Теми статей
Обрати теми

Податкова декларація з ПДВ у OPZ «Податкова звітність»

Редакція БК
Стаття

Податкова декларація з ПДВ у OPZ «Податкова звітність»

 

img 1

Чим далі в ліс, тим більше дров -— саме такими словами можна змалювати ситуацію, яка зараз складається навколо оформлення у програмі OPZ податкової декларації з ПДВ. Нові розробки, замість того щоб полегшити працю користувачів програми, ускладнюють її настільки, що подекуди виникає бажання взагалі відмовитися від її використання. Чи то розробники самі в ній заплуталися?

Про деякі труднощі, що спіткають користувачів при заповненні декларації з ПДВ, та про те, як їх подолати, — читайте далі.

Відповіді підготувала Олександра ВІНЦЕВИЧ, головний державний податковий інспектор ДПІ у Деснянському районі м. Києва

 

Прошу пояснити, що коїться з програмою OPZ, коли я заповнюю в ній податкову декларацію з ПДВ?

Я заповнила рядок 1, потім рядок 10.1. Начебто в мене всі операції звичайні (сума зобов’язання перевищує суму податкового кредиту), але програма чомусь у рядку 15.1 автоматично відобразила показники рядка 10.1 зі знаком «мінус», а в рядку 25 (сума податку на додану вартість, яка підлягає нарахуванню і сплаті до бюджету за підсумками звітного (податкового) періоду) програма автоматично вивела не різницю між податковим зобов’язанням і податковим кредитом, а продублювала суму ПДВ, яка відображена в рядку 1. Я телефонувала до податкової інспекції, вони самі не розуміють, що з програмою, сказали, що в наступній версії можливо розробники це виправлять. Закачала нову версію програми «Податкова звітність» (OPZ) (версія 1.29.11), а «глюк» так і залишився. Це точно «глюк» програми?

Ні, «глюком» програми це назвати не можна. Це можна назвати турботою розробників програми про бухгалтерів, що працюють на підприємствах, які здійснюють оподатковувані та неоподатковувані операції з ПДВ.

Річ у тому, що

Податковим кодексом України передбачено умову відносно того, що в разі, коли придбані та/або виготовлені товари/послуги частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — ні, до сум податку, які платник має право віднести до податкового кредиту, включається та частка сплаченого (нарахованого) податку під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг в оподатковуваних операціях.

При цьому частка використання сплаченого (нарахованого) податку за придбаними (ввезеними) товарами (послугами) між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями визначається у відсотках як відношення обсягів з постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за попередній календарний рік до сукупних обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за цей же попередній календарний рік. Визначена у відсотках величина застосовується протягом поточного календарного року.

У той же час

Кодексом визначено, що платники податку, в яких протягом попереднього календарного року були відсутні неоподатковувані операції, а такі неоподатковувані операції почали здійснюватися у звітному періоді, а також новостворені платники податку проводять у поточному календарному році розрахунок частки використання придбаних товарів/послуг між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями на підставі розрахунку, визначеного за фактичними даними обсягів з постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій першого звітного податкового періоду, в якому задекларовані такі операції.

Розрахунок частки використання сплаченого (нарахованого) податку за придбаними (ввезеними) товарами (послугами) між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями подається до органу державної податкової служби одночасно з податковою декларацією звітного податкового періоду, в якому задекларовані такі оподатковувані та неоподатковувані операції.

Розрахунок частки використання сплаченого (нарахованого) податку за придбаними (ввезеними) товарами/послугами та/або необоротними активами між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями здійснюється згідно з Таблицею 1 додатка Д7 до податкової декларації з ПДВ.

Як було повідомлено в

листі ДПА України від 16.03.2011 р. № 7273/7/16-1117, розрахунок частки використання за обсягами постачання за попередній рік (заповнення Таблиці 1 додатка Д7) здійснюється один раз на рік і подається разом з декларацією за останній звітний період такого попереднього року (у 2011 році — за березень 2011 року (1 квартал 2011 року)).

У разі якщо в платника податку протягом попереднього календарного року були відсутні неоподатковувані операції, а такі неоподатковувані операції почали здійснюватися у звітному періоді, розрахунок частки використання (заповнення Таблиці 1 додатка Д7) здійснюється за обсягами постачання першого звітного податкового періоду, в якому задекларовані оподатковувані і неоподатковувані операції, і подається разом з декларацією за такий перший звітний період.

Визначена частка використання (колонка 5 Таблиці 1 додатка Д7) відображається платником у спеціальному полі рядка 15.1 декларації і застосовується ним протягом наступного календарного року для визначення податкового кредиту при заповненні рядка 15.1 декларації.

Ось для того, щоб платники податків, які придбавають з «вхідним» ПДВ товари, роботи, послуги у звітному періоді для оподатковуваних і неоподатковуваних (у тому числі й тих, які не є об’єктом оподаткування тощо), «не забували» одразу в цьому звітному періоді розподіляти в декларації цей «вхідний» ПДВ між оподатковуваними і неоподатковуваними операціями залежно від частки та одразу відображали «розраховану» суму ПДВ в окремо призначеному для цього рядку декларації, а саме в рядку 15.1, розробники програми і зробили, так би мовити, нагадування шляхом відображення зі знаком «мінус» у рядку 15.1 тих сум, які попередньо були вказані в рядку 10.1.

Таке відображення в рядку 15.1 зі знаком «мінус» приверне увагу бухгалтера і він зайвий раз перевірить, а чи не забув одразу розподілити «вхідний» ПДВ, адже за наявності оподатковуваних і неоподатковуваних операцій йому не місце в рядку 10.1.

Ті бухгалтери, які заповнюють податкову декларацію з ПДВ, в якій є лише обкладені податком на додану вартість операції, в ручному режимі повинні видалити відповідно знак «мінус» та цифру в колонці «А» та в колонці «Б». Як тільки вони це зроблять, то автоматично в рядках 17, 18 та 25 програма відображає необхідні правильні цифри.

 

Закачала останню версію програми «Податкова звітність» (OPZ). Вирішила відкрити податкову декларацію з ПДВ нового зразка. Усе начебто вийшло, але при розкритті чомусь відкрились не всі додатки, не можу знайти додаток 7. Підкажіть, як його можна відкрити, адже в переліку він існує, а автоматично не відкривається разом з декларацією. Поясніть, що я роблю не так?

Ви не зробили всього декількох дій. Як тільки Ви закачали нову версію програми, то зверху ліворуч натисніть на слово «Сервіс». У вікні, яке з’явилося під цим словом, натисніть на слова «Синхронізація журналу документів». Перед цією дією в «Журналі документів» можна зайвий раз перевірити, а чи відмічений зазначений додаток галочкою. Але у більшості випадків, якщо в попередніх версіях була відмічена, так би мовити, вся папка «J02001 Податкова декларація з податку на додану вартість», то остання дія не знадобиться, буде достатньо лише сихронізувати журнал документів.

 

Як можна побачити, які документи вже були підготовлені в програмі «Податкова звітність» (OPZ)?

Зробити це дуже просто. Зверху ліворуч натисніть на слово «Сервіс». У вікні, яке з’явилось під цим словом, натисніть на слова «Перегляд журналу документів». Нове більш велике вікно, яке з’являється посеред екрана монітора, має назву «Журнал документів». Ви побачите всі різновиди документів, які вже створювались.

Наприклад, Ви в цьому журналі побачили «J02001 Податкова декларація з податку на додану вартість». Якщо Ви натисните або на книжку, яка розташована ліворуч цих слів, або на номер, або на саму назву документа, то цей документ, так би мовити, розкриється, тобто під ним з’явиться новий додатковий надпис «звітний період: березень 2011» (якщо, наприклад, Ви створювали декларацію з ПДВ за березень 2011 року).

Коли ж мине час і Ви створите більше документів цього виду, то буде з’являтись більше додаткових рядків, в яких будуть вказані вже й інші місяці. Тобто по кожному різновиду документів можна буде побачити, за який період їх було створено.

Але розкрити сам документ таким шляхом Ви не зможете. Для перегляду безпосередньо необхідного документа, який був створений раніше, слід піти іншим шляхом.

Зверху ліворуч натисніть на слово «

Документ». У вікні, яке з’явилось під цим словом, натисніть на слово «Відкрити…». Крім того, на верхній панелі ліворуч також є спеціальний значок, який позначає «Відкрити документ».

У вікні, яке з’явилось посеред екрана монітора, підтвердіть, що Ви бажаєте відкрити документ у новому вікні шляхом натискання на «ОК». У цей момент Ви побачите, що також потрапили в «

Журнал документів».

Але при такому потраплянні в «

Журнал документів» існує одна важлива особливість. Ви не тільки побачите перелік документів, які створювали до цього часу, а навіть зможете їх розкрити, чого не можна зробити, якщо зайти в «Журнал документів» через слова «Сервіс» та «Перегляд журналу документів».

Побачити файл, який Ви створювали раніше, можна шляхом натискання на слова «

звітний період:» або на книжечку, яка розташована ліворуч цих слів. Особливістю файлу в цьому випадку буде те, що він буде підкреслений, на відміну від того файлу, який можна побачити, якщо потрапити в «Журнал документів» через слова «Сервіс» та «Перегляд журналу документів».

Якщо на нього натиснути курсором, то посеред екрана з’являється маленьке віконце, в якому необхідно натиснути на «ОК». Після цього відкривається необхідний бланк документа (він може мати додатки і програма запитає, чи бажаєте Ви відкрити і їх).

 

У нашого підприємства є і оподатковувані, і неоподатковувані операції з ПДВ. Кілька місяців тому в програмі «Податкова звітність» (OPZ) можна було автоматично з Реєстру отриманих та виданих податкових накладних сформувати податкову декларацію з ПДВ. Цікаво, а чи можна щось автоматично зараз заповнити з цього податку в цій програмі?

Ну дещо з ПДВ можна автоматично сформувати і зараз. Якщо Ви сформували додаток 5 до податкової декларації з ПДВ, провели його перевірку, відкрили бланк податкової декларації з ПДВ та натиснули зверху ліворуч на слово «Сервіс», а потім у вікні, яке з’явилось нижче цього слова, на слова «Автозаповнення документа», то програма автоматично перенесе більшість показників з додатка 5 до податкової декларації з ПДВ, навіть заповнить рядки 15.1 та 15.2. Але поки що є одна проблема. Показник рядка 15.1 виходить завищеним на ту суму, яка повинна відображатись у рядку 10.1. Тому рядок 10.1 треба заповнювати поки що «вручну». Але як тільки цей рядок буде заповнений (у колонці «А»), то показник колонки «Б» заповниться автоматично. При цьому зміняться і показники рядка 15.1 (і в колонці «А», і в колонці «Б»). Необхідно буде лише проставити «вручну» суму «обсягу постачання» в рядку 15 (загальну суму).

 

Сформувала Декларацію з ПДВ. Начебто в мене все правильно, але коли роблю камеральну перевірку, то програма видає безліч помилок, пов’язаних з додатком 5. Що я роблю не так?

Упевнені, що програма Вам пише у кінці кожної із помилок фразу «можливо додаток на даний момент неактивний». Річ у тому, що цей додаток, як правило, заповнюють перш ніж починають заповняти податкову декларацію з ПДВ, і коли додаток 5 вже заповнений, то окремі бухгалтери його закривають, а треба на момент проведення камеральної перевірки податкової декларації з ПДВ, щоб додаток 5 був «відкритим», іншими словами, «активним». Ви повинні бачити його номер J0215102 (для юридичної особи) або F0215102 (для фізичної особи — підприємця) на екрані монітора ліворуч знизу. Тоді програма не видає камеральної помилки, якщо інших помилок немає.

Радимо формувати податкову декларацію з ПДВ для відправлення першою, а додаток 5 наступним, адже були непоодинокі випадки, коли бухгалтери робили додаткові камеральні перевірки декларації при «закритому» додатку 5 і програма видала помилки. Це вводило окремих бухгалтерів в оману.

Якщо Ви все ж таки додаток 5 сформували першим і закрили, то достатньо його знову відкрити і програма не буде видавати помилок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі