Теми статей
Обрати теми

Коментар до наказу ДПА України від 11.02.2011 № 90

Редакція БК
Коментар

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Документ цей має, зрозуміло, першорядне значення для тих, хто професійно розробляє звітні та облікові бухгалтерсько-податкові комп’ютерні програми.

Утім, на практиці чимало бухгалтерій вважають за краще використовувати власні програмки, зроблені «народними умільцями» та пристосовані до потреб конкретного підприємства. Зараз таким бухгалтеріям доведеться переробляти свої електронні форми під новий стандарт.

З моменту останніх змін Формату (стандарту) електронного документа звітності платників податків (затвердженого наказом ДПАУ від 03.05.2006 р. № 242) минуло майже три з половиною роки. Що ж змінилося цього разу?

 

Ім’я

Формат імені файлів зазнав таких змін:

— позиції з 1 по 25 залишилися незмінними;

— порядковий номер документа, який може подаватися кілька разів в одному звітному періоді (елемент

C_DOC_CNT), розширився на 2 позиції (тепер — з 26 по 32);

— позицію 33 займає новий елемент

PERIOD_TYPE — числовий код типу звітного періоду (1 — місяць, 2 — квартал, 3 — півріччя, 4 — дев’ять місяців, 5 — рік);

— елементи

PERIOD_MONTH (звітний місяць) і PERIOD_YEAR (звітний рік) відповідно змістилися на три позиції (тепер — 34 і 35 та 36 — 39);

— позиції 40 — 43 зайняв новий елемент — код податкової інспекції, до якої подається оригінал документа (елемент

C_STI_ORIG).

Таким чином, якщо раніше ім’я файлу складалося з 36 знаків (плюс розширення «.xml»), то тепер — із 43 знаків (плюс те саме розширення).

 

Окремі елементи

Тепер розглянемо описи окремих елементів у складі файлу звітності.

1. Кодом платника

<TIN> тепер може бути не лише номер платника з ЄДРПОУ або з ДРФО (останній, нагадаємо, тепер називається «Реєстраційним номером облікової картки платника»), а й реєстраційний (обліковий) номер з Тимчасового реєстру ДПАУ, а також номер паспорта (послідовність двох великих українських літер та шести цифр). На практиці це положення вже давно застосовується, отже, стандартний формат просто приведено у відповідність до практики.

2. Код ДПІ, до якої подається оригінал документа,

<C_STI_ORIG> (новий елемент) складається фактично із «зістикованих» кодів області <C_REG> та району <C_RAJ>. У зв’язку з цим нагадуємо, що у формі щомісячної декларації з ПДФО, яка подається податковими агентами, у рядку 8 заголовної частини вписується не цей код ДПІ, а код податкового органу за ЄДРПОУ, про що повідомила ДПАУ в листі «Про заповнення податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб» від 17.02.2011 р. № 4485/7/17-0217. Навіщо це зроблено — незрозуміло.

3. Установлено формат для елементів, що описують документи, пов’язані з основним звітним (у таблиці 1 — позиції, починаючи з

<LINKED_DOCS> і закінчуючи <FILENAME>).

4. Установлено формат для дати заповнення звітності платником

<D_FILL>. Сподіваємося, це зніме питання щодо того, як указується дата в податкових накладних та документах податкової звітності. В електронному форматі дата тепер повинна вказуватися у вигляді 8 цифр: ддммрррр, а не у вигляді, наприклад, 6 цифр з крапками (дд.мм.рр).

5. Нарешті, ще один новий елемент — сигнатура програмного забезпечення

<SOFTWARE>, тобто текстовий рядок, що вказує, за допомогою якого програмного засобу сформовано документ. На цей елемент ми звертаємо особливу увагу тих, хто використовує «нестандартні» програми здавання звітності. Дотепер указувати програму, в якій складено документ, було не потрібно.

 

Що це означає для користувачів?

Для «стандартних» користувачів — нічого не означає, якщо не рахувати того, що їм дуже бажано своєчасно оновлювати свої програми. Утім, це актуально і без запровадження нового формату, оскільки нові форми звітності з’являються практично щотижня.

Для тих, хто користується «нестандартними» засобами, — означає, що їм потрібно буде стежити за повідомленнями ДПАУ про те, що новий формат офіційно введений у дію та звітність, складена за старим форматом, більше не приймається. Де-юре він набрав чинності ще 14 лютого 2011 року.

Хоча найрозумніше було б дати деякий час для переходу і протягом цього перехідного періоду приймати документи як у старому, так і в новому форматі. Адже фактично відрізняються вони мало чим.

 

Олексій Кузнєцов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі