Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Затверджено Порядок проведення
перевірок суб’єктів первинного фінмоніторингу

Наказом Міністерства фінансів України від 04.04.2011 р. № 463 затверджено Порядок проведення перевірок Міністерством фінансів України суб’єктів первинного фінансового моніторингу (далі — Порядок).

Цей Порядок поширюється на суб’єктів первинного фінансового моніторингу, державне регулювання і нагляд за якими у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму здійснюються Мінфіном, а саме:

— суб’єктів господарювання, які проводять лотереї чи будь-які інші азартні ігри;

— суб’єктів господарювання, які здійснюють торгівлю дорогоцінними металами, дорогоцінним камінням та виробами з них, якщо сума фінансової операції дорівнює або перевищує суму, визначену ч. 1 ст. 15 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму» від 28.11.2002 р. № 249-IV (тобто 150 тис. грн. або її еквівалент в іноземній валюті);

— аудиторів, аудиторські фірми, фізичних осіб — підприємців, які надають послуги з бухгалтерського обліку, у випадках, передбачених ст. 6 і 8 зазначеного Закону.

Відповідно до Порядку Мінфін має право здійснювати планові та позапланові перевірки.

Плановою перевіркою вважається перевірка діяльності суб’єкта, передбачена в плані проведення перевірок. Така перевірка має проводитися не частіше одного разу на рік на підставі наказу Мінфіну.

Позаплановою перевіркою вважається перевірка, не передбачена в плані перевірок. Вона проводиться на підставі наказу Мінфіну за період, що підлягає перевірці, та з окремих питань.

Планові та позапланові перевірки можуть бути як невиїзними (без виходу працівників Мінфіну за місцезнаходженням суб’єкта), так і виїзними (з виходом працівників Мінфіну за місцезнаходженням суб’єкта).

За погодженням з Мінфіном працівники Держфінмоніторингу мають право брати участь у плановій та позаплановій перевірках.

Наказ від 04.04.2011 р. № 463 набрав чинності з 06.05.2011 р.

(Наказ Мінфіну України «Про затвердження Порядку проведення перевірок Міністерством фінансів України суб’єктів первинного фінансового моніторингу» від 04.04.2011 р. № 463)

 

Держкомпідприємництва вилучив норму
про голографічний захист окремих бланків

Наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва (далі — Держкомпідприємництва) від 11.04.2011 р. № 27 внесено зміни до:

— Технічного опису бланка довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців про резервування найменування юридичної особи, витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців і довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, затвердженого наказом Держкомпідприємництва від 20.10.2005 р. № 96;

— Технічного опису бланка довідки з реєстру документів дозвільного характеру, затвердженого наказом Держкомпідприємництва від 09.11.2006 р. № 101.

Зазначеними змінами з тексту цих нормативно-правових актів вилучено норму про обов’язкове нанесення голографічного захисного елемента на бланки перелічених у них документів.

Також установлено, що бланки довідки з Єдиного держреєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців про резервування найменування юридичної особи, витягу з Єдиного держреєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, довідки з Єдиного держреєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, довідки з реєстру документів дозвільного характеру, виготовлені та придбані до набуття чинності цим наказом, підлягають застосуванню до використання їх у повному обсязі.

Наказ від 11.04.2011 р. № 27 набрав чинності з 10.05.2011 р.

(Наказ Держкомпідприємництва України «Про внесення змін до наказів Держкомпідприємництва щодо скасування захисту документів голографічними захисними елементами» від 11.04.2011 р. № 27)

 

ДПАУ уточнила думку щодо отримання
підприємцями довідки про свій «податковий» статус

Як відомо, ДПАУ роз’яснила, що у зв’язку з особливостями оподаткування доходів фізичних осіб — підприємців, запроваджених Податковим кодексом України, вони повинні, крім копії свідоцтва про державну реєстрацію, надавати контрагентам довідку від податкового органу, в якому вони перебувають на обліку.

У цій довідці вказуються перелік видів діяльності відповідно до реєстраційної картки та обрана система оподаткування доходів, отриманих від здійснення підприємницької діяльності.

Виникає запитання: навіщо підприємцям — платникам єдиного податку отримувати таку довідку, якщо перелік видів діяльності, у межах яких вони реалізують продукцію (товари, роботи, послуги), зазначено в їх свідоцтві про сплату єдиного податку?

У листі від 05.04.2011 р. № 4133/5/17-0716 головне податкове відомство уточнило свою думку щодо підтвердження підприємцями виду/видів діяльності, у межах якого/яких вони реалізують продукцію (товари, роботи, послуги).

Так, для підприємця, який перебуває на загальній системі оподаткування, таким підтвердженням є копії свідоцтва про державну реєстрацію його як суб’єкта підприємницької діяльності та довідки податкового органу, в якому він перебуває на податковому обліку, про заявлений ним вид/види діяльності (відповідно до реєстраційної картки) та обрану систему оподаткування доходів, отриманих від здійснення підприємницької діяльності.

Для підприємця, який обрав спрощену систему оподаткування, таким підтвердженням є копії свідоцтва про державну реєстрацію його як суб’єкта підприємницької діяльності та свідоцтва про сплату єдиного податку.

(Лист ДПА України «Про затвердження Змін до деяких положень (стандартів) бухгалтерського обліку» від 05.04.2011 р. № 4133/5/17-0716)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі