Теми статей
Обрати теми

Навіщо бухгалтеру «планшет»

Редакція БК
Стаття

Навіщо бухгалтеру «планшет»

 

img 1

Прогрес не стоїть на місці. Нові ідеї породжують нові технології. Ті, у свою чергу, радують нас новими, зручними та функціональними пристроями. Однією з таких новинок стала поява на ринку планшетних комп’ютерів (так званих планшетників або таблеток — від англ. tablet computer), які з найперших кроків викликали фурор у середовищі користувачів ІТ-індустрії. Якими бувають ці пристрої, чим можуть зацікавити бухгалтера, ми розглянемо в цій статті.

Вікторія УФІМЦЕВА, канд. техн. наук, доц. каф. прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Планшетний комп’ютер — це обчислювальний пристрій, в якому для введення та відображення даних використовується сенсорний екран. Інакше кажучи, на «планшетнику» немає ні звичної клавіатури, ні миші. Усі дії виконують безпосередньо на екрані за допомогою стилусу чи рухів пальців. Такий підхід має свої переваги й недоліки. Робота із сенсорним екраном дозволяє організувати дуже зручне управління, робить взаємодію з програмами простою та зрозумілою. А от друкувати на сенсорній клавіатурі не так зручно, — немає звичного ходу клавіш, та й сама клавіатура невелика. Тому «планшетники» частіше використовують для роботи в Інтернеті, перегляду фотографій, відео- та аудіофайлів. Тут планшетний комп’ютер — чемпіон. Якщо ваша робота пов’язана з роз’їздами, презентаціями, переговорами, коли нормативна база має завжди бути напохваті, легкий та потужний «планшетник» буде ідеальним рішенням. І нарешті, він абсолютно незамінний при організації рукописного введення. Усі «планшетники» поділяють на три категорії: інтернет-планшети, планшетні персональні комп’ютери (планшетні ПК) та мобільні інтернет-пристрої. Усі вони мають свої особливості, свою сферу використання. На цьому питанні я пропоную зупинитися докладніше.

 

Інтернет-планшети

Сама назва «інтернет-планшет» (Internet tablet або Pad tablet) уже свідчить про призначення цих пристроїв — серфінг в Інтернеті, робота з поштою, запуск веб-рішень тощо. За логікою роботи такі пристрої мають бути постійно підключені до мережі Інтернет — через Wi-Fi або 3G-з’єднання. Діагональ екрана в інтернет-планшетів зазвичай становить 4 — 11

". У них немає фізичної клавіатури — дії виконують безпосередньо на сенсорному екрані. Усі сучасні інтернет-планшети дозволяють управляти роботою за допомогою так званих жестів — рухів пальцями по певній траєкторії. Наприклад, щоб збільшити масштаб документа, потрібно поставити два пальці на одну крапку, потім розвести їх у боки тощо. Робота з жестами зручна, легко запам’ятовується. Можливо, завдяки такому підходу багато аналітиків вважають інтернет-планшети пристроями посткомп’ютерної епохи, які простіші та зрозуміліші за звичні ПК та з часом прийдуть їм на зміну. Але поки що до цього далеко. І, купуючи інтернет-планшет, слід пам’ятати принциповий момент.

Важливо! Сучасні інтернет-планшети погано сумісні з настільними ПК та ноутбуками, що працюють під управлінням системи Windows.

Справа в тому, що на більшості інтернет-планшетів установлено специфічну операційну систему. Це можуть бути Apple iOS, Google Android, HP webOS та деякі інші. Формат даних у цих системах свій. Тому використовувати дані з «планшетника» в програмах настільного ПК без перетворення не вдасться. Інформацію доведеться конвертувати, а це вимагатиме спеціальних програм, часу та зусиль. Про роботу зі звичним MS Excel чи програмою «1С:Бухгалтерія» на інтернет-планшеті не може бути й мови. Отже, якщо ваша робота обмежена суто бухгалтерськими розрахунками, такий пристрій вам однозначно не підійде. Зате для забезпечення доступу до сервісів Інтернету, обробки мультимедіа, перегляду документів, роботи з поштою, обміну повідомленнями інтернет-планшетник пристосований ідеально. Якщо вам потрібні такі функції, раджу звернути увагу на пристрої цього класу. Тепер стисло про моделі.

 

Apple iPAD

img 2Це класичний приклад інтернет-планшета (рис. 1). Пристрій укомплектовано чудовим сенсорним дисплеєм з діагоналлю 9,7

" зі світлодіодним підсвічуванням. Таке рішення забезпечує яскраву, якісну картинку та низьке енергоспоживання — iPad може працювати без заряджання до 10 годин. Розділення екрана — 1024 x 768 крапок, цього вистачає для роботи з документами та графікою. Відеокамери у пристрої немає. Для зв’язку з Інтернетом передбачено Wi-Fi, але є версія із вбудованим модулем 3G. Дані та програми зберігаються у вбудованій пам’яті, її об’єм становить від 16 Гбайт і вище. Ціна iPad у мінімальній конфігурації — близько 4500 грн. Вага пристрою з модулем Wi-Fi — приблизно 680 г, а з Wi-Fi та 3G — 730 г.

Для введення текстів використовується віртуальна клавіатура (друкувати потрібно безпосередньо на екрані). Для невеликих документів цього цілком досить. При роботі з текстами великого об’єму такий підхід однозначно не підходить. Щоб вирішити проблему, до пристрою можна підключити безпровідну клавіатуру.

В iPad установлено операційну систему Apple iOS. Вона чудово пристосована для роботи із сенсорним екраном. Переглядати на iPad документи, працювати з поштою — одне задоволення. А от з офісними прикладними рішеннями складніше. На iPad можна вирішувати прості офісні завдання, програми для цього є. Наприклад, пакет iWork, що включає текстовий редактор Pages, електронну таблицю Numbers та програму для презентацій Keynote. Але всі вони використовують свій формат даних. Та й сам офіс для iPad має сильно урізаний функціонал.

Є й інші нюанси. В останні роки компанія Apple наполегливо пропонує свою оригінальну ідеологію роботи з файловою системою. Як результат — файлову систему для користувача закрито. Наприклад, ви не зможете, як в MS Windows, вільно управляти файлами й папками: переміщати, видаляти, копіювати їх. Усе, що можна зробити, — це завантажити дані в пристрій. А де вони розташовані, як упорядковані — тут ваш контроль обмежений. Цим займається операційна система. Навіть переписати файли з флешки на iPad не вийде. Обмін файлами, на думку Apple, потрібно здійснювати через Інтернет, незважаючи на те, чи передаєте ви дані з настільного комп’ютера, чи завантажуєте зі спеціального сайта. У цілому підхід сучасний, навіть стильний. Але для бухгалтера з його приземленими завданнями така технологія може стати суттєвим обмеженням, принаймні сьогодні. Програмне забезпечення для iPad теж потрібно брати з мережі Інтернет. Для цього є спеціальний ресурс iTunes Store, де, крім програм, можна знайти музику, відео та багато що інше. Зрозуміло, більшість файлів на iTunes Store платні.

Отже, що ми маємо в сухому залишку щодо інтернет-планшетів? Це зручний, сучасний пристрій, ідеально пристосований для роботи в Інтернеті, перегляду документів, видео- та фотоматеріалів. Презентації, робота з поштою, доступ до онлайнових баз даних — стихія, де інтернет-планшету практично немає рівних. На ньому можна виконати нескладні бухгалтерські розрахунки, правити документи, але для серйозної роботи з ними інтернет-планшет непридатний. Навіть при використанні зовнішньої клавіатури можливості вбудованих офісних програм обмежені. А повної сумісності з настільними ПК (ноутбуком) в інтернет-планшета немає. І це — головний недолік для тих, хто зайнятий переважно бухгалтерськими завданнями.

До речі, у березні цього року компанія Apple презентувала друге покоління планшета iPad 2. Його товщина зменшилася до 8,8 мм, вага знизилася до 601 г. Новий процесор в iPad 2 став помітно швидшим. При цьому енергоспоживання не зросло — час автономної роботи, як і раніше, близько 10 годин. В iPad 2 з’явилися дві веб-камери (для відеодзвінків та для звичайної зйомки) і рознімач для підключення до зовнішнього монітора. Для пристрою передбачено обкладинку Smart Covert. Вона захищає дисплей від подряпин і дозволяє встановити планшет на столі у вертикальному чи похилому положенні. Що стосується функціональних можливостей, то вони практично не змінилися.

Крім компанії Apple, на ринку інтернет-планшетів представлено й інших виробників. Їх вироби працюють переважно на базі системи Android. Наприклад, HTC Flyer, EVO View 4G, Acer Iconia Tab A101, LG Optimus Pad, Asus Eee Pad Transformer і багато інших. Але основним конкурентом iPad за підсумками року став планшет Samsung Galaxy Tab 10.1. На цьому пристрої я пропоную зупинитися докладніше.

 

img 3SAMSUNG GALAXY TAB

За кількістю продажів інтернет-планшет від компанії Samsung (рис. 2) міцно посідає друге місце. Він укомплектований екраном з діагоналлю 7

" та розділенням 1024 x 600 крапок, працює під управлінням системи Android. У Samsung Galaxy Tab потужний процесор, є камера на 3Мп, окрема камера для відеодзвінків, модулі Wi-Fi, Bluetooth, 3G і GPS. Отже, з комунікаціями тут усе на вищому рівні, Інтернет буде завжди у вас під рукою. Samsung Galaxy Tab підтримує карти пам’яті microSD об’ємом до 32 Гбайт. І це — велика перевага цього пристрою. Завдяки компактним розмірам, малій вазі (лише 380 грамів!) і тривалому часу автономної роботи Galaxy Tab дуже зручний у дорозі. Головний недолік пристрою — його ціна. Вона порівнянна з вартістю 10-дюймового iPad і становить приблизно 4500 грн.

Недавно компанія Samsung анонсувала два нові «планшетники» — Galaxy Tab 10.1 і Galaxy Tab 8.9. Обидва вони працюють під управлінням Android. Планшет Galaxy Tab 10.1 оснащений екраном 10,1

" з розділенням 1280 x 800 крапок. У ньому встановлено хорошу камеру (8 Мп) із вбудованим спалахом та автофокусом. На ринку буде презентовано пристрої з 16 або 32 Гбайт внутрішньої пам’яті. Набор комунікацій включає Wi-Fi, Bluetooth, безпровідний модем для роботи в Інтернеті. У нових версіях планшетів від Samsung з’явиться спеціальне програмне забезпечення для швидкого доступу до інформаційних ресурсів Інтернету. При цьому власники нових Galaxy Tab отримають доступ до спеціальної служби, що об’єднає електронну пошту, службу обміну повідомленнями, контакти, календар і сайти соціальних мереж.

 

Планшетний
персональний комп’ютер

Основною відмінністю планшетних ПК (від англ. tablet РС) є їх сумісність із настільними комп’ютерами та ноутбуками. І це — не лише можливість переносити файли між цими пристроями. На багатьох планшетних ПК установлено повноцінну операційну систему Windows. А це означає, що всі звичні бухгалтерські інструменти повноцінно працюватимуть на Tablet РС. Бухгалтеру це дає безліч переваг. Ви можете підготувати електронні документи, презентації, графіку на стаціонарному комп’ютері, а потім перенести файли на мобільний пристрій та повноцінно працювати з ними. Файлова система більшості планшетних ПК є повністю відкритою. Програми Tablet РС із системою Windows добре знайомі кожному бухгалтеру. MS Word, Excel, Power Point, Outlook, навіть «1С» — усе це можна використовувати без жодних обмежень. Перенавчатися тут не доведеться. Єдине, до чого потрібно звикнути, — це сенсорний екран.

Із недоліків «планшетників під Windows» я б відзначила один. Ця система первісно не орієнтована на роботу із сенсорним екраном. Її інтерфейс у певному розумінні застарілий. Але розробники вирішили проблему просто. На деяких Tablet РС установлено відразу дві системи. Усі переваги планшетних інтерфейсів вам відкриє система Android. А до світу звичних програм поверне «сімка» фірми Microsoft.

Залежно від виконання планшетні комп’ютери умовно поділяються на тонкі ПК (Slate РС), ультрамобільні ПК і трансформери. Кожен з цих пристроїв має свої переваги та недоліки.

Тонкі ПК оснащені великим екраном (зазвичай 7 — 11

"). У них установлено продуктивний процесор (інколи порівнянний із ноутбуками середнього класу). Ці пристрої важчі, мають менший час автономної роботи, досить дорого коштують. Зате у функціональному плані ви отримаєте повноцінний ноутбук (або нетбук) у компактному виконанні.

Ультрамобільні ПК цікаві для тих, для кого головними є портативність і вага пристрою. У них менший екран (близько 5

"), тривалий час автономної роботи, мала вага. Щоправда, і вартість таких пристроїв інколи невиправдано висока.

Трансформери дуже схожі на звичні ноутбуки. Головна їх відмінність — сенсорний поворотний екран. Ці комп’ютери добре пристосовані для роботи з документами, водночас усі переваги «планшетників» їм теж притаманні. Отже, вибір є. І щоб зробити його усвідомлено, пропоную познайомитися з декількома представниками планшетних ПК ближче.

 

Тонкі ПК

Ці вироби користуються великою популярністю серед тих, для кого стильне, зручне виконання має поєднуватися з функціональними можливостями повноцінного офісу. Для знайомства ми розглянемо три популярні моделі тонких ПК.

 

HP SLATE 500

img 4Пристрій з’явився на ринку у жовтні 2010 року. Комп’ютер працює під управлінням Microsoft Windows 7. HP Slate (рис. 3) оснащений екраном 8,9

" з розділенням 1024 х 600 крапок. Серцем ПК є процесор Atom Z530. Це означає, що продуктивність HP Slate така сама, як у класичного нетбука.

У планшеті може бути встановлено 32 або 64 Гбайт вбудованої пам’яті. Графічна система HP Slate дозволяє відтворювати відеоролики в чудовій якості без жодних проблем. На сенсорному екрані можна малювати, працює функція розпізнавання рукописного тексту.

У HP Slate 500 є всі основні модулі безпровідного зв’язку — Wi-Fi, Bluetooth, 3G і приймач GPS. Передбачено дві вбудовані фотокамери. Камера 0,3Мп на лицьовій панелі корпусу — для відеодзвінків. Друга камера — основна, її розділення 3 Мп, розташована на задній панелі пристрою.

У HP Slate 500 є USB-порт, датчик освітленості, акселерометр, рознімач для карт пам’яті об’ємом до 128 Гбайт. Заявлений час роботи від акумулятора — близько п’яти годин. Пристрій важить 670 г. Орієнтовна вартість у мінімальній комплектації — приблизно 4400 грн.

Завдяки системі Windows планшет Slate 500 — це не лише вікно у світ музики, Інтернету й відеофільмів. На цьому комп’ютері можна повноцінно працювати. Усі звичні прикладні рішення — від MS Office до бухгалтерської програми — будуть завжди до ваших послуг.

 

img 5ASUS EEE SLATE EP121

Планшетний комп’ютер Eee Slate EP121 (рис. 4) — ще один представник пристроїв Slate РС від фірми Asus. Його відмітна особливість — потужний двоядерний процесор останнього покоління. Як і попередня модель, Eee Slate EP121 працює під управлінням Windows 7. Чудовий сенсорний екран з діагоналлю 12,1

" забезпечує розділення 1280 х 800 крапок. А це вже характеристика повноцінного ноутбука! На такому екрані можна не лише малювати чи друкувати тексти. Заявленого розділення вистачить навіть для роботи з пакетами комп’ютерної графіки.

У пристрої є всі модулі безпровідного зв’язку. Убудована камера розділенням 2 Мп дозволить не лише зробити фотографії, а і скопіювати документ. У комп’ютері встановлено від 2 до 4 Гбайт оперативної пам’яті. Для зберігання даних використовується твердотілий жорсткий диск (SSD) об’ємом 32 або 64 Гбайт. Серед іншого оснащення планшета — картрідер, два вбудовані динаміки, мікрофон, два порти USB, рознімач HDMI для підключення зовнішнього екрана, гніздо для навушників. У комплекті поставки є також спеціальне перо Wacom, за допомогою якого на екрані можна малювати або робити рукописні позначки.

Та все-таки для бухгалтера головна принада Eee Slate EP121 не в малюванні, а у функціональних можливостях пристрою. А вони більш ніж цікаві. Система Windows Eee Slate EP121 і безпровідні інтерфейси перетворюють його на повноцінний мобільний офіс. А на робочому місці до пристрою можна підключити зовнішню мишу, клавіатуру та навіть великий екран і отримати в такий спосіб потужний комп’ютер розміром трохи більше стандартного аркуша паперу. До речі, розміри Eee Slate EP121 — 312 x 207 x 16,95 мм, вага — близько 1,16 кг. Це трохи більше, ніж хотілося б, але це невелика плата за потужний процесор. Приблизний час автономної роботи становить близько 3 годин. Коштує Eee Slate EP121 десь 8000 грн.

 

VIEWSONIC VIEWPAD 10

img 6Компактний «планшетник» з екраном 10

" (1024 x 600 крапок) цікавий тим, що пропонує для роботи відразу дві операційні системи. Для роботи в Інтернеті ви можете використовувати систему Android. Для роботи з прикладними рішеннями — повнофункціональну Microsoft Windows 7 Home Premium. Процесор у цьому комп’ютері не дуже продуктивний — Intel Atom, як у більшості сучасних нетбуків. За сучасними мірками швидкість процесора невелика, але його більше ніж достатньо для вирішення будь-яких бухгалтерських завдань. Водночас помірна продуктивність значно збільшує час автономної роботи пристрою.

У ViewSonic ViewPad 10 є два рознімачі USB, слот для карт пам’яті та вихід на зовнішній монітор. Наявні й всі безпровідні інтерфейси (Wi-Fi та Bluetooth). Для зберігання даних передбачено твердотілий жорсткий диск об’ємом 16 Гбайт. Для настільного комп’ютера це небагато, але для мобільного варіанта цілком прийнятно. Урешті-решт, у «планшетнику» можна зберігати лише найнеобхідніше, а все другорядне тримати на зовнішньому диску… Важить ViewSonic ViewPad 10 лише 875 г. Вартість пристрою — близько 5100 грн. На мій погляд, один із найцікавіших варіантів для бухгалтера.

І ще. Деякі планшети додатково укомплектовано зовнішньою клавіатурою. Наприклад, модель ASUS Eee Pad Transformer (рис. 5) виглядає як класичний «планшетник». Але до неї додається зовнішня док-станція з клавіатурою, тачпадом, двома портами USB, картрідером і додатковою батареєю. Таке рішення є дуже зручним. Ви можете працювати з пристроєм, як на звичайному ноутбуку, а за необхідності від’єднати екран і носити його як звичайний планшет.

 

Ультрамобільні ПК

Це найменші пристрої в нашому огляді (їх інколи позначають UMPC, від англ. Ultra-Mobile РС). Зазвичай вони укомплектовані монітором з діагоналлю 4 — 7

", зовні схожі на великий телефон або комунікатор. Інтерфейс ультрамобільних ПК орієнтований на управління пальцями, хоча деякі UMPC мають і вбудовану клавіатуру.

Важливо! Між UMPC та комунікаторами є істотна відмінність. У комунікаторах використовується мобільний, обмежений варіант операційної системи. Програми для настільного ПК у такій системі не запрацюють. В ультрамобільних комп’ютерах зазвичай установлено повноцінну операційну систему (наприклад, Windows 7). У цьому випадку можна говорити про повну сумісність UMPC із настільними комп’ютерами та ноутбуками.

Поки UMPC не набули масового застосування серед користувачів інформаційних технологій. Виробники віддають перевагу пристроям з діагоналлю екрана близько 10

". Проте UMPC мають право на життя, і вони по-своєму цікаві. А наскільки цікаві — судіть самі.

 

img 7OQO MODEL 03

Ультрамобільний ПК від компанії OQO, що спеціалізується на пристроях преміум-класу, являє собою слайдер з висувною клавіатурою (рис. 6). Діагональ сенсорного екрана — 4,8

", розділення як у нетбука — 1024 x 600 крапок. Пристрій дещо більший від мобільного телефону, працює під управлінням операційної системи Windows 7, а його технічні характеристики наближаються до характеристик нетбуків. В OQO Model 03 установлено 1 або 2 Гбайт оперативної пам’яті. Для зберігання даних використовується твердотілий накопичувач об’ємом 32, 64 або 128 Гбайт. Є модулі Wi-Fi, Bluetooth, 3G, рознімачі USB та HDMI. Головний недолік виробу — його ціна: від 15 до 37,5 тис. грн.!

 

MAGIC W3

img 8Компанія AdvanceTCН презентувала на ринку безклавіатурний моноблок завтовшки лише 22 мм та вагою 260 г. (рис. 7). У ньому встановлено систему Windows 7 Home. За технічними характеристиками Magic W3 — це нетбук розміром трохи більше комунікатора. Сенсорний екран пристрою має діагональ 4,8

". Щоправда, його розділення невелике, — 480 х 800 крапок. Для зберігання даних передбачено диск об’ємом 32 Гбайт. Є модулі Wi-Fi та Bluetooth, GPS-приймач. Для здійснення відеодзвінків передбачено веб-камеру з розділенням 1,3 Мп. Для зв’язку цього вистачає, а ось для фотографій — замало.

У Magic W3 є рознімач miniUSB, вихід на зовнішній монітор. До речі, цей комп’ютер підтримує всі діапазони мобільного зв’язку стандарту GSM та швидкісний режим доступу до Інтернету.

Мала вага та функціональність Magic W3, безумовно, приваблюють багатьох споживачів. Однак, на мій погляд, для бухгалтерської роботи ультрамобільні ПК не пристосовані. Маленький екран, низьке розділення накладають жорсткі обмеження на сферу використання цих пристроїв. Сумніваюся, що знайдеться бухгалтер, який змінить свій ноутбук чи нетбук на ультрапортативний ПК. Та і співвідношення ціна/функціональність серед UMPC поки що залишає бажати кращого.

 

Трансформери

Трансформерами

називають планшетні ноутбуки (нетбуки) з поворотним екраном. Зовні пристрій виглядає як ноутбук, але його екран можна розвернути довкола осі на 180° і навіть покласти на клавіатуру. Тоді пристрій виглядатиме як планшет. Основна перевага трансформерів — наявність повноцінної механічної клавіатури. Вони придатні для роботи з великими документами. Водночас усі переваги планшетних ПК цим пристроям теж притаманні. Оскільки основою трансформера є ноутбук, у ньому зазвичай установлено жорсткий диск великої місткості, деякі моделі укомплектовано пристроєм DVD.

 

img 9HP TOUCHSMART TM2

Приклад класичного трансформера — ноутбук TouchSmart tm2 від компанії Hewlett Packard (рис. 8). Повноцінна клавіатура, поворотний сенсорний екран з діагоналлю 12,1

" роблять цей пристрій зручним як при мобільному використанні, так і при роботі з бухгалтерськими документами. Сенсорний екран ноутбука використовує ємнісну технологію, тому він може працювати навіть при низькій температурі. Енергозберігаючі технології цього пристрою теж на висоті. Незважаючи на великий розмір екрана, пристрій забезпечує близько 8 годин автономної роботи. Фактично працювати з таким ноутбуком від батареї можна протягом усього робочого дня. Ціна пристрою — близько 11000 грн. Але якщо враховувати, що він замінить і ноутбук, і «планшетник», то ця вартість не здається астрономічною.

 

FUJITSU LIFEBOOK TH700

img 10Трансформер LifeBook TH700 від компанії Fujitsu (рис. 9) теж оснащений сенсорним екраном з діагоналлю 12,1

". Екран матовий, зі стандартним «ноутбуковим» розділенням 1280 х 800 крапок. Його можна не лише розвернути, а й покласти на клавіатуру. Підтримує управління як пальцями, так і стилусом. У трансформері встановлено потужний процесор Intel Core i3, що впорається з будь-яким бухгалтерським завданням. У ноутбуку 4 Гбайт оперативної пам’яті та великий жорсткий диск об’ємом 320 Гбайт. Пристрій працює з операційною системою Windows 7 Home Premium. У ньому є всі безпровідні інтерфейси (Wi-Fi, Bluetooth), сенсор відбитків пальців та навіть привід DVD. Важить ноутбук близько 1,8 кг, час автономної роботи — приблизно 5 годин, його ціна дорівнює 8500 грн. На мій погляд, ідеальний варіант для мобільної роботи.

 

img 11ACER ICONIA-484G64IS

Цікавий варіант трансформера пропонує фірма Acer. У моделі Iconia-484G64is (рис. 10) — два екрани (другий з них розташовано замість традиційної клавіатури). Обидва дисплеї сенсорні, їх розділення— 1366 х 768 крапок, діагональ — 14

". На нижньому екрані можна включити віртуальну клавіатуру та працювати з Acer Iconia як зі звичайним ноутбуком. Швидкість набору при цьому буде дещо нижчою, але в цілому роботу з документами можна вважати комфортною.

На Acer Iconia-484G64is є й інший варіант використання двох екранів — коли дисплей у нижній частині корпусу працює як мультимедійна панель або дочірній робочий стіл. Тоді на основному екрані ви зможете, наприклад, переглядати відео, а на додатковому — працювати з браузером. Звичайно, користуватися Acer Iconia-484G64is спочатку незвично. Але з часом ви обов’язково оціните всю привабливість двох повноцінних дисплеїв. Платою за ці переваги є низький час автономної роботи (близько 3 годин) і більша вага пристрою (2,8 кг). Та і ціна 17000 грн. поки що залишає бажати кращого.

У всьому іншому характеристики Acer Iconia-484G64is є типовими для ноутбука середнього класу: сучасний двоядерний процесор, 4 Гбайт оперативної пам’яті, великий жорсткий диск (об’ємом до 750 Гбайт), усі види безпровідних мереж (Wi-Fi, Bluetooth і навіть 3G-модем).

До речі, останнім часом інтерес до ноутбуків із двома екранами виявили й інші виробники. Наприклад, компанія Toshiba випустила пристрій Libretto W100, дуже схожий за своїм задумом на Acer Iconia-484G64is. Отже, цілком можливо, що в найближчому майбутньому ноутбуки з двома сенсорними екранами стануть звичним явищем у нашому житті.

Підбиваючи підсумки, зауважимо, що планшетні ПК ще не стали масовим продуктом для повсякденної роботи. Багато які з них орієнтовані на роботу з Інтернетом, мобільний зв’язок та презентації. Але є серед них і такі, що можуть успішно вирішувати повсякденні бухгалтерські завдання. А враховуючи низьку вагу, компактні розміри, абсолютно безшумну роботу, можна впевнено стверджувати, що певні моделі планшетних ПК складають серйозну конкуренцію класичним ноутбукам. Принаймні, як вважають експерти, через рік-два планшетні пристрої серйозно потіснять на ринку ноут- і нетбуки!

А щоб не відстати від нововведень і не пропустити нічого цікавого, дивіться періодично анонси на сайтах виробників: AsusTek (

www.asus.com), Acer (www.acer.com), Samsung (www.samsung.com), MSI (http://ua.msi.com/), Lenovo (www.lenovo.com), Hewlett Packard (http://www.hp.com/), Fujitsu (www.fujitsu.com), Toshiba (www.toshiba-europe.com).

 

Успішного вибору! Чекаю ваших листів на

bk@id.factor.ua або на форумі редакції www.bk.factor.ua/forum .
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі