Теми статей
Обрати теми

Як змінити рахунки обліку витрат

Редакція БК
Відповідь на запитання

Як змінити рахунки обліку витрат

 

Добридень, наше підприємство для обліку витрат використовує 9 клас рахунків, але у зв’язку з розширенням видів діяльності керівництво прийняло рішення використовувати для обліку витрат 8 і 9 класи. Як ці зміни здійснити в «1С:Бухгалтерії 7.7»?

О. Прокопенко, м. Чернігів

Відповідає Юлія КАМІНСЬКА, консультант «Б & К»

 

У програмі «1С:Бухгалтерія 7.7» передбачена можливість для користувачів самостійно вибрати один із трьох варіантів обліку витрат на підприємстві за допомогою таких класів рахунків:

— 8-й і 9-й;

— тільки 9-й;

— тільки 8-й.

Згідно з Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженою наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291, рахунки класу 9 «Витрати діяльності» ведуться всіма підприємствами, крім суб’єктів малого підприємництва, а також інших організацій, діяльність яких не спрямована на ведення комерційної діяльності, з відкриттям за власним рішенням рахунків класу 8 «Витрати за елементами». Малі підприємства та інші організації, діяльність яких не спрямована на ведення комерційної діяльності, можуть вести бухгалтерський облік витрат з використанням тільки рахунків класу 8 «Витрати за елементами».

Витрати відображаються на рахунках бухгалтерського обліку, якщо їх оцінка може бути достовірно визначена в момент вибуття активу або збільшення зобов’язання, що призводять до зменшення власного капіталу підприємства (крім зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками). Основні вимоги до визнання, складу та оцінки витрат викладено в П(С)БО 16 «Витрати».

Рахунки класу 8 «Витрати за елементами» призначено для узагальнення інформації про витрати підприємства протягом звітного періоду. На рахунках цього класу, крім рахунка 85 «Інші витрати», ведеться облік витрат операційної діяльності за такими елементами витрат: матеріальні витрати, витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, амортизація та інші операційні витрати. Рахунок 85 застосовується для узагальнення інформації про витрати, пов’язані з інвестиційною та фінансовою діяльністю, а також про витрати, пов’язані із запобіганням надзвичайним подіям та ліквідацією їх наслідків.

Суб’єкти малого підприємництва, а також інші організації, діяльність яких не спрямована на ведення комерційної діяльності, для обліку витрат можуть використовувати тільки рахунки класу 8 зі списанням з дебету рахунка 23 «Виробництво» щомісячно сум у частині прямих та виробничих накладних витрат, а також до дебету рахунка 79 «Фінансові результати» наприкінці року або щомісячно сум у частині адміністративних витрат, витрат на збут, інших операційних витрат.

Решта підприємств може використовувати рахунки класу 8 для узагальнення інформації про витрати за елементами зі щомісячним списанням сальдо рахунків в кореспонденції з рахунком 23 «Виробництво» та рахунками класу 9 «Витрати діяльності».

Рахунок 85 ведеться тільки тими підприємствами і організаціями, які не застосовують рахунки класу 9 «Витрати діяльності», і сальдо на ньому закривається наприкінці року або щомісячно в кореспонденції з дебетом рахунка 79 «Фінансові результати».

Рахунки класу 9 «Витрати діяльності» застосовуються для узагальнення інформації про витрати операційної, інвестиційної, фінансової діяльності та витрати на запобігання надзвичайним подіям і ліквідацію їх наслідків. За дебетом рахунків цього класу відображаються суми витрат, за кредитом — списання суми витрат наприкінці звітного року або щомісячно на рахунок 79 «Фінансові результати».

Якщо ж підприємство займається виробництвом та/або здає «великий» баланс, то бухгалтеру, перш ніж прийняти рішення, потрібно врахувати таку перевагу використання одночасно рахунків 8 і 9 класів, як автоматичне заповнення витрат за елементами в розділі ІІ «Звіту про фінансові результати» (додаток до П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати»).

Розглянемо зміни принципу обліку витрат підприємства. Щоб вибрати один із трьох варіантів обліку витрат у програмі «1С:Бухгалтерія 7.7», необхідно зайти до головного меню «Операции → Константы».

У вікні «Список констант», що відкрилося, у колонці «Код» потрібно знайти константу «Использовать счета расходов». Напроти цього рядка в колонці «Значення» відображається клас рахунків, за яким програма веде облік витрат (рисунок).

img 1

Щоб змінити поточний рахунок витрат, який використовує програма, необхідно в колонці «Значение» напроти константи «Использовать счета расходов» двічі клацнути мишкою та вибрати один із трьох варіантів обліку витрат. У нашому випадку це буде варіант «8 и 9 классы».

Для завершення змін необхідно закрити вікно «Список констант». Зверніть увагу: змінити описану вище константу можна тільки з початку звітного фінансового року (1 січня). При цьому принцип обліку витрат, вибраний підприємством, має бути прописано в положенні про облікову політику.

 

Успіхів у роботі! Чекаємо ваших запитань на адресу bk@id.factor.ua.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі