Теми статей
Обрати теми

Облік витрат майбутніх періодів

Редакція БК
Відповідь на запитання

Облік витрат майбутніх періодів

 

Добридень! Як в «1С:Бухгалтерії 8» правильно відображати витрати майбутніх періодів? Опишіть, будь ласка, усю послідовність дій. Я намагалася оформити ці операції програмно, але в різних місяцях отримую різну суму, тож хочу зрозуміти, що я роблю не так.

А. Іванова, м. Краматорськ

Відповідає Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Розглянемо оформлення операцій по черзі. Перш за все в довіднику «Контрагенты» потрібно створити контрагента і договір з ним, як вид договору виберіть «С поставщиком».

Порада Згідно з п.п. 197.1.25 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) поставку (передплату) періодичних видань друкованих засобів масової інформації вітчизняного виробництва на митній території України звільнено від обкладення ПДВ. Тому для договору в регістрі відомостей «Счета учета расчетов с контрагентами» можна задати параметр «Ставка НДС» у значенні «Без НДС» (рис. 1), щоб надалі цей реквізит заповнювався в документах автоматично.

img 1

Перерахування попередньої оплати за передплату в «1С:Бухгалтерії 8» можна провести документом «Платежное поручение исходящее» з видом операції «Оплата поставщику». Зверніть увагу на заповнення реквізиту «Нал. назначение» — у ньому ви повинні вибрати одне з чотирьох значень:

— «Необлагаемая НДС, любая хозяйственная» — господарська діяльність, звільнена від ПДВ або така, що не обкладається ПДВ. Під час проведення документа проводок з ПДВ сформовано не буде, але в податковому обліку буде відображено собівартість придбаних ТМЦ;

— «Необлагаемая НДС, не хозяйственная» — цей вид діяльності вибираємо для тих ТМЦ, які не буде використано в господарській діяльності підприємства;

— «Облагаемая НДС» — будь-яка господарська діяльність, що обкладається ПДВ;

— «Пропорционально облагаемая НДС» — вибираєте в тому разі, якщо придбані ТМЦ використовуватимуться як в оподатковуваній, так і в не оподатковуваній ПДВ діяльності.

Якщо підприємство є платником ПДВ, у реквізиті «Нал. назначение» потрібно вибрати варіант «Облагаемая НДС» (рис. 2).

img 2

Відповідно до абз. «в» п.п. 138.10.4 ПКУ витрати на придбання періодики визнаються іншими операційними витратами (що включаються до інших витрат — п. 138.10 ПКУ). Причому в бухгалтерському обліку такі витрати є адміністративними. А в п. 138.5 ПКУ зазначено, що інші витрати визнаються витратами того звітного періоду, в якому їх було здійснено, згідно з правилами ведення бухгалтерського обліку. Таким чином, витрати на передплату необхідно відображати в періоді оприбуткування періодики.

Тому, отримавши номер видання, оформіть документ «Поступление товаров и услуг». На закладці «Услуги» зазначте «Счет затрат» 39 «Витрати майбутніх періодів». Щоб заповнити реквізит «Субконто 1», у довіднику «Расходы будущих периодов» потрібно створити новий елемент. Для елемента довідника зазначте строк передплати, рахунок, на який слід відносити витрати, та аналітику на цьому рахунку. Так, якщо в реквізиті «Счет БУ» вибрати рахунок 92, то як аналітику можна вказати:

— «Субконто 1» — адміністративний підрозділ підприємства;

— «Субконто 2» — статтю витрат із прив’язаною до неї статтею декларації з податку на прибуток «06.5.40 Затраты на информационное обеспечение хозяйственной деятельности, приобретение литературы, оплату Интернет-услуг и предоплату периодики».

Для нового елемента довідника так само заповнюють реквізит «Налоговое назначение затрат», у ньому вказують вид діяльності підприємства, на який потрібно відносити витрати (рис. 3).

img 3

Провівши документ «Поступление товаров и услуг», ви отримаєте проводки на зразок показаних на рис. 4.

img 4

Списання витрат майбутніх періодів у програмі здійснюється документом «Закрытие месяца» із включеною операцією «Списание расходов будущих периодов». Для коректного розрахунку витрат операцію потрібно проводити щомісяця.

Важливо! Суми, що списуються документом «Закрытие месяца», можуть відрізнятися. Це пов’язане з тим, що при розрахунку витрат використовується кількість днів у місяці.

На рис. 5 наведено сформовані документом «Закрытие месяца» проводки зі списання витрат майбутніх періодів за липень та вересень. Оскільки в липні 2011 року 31 календарний день, сума витрат, списана в цьому місяці, буде дещо більшою, ніж сума витрат за вересень.

img 5

Усі описані вище операції та документи, що використовуються в «1С:Бухгалтерії 8», можна звести до таблиці.

 

№ з/п

Зміст операції

Документи в «1С:Бухгалтерії 8»

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дт

Кт

1

Перераховано передоплату за газету «Бухгалтер & Комп’ютер»

«Платежное поручение исходящее»

371

311

2

Передоплату за газету включено до витрат майбутніх періодів

«Поступление товаров и услуг»

39

371

3

Списано витрати майбутніх періодів

«Закрытие месяца», операція «Списание расходов будущих периодов»

92

39

Інші операційні витрати

4

Списано витрати на фінансовий результат (щокварталу)

«Определение финансовых результатов»

791

92

 

Не засмучуйтеся, якщо суми витрат майбутніх періодів, що списуються, дещо відрізнятимуться одна від одної: це пов’язане зі зміною механізму розрахунку, а не з допущеною вами помилкою. У принципі у вас будуть дві суми: одна — для місяців, в яких 31 день, друга — для місяців, у яких 30 днів. Поява будь-якої іншої суми витрат, як правило, свідчить про те, що в одному з місяців операцію зі списання витрат майбутніх періодів не було проведено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі