Теми статей
Обрати теми

Чергове глобальне оновлення «1С:Бухгалтерії 7.7» — реліз 289

Редакція БК
Стаття

Чергове глобальне оновлення «1С:Бухгалтерії 7.7» — реліз 289

 

img 1

Новий реліз має порадувати своїми доопрацюваннями бухгалтерів та фінансових працівників, оскільки його розроблено у зв’язку з набуттям чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.2011 р. № 3609-VI (далі — Закон № 3609). Як ви пам’ятаєте, цей Закон уніс істотні зміни до розрахунку собівартості виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг. Але в новому релізі змінився не лише розрахунок собівартості. Докладніше про всі нововведення в програмі поговоримо нижче.

Юлія КАМІНСЬКА, консультант «Б & К»

 

Розглянемо такі моменти, які було змінено в релізі 289:

1. Розподіл загальновиробничих витрат і формування собівартості.

2. Повернення авансів, отриманих/виданих до 01.04.2011 р.

3. Нарахування амортизації.

4. Інші зміни.

 

РОЗПОДІЛ ЗАГАЛЬНОВИРОБНИЧИХ ВИТРАТ І ФОРМУВАННЯ СОБІВАРТОСТІ

Мабуть, першочерговими в релізі стали зміни в розподілі загальновиробничих витрат. Із прийняттям Закону № 3609, а точніше, з 01.08.2011 р. загальновиробничі витрати в податковому обліку включаються до собівартості продукції, робіт, послуг, а не відображаються окремою статтею в декларації з податку на прибуток, як це було у II кварталі 2011 року.

Зокрема, п. 138.8 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) було доповнено новим абзацом: «Загальновиробничі витрати, що відносяться на собівартість виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку».

Таким чином, було змінено алгоритм визначення собівартості в податковому обліку. Складність полягає в тому, що бухгалтеру при складанні декларації з податку на прибуток за III квартал 2011 року необхідно застосовувати дві норми розподілу загальновиробничих витрат. Отже, при розрахунку та перевірці суми собівартості бухгалтер має розподілити звітний (III) квартал на два періоди:

— липень 2011 року, в якому застосовувати норми п. 138.8 ПКУ до змін, унесених до нього Законом № 3609;

— серпень та вересень 2011 року, в яких слід застосовувати норми п. 138.8 ПКУ з унесеними до нього Законом № 3609 змінами.

Метою зазначених вище змін є виведення загальновиробничих витрат зі складу інших витрат і безпосереднє віднесення їх на собівартість виготовлених та реалізованих товарів (виконаних робіт, наданих послуг) відповідно до П(С)БО.

Згідно з п. 16 П(С)БО 16 до постійних загальновиробничих витрат належать витрати на обслуговування та управління виробництвом, що залишаються незмінними (або майже незмінними) при зміні обсягу діяльності. Постійні загальновиробничі витрати розподіляються на кожен об’єкт витрат з використанням бази розподілу (годин роботи, заробітної плати, обсягу діяльності, прямих витрат тощо) при нормальній потужності. Нерозподілені постійні загальновиробничі витрати включаються до складу собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг) у періоді їх виникнення. Загальна сума розподілених та нерозподілених постійних загальновиробничих витрат не може перевищувати їх фактичну величину.

Перелік і склад змінних та постійних загальновиробничих витрат установлюються підприємством самостійно в наказі (положенні) про облікову політику.

У програмі додано константу «Признавать нераспределенные постоянные ОПЗ в НУ». Вона дозволяє бухгалтеру з 01.08.2011 р. самостійно вирішувати, чи визнавати такі витрати в податковому обліку. Значення константи за умовчанням — «Нет» (рис. 1).

img 2

Таким чином, виходячи з описаних вище змін можна припустити таке: незважаючи на істотні доопрацювання в програмі «1С:Бухгалтерія 7.7», бухгалтерам доведеться складати декларацію з податку на прибуток за III квартал 2011 року вручну. Особливу увагу слід приділити розрахунку собівартості продукції, робіт, послуг і розподілу загальновиробничих витрат, щоб помилково не відобразити їх у декларації з податку на прибуток двічі.

Порада Підприємствам, що розподіляють постійні загальновиробничі витрати між рахунками 23 і 90, розробники програми рекомендують отримати індивідуальне податкове роз’яснення щодо права визнання нерозподілених постійних загальновиробничих витрат у податковому обліку.

 

ПОВЕРНЕННЯ АВАНСІВ, ОТРИМАНИХ/ВИДАНИХ ДО 01.04.2011 р.

У програмі «1С:Бухгалтерія 7.7» було додано можливість сторнування доходів/витрат у періоді повернення авансів, виданих/отриманих до 01.04.2011 р., щодо яких було нараховано валові доходи/витрати. Зокрема, це можливість увести суму авансу для таких повернень у документах «Приходный кассовый», «Расходный кассовый» і «Банковская выписка» (рис. 2).

img 3

 

НАРАХУВАННЯ АМОРТИЗАЦІЇ

Ще одним доопрацюванням нового релізу є можливість нарахування зносу основних засобів у бухгалтерському обліку за даними податкового обліку. Для цього в програмі «1С:Бухгалтерія 7.7» додано константу «Сумму амортизации в БУ определять по данным НУ» («АмортизацияБУизНУ»).

Якщо встановлено значення константи «Да», то сума амортизації в бухгалтерському обліку для виробничих основних засобів розраховуватиметься, як у податковому обліку. Якщо в податковому обліку амортизацію нараховано повністю, то амортизація в бухгалтерському обліку розраховуватиметься звичайним способом.

Крім того, розробники виправили ще декілька помилок, пов’язаних з нарахуванням амортизації, а саме:

— при розрахунку амортизації для елементів з виробничим методом помилково використовувався обсяг виробництва з минулого місяця;

— виправлено можливу помилку нарахування амортизації для повністю зношеного об’єкта.

 

ІНШІ ЗМІНИ

Звертаємо увагу на те, що в довіднику «Статьи налоговых деклараций» додано статтю доходів «(ІД.17) Дохід від продажу необоротних активів» (рис. 3).

img 4

Розробники програми також виправили помилки:

— розрахунку суми в податковому обліку при випуску готової продукції;

— при розрахунку залишкової вартості, якщо відбулися рухи ТМЦ за 31.03.2011 р.;

— при нарахуванні доходу/витрати в податковому обліку при продажу основних засобів;

— формування проводки з ПДВ при списанні виробничих основних засобів для типу списання: «Ликвидация по решению плательщика налогов или Кабинета Министров»;

— при перерахунку суми попередньої оплати за курсом авансу;

— при проведенні не формується проводка з ПДВ, якщо рахунком модернізації в табличній частині зазначено рахунок класу 9;

— при друкуванні для «Других необоротных материальных активов» у податковому обліку;

— при закритті рахунка 91;

— при закритті рахунка 981 у податковому обліку;

— програми при вивантаженні у формат xml, якщо в табличній частині документа «Налоговая накладная» наявні основні засоби чи послуга.

 

Успіхів у роботі! Чекаємо ваших листів на адресу bk@id.factor.ua.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі