий процес створення нового податку в інформаційній базі.

img 1

Хоча фактично фізична особа, яка працює за ЦПД, не є працівником підприємства, в «1С:Бухгалтерії 8» для того, щоб вести з нею взаєморозрахунки, насамперед потрібно провести документ «

Приказ о приеме на работу». Це пов’язане з тим, що для нарахування виплати за ЦПД потрібно використовувати документ «Начисление зарплаты», що враховує тільки прийнятих на роботу до організації фізичних осіб.

Важливо! Для працівників, які працюють за ЦПД, у реквізиті «

Вид занятости» має бути вказано значення «Совместительство».

Прийняття на роботу працівника за ЦПД оформимо документом «

Прием на работу в организацию». Заповнюючи документ, у колонці «Способ отражения в бухучете» створимо вид нарахування з потрібними нам проводками та назвемо його «Начисление по договору ГПХ» (рис. 2). Закладки «Начисления», «Взносы» і «Взносы на ФОТ» заповнюються автоматично, але оскільки ситуація в нас нестандартна, ми їх дещо підкоригуємо.

img 2

Спочатку на закладці «Начисления» для майбутнього працівника будуть дві графи — «Оклад по дням» та «Индексация зарплаты». Нам потрібно в колонці «Вид расчетов» із плану розрахунків «Начисления организации» вибрати розрахунок для ЦПД. На рис. 2 наведено параметри такого розрахунку. Потім слід зазначити суму винагороди за ЦПД, а рядок «Индексация зарплаты» просто видалити.

На закладках «Взносы» і «Взносы на ФОТ» потрібно вибрати значення «ЕСВ (по договорам ГПХ)» та «ЕСВ ФОТ (по договорам ГПХ)» відповідно.

Для нарахування і виплати винагороди за ЦПД використовуються ті самі документи, що й при нарахуванні та виплаті заробітної плати («Начисление зарплаты сотрудникам организации» і «Зарплата к выплате организации»).

 

Що стосується ситуації з розрахунком ПДФО, описаної в статті Т. Добродій «Виплата винагороди за цивільно-правовим договором частинами і ПДФО», то автоматизувати розрахунок ПДФО в «1С:Бухгалтерії 8» так, щоб урахувати всі нюанси, за допомогою стандартних механізмів не вийде. Суми ПДФО, що розраховуються, потрібно буде контролювати і коригувати вручну.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі