Теми статей
Обрати теми

Робота з «Податковою звітністю» (OPZ) у запитаннях та відповідях

Редакція БК
Відповідь на запитання

Робота з «Податковою звітністю» (OPZ) у запитаннях та відповідях

 

На адресу редакції продовжують надходити листи із запитаннями про нюанси роботи з програмою «Податкова звітність» (OPZ). Тож спробуємо розібратися, що до чого.

Відповідає

Олександра ВІНЦЕВИЧ , радник податкової служби ІІІ рангу

 

Установила на комп’ютер програму «Податкова звітність» (OPZ), вирішила ознайомитися з її можливостями. Під час натискання на кнопку img 1 «Правила заповнення документа

», що розташована зверху ліворуч, не з’явилося ніякої інформації. Ця функція в програмі не реалізована?

Ні, навпаки, реалізована. Річ у тому, що така функція спрацьовує лише при «активному», тобто відкритому конкретному бланку документа, про це вам підказує сама назва функції, адже в ній сказано про документ.

Наприклад, ви вирішили заповнити бланк «

Реєстр виданих та отриманих податкових накладних». Тільки відкривши зазначений бланк таким чином, щоб він був на екрані монітора, можна натискати на кнопку img 2 «Правила заповнення документа». У цей момент посеред екрана з’являється нове вікно під назвою «Правила заповнення документа J1201505», в якому будуть відображені вимоги щодо заповнення того чи іншого рядка зазначеного бланка, виконання яких дає додатковий шанс на успішне здійснення «Перевірки структури» та «Камеральної перевірки».

Звертаємо увагу на те, що, наприклад, при відкритті декларації з податку на додану вартість програма (за вашою згодою, яку ви надаєте шляхом натискання на «

ОК» під час відповіді на запитання програми «Документ має додатки. Відкрити їх?») відкриває ще вісім додатків. Бланк декларації і кожний із бланків цих додатків має свої правила автоматичного заповнення (крім додатка 4 «Заява про повернення суми бюджетного відшкодування»), тому скористатись можливостями кнопки img 3 для будь-якого із цих бланків можна лише тоді, коли цей бланк «активний» (тобто, ви його бачите розкритим на моніторі і його номер відображений знизу ліворуч червоним кольором, тоді як номери інших бланків відображені чорним).

 

Підкажіть, будь ласка, як у програмі «Податкова звітність» (OPZ) знайти бланк «

Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок». Знаю, що він іде як додаток до декларації, але коли відкрила декларацію з податку на додану вартість та всі додатки до неї, то цього бланка не знайшла, а мені обов’язково треба зробити виправлення за ПДВ.

Пунктом 50.1 ст. 50 розд. ІІ Податкового кодексу України

від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — Кодекс) передбачено: у разі якщо в майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 Кодексу) платник податків самостійно виявляє помилки, які містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов’язаний надіслати Уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою, чинною на час подання Уточнюючого розрахунку. При цьому платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

Водночас розд. IV Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПА України від 25.01.2011 р. № 41, передбачено, що коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту у разі самостійного виявлення платником податку помилок попередніх періодів можливе лише у відповідних рядках уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок. Уточнюючий розрахунок може виступати як окремим документом, так і додатком до податкової декларації.

У зв’язку з тим, що бланк «

Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок» може виступати як окремий документ, так і як додаток до декларації, то розробники програми «Податкова звітність» (OPZ) вивели його (їх, оскільки існує декілька різновидів цього бланку, залежно від статусу платника ПДВ) в окрему категорію.

Знайти його можна шляхом натискання зверху ліворуч на слова «

Довідники» та «Довідник документів». У вікні, яке відкрилось, обираєте групу «02 ПДВ та Акцизний збір». Розкриваєте цю групу шляхом натискання на ці слова. У розкритому переліку бланків документів для «звичайного» платника ПДВ внизу шукаєте бланк під номером J0217003 (для юридичної особи) або F0217003 (для фізичної особи — підприємця).

І нехай вас не лякає, що в цій групі він має назву «

Уточнюючий розрахунок до декларації ПДВ п. згідно наказу №213». Нагадаємо, що зазначений наказ ДПАУ скасовано. При розкритті цього бланка ви побачите, що відкрився потрібний бланк нової форми, зверху якого вказано «ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Державної податкової адміністрації України 25.01.2011 № 41».

Хочу зайвий раз нагадати, що звітність у цій програмі для фізичних осіб — підприємців починається з літери «

F», а для юридичних осіб — з літери «J». Це дуже важливо, адже заповнення того самого бланка, але не з тією літерою може призвести до того, що він не пройде перевірку в Центрі обробки електронної звітності.

Зазначена літера проставляється ліворуч цифрового номера бланка автоматично, але лише у випадку, коли перед початком роботи з програмою платник податків запрограмує свої дані. Робиться це шляхом занесення інформації до вікна «

Персональні параметри» (які можна відкрити зверху ліворуч через слово «Сервіс»), де відмічається обов’язково реквізит «Тип платника», наприклад «Юридична особа» або «Фізична особа», точніше, після заповнення у вікні «Персональні параметри» такої інформації, потім у «Довіднику документів» відкриваються бланки лише з необхідною літерою.

 

Від редакції

Нагадаємо, що єдина форма Уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок має різний статус залежно від того, як саме вона подається: окремим документом чи у складі декларації. Тобто в якому полі поруч із назвою розрахунку стоїть позначка: в полі 1 «додаток до декларації» чи в полі 2 «самостійний документ» (у першому випадку в декларації робиться також відповідна позначка в таблиці перед підписом керівника).

Різниця між цими двома статусами полягає в тому, що при виправленні помилок у складі декларації (тобто з позначкою в полі «1») платник податку має самостійно сплатити штраф за ставкою 5 %, а при виправленні через окремий розрахунок (тобто з позначкою в полі «2») — лише 3 %. Тож будьте уважними при заповненні розрахунку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі