Теми статей
Обрати теми

Як створити «дзеркальний текст»

Редакція БК
Відповідь на запитання

Як створити «дзеркальний текст»

 

Шановна редакціє! Наша фірма періодично організовує семінари з бухгалтерської тематики. При проведенні семінару на столах учасників мають бути спеціальні таблички (картки) з прізвищами та ініціалами. Щоб інформацію про учасника можна було прочитати з будь-якого боку, дані на ній друкують двічі: звичайним способом та в дзеркальному відображенні. Підкажіть, як надрукувати такий документ у програмі Word? Спасибі.

Володимир Плотников, аудитор, м. Харків

Відповідає Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Зі схожою проблемою я зіткнувся кілька років тому. І теж при організації семінару. Звісно ж, надрукувати настільну табличку у програмі Word можна. Але спочатку поясню докладніше, про що йтиметься. Настільна табличка — це спеціальна рамка, куди вставлено дві картки з даними про учасника. Ці картки розташовані «будиночком» під кутом приблизно 90 градусів — так, щоб інформацію на табличці можна було прочитати з будь-якого боку. Але життя вносить свої корективи. І на практиці рамки для табличок не завжди є напохваті, ще й у потрібній кількості. Особливо, коли йдеться про виїзні семінари. Погодьтеся, возити з собою декілька десятків пластикових рамок — заняття не з приємних. Тому настільні таблички частенько доводиться друкувати. Зробити це можна і на звичайному принтері. Причому найзручніше — створити на аркуші відразу дві картки, а потім скласти листок навпіл та поставити на стіл. Але при цьому виникає проблема: вміст карток має виглядати як дзеркальне відображення. Інакше настільну табличку можна буде прочитати тільки з одного боку. Вирішити таке завдання можна по-різному. Наприклад, склеїти дві картки, або роздрукувати аркуш за два проходи. Я пропоную скористатися іншим способом — створити настільну табличку засобами WordArt. От як це можна зробити у програмі Word 2010.

1. Створюємо документ, викликаємо меню «Вставка». Стрічка набере вигляду, як наведено на рис. 1.

img 1

2. У групі «Текст» клацаємо по іконці «WordArt». Відкриється вікно, фрагмент якого показано на рис. 2.

img 2

3. Клацанням миші вибираємо відповідний варіант оформлення тексту. Я вказав тип форматування «Градиентная заливка — Синий, акцент1». На екрані з’явиться напис з текстом «Поместите здесь ваш текст». А в головному меню стане доступним пункт «Средства рисования».

4. Уводимо текст з даними про учасника. У нас це буде «В.И. Скляров директор «ООО «Сигма».

5. Не виходячи з режиму «Средства рисования», клацаємо по значку «Параметры анимации» групи «WordArt» (рис. 3). Відкриється вікно «Формат текстовых эффектов», як наведено на рис. 4. Зараз ми змінимо форматування тексту, прибравши заливку, тіні тощо.

img 3

6. Переходимо на закладку «Заливка текста» (рис. 4). Вибираємо варіант «Сплошная заливка». Параметр «Цвет:» установлюємо в положення «Черный».

img 4

7. На закладці «Контур текста» вибираємо варіант форматування «Нет линий».

8. На закладках «Тип контура», «Тень», «Отражение» прибираємо всі параметри форматування відповідних атрибутів об’єкта «WordArt».

9. У вікні «Формат текстовых эффектов» (рис. 4) натискуємо «Закрыть».

img 5

10. У групі «Размер» (рис. 3) вводимо ширину та висоту напису.

11. Через меню «Главная» вибираємо для тексту відповідний розмір, тип шрифту. Результат показано на рис. 5.

Тепер наше завдання — отримати такий самий об’єкт у дзеркальному відображенні. Робимо так.

1. Клацанням миші виділяємо напис.

2. Копіюємо її в буфер обміну («Ctrl+C»).

3. Клацаємо мишею по документу, щоб зняти виділення з напису, та вставляємо вміст з буфера обміну («Ctrl+V»).

4. Клацанням мишки виділяємо один з написів. На сторонах автофігури з’являться прямокутні маркери.

5. Наводимо покажчик мишки на центральний маркер нижньої горизонтальної сторони.

6. Коли покажчик набуде форми двоспрямованої стрілки, утримуємо ліву кнопку мишки та перетягуємо маркер за межі верхньої сторони автофігури (рис. 6).

img 6

7. Закінчивши переміщення маркера, відпускаємо кнопку мишки. Текст в автофігурі відобразиться по горизонталі.

8. Виділяємо скопійований напис. Стане доступним меню «Средства рисования».

9. У цьому меню вибираємо «Формат».

10. Переходимо в розділ «Размер» і вводимо значення висоти та ширини такі самі, як і в напису-оригіналі.

11. Вирівнюємо написи відносно один одного, щоб отримати результат, як наведено на рис. 7.

img 7

Нам залишається роздрукувати документ, скласти його вздовж центральної лінії, — і настільна табличка готова. Зазвичай на одному аркуші поміщається декілька табличок. Закінчивши створення одного примірника, згрупуйте обидва написи. Потім через буфер обміну продублюйте їх, щоб заповнити всю сторінку документа. І після цього роздрукуйте результат. Ось, власне, і все. Сподіваюся, що такий суто оформлювальний прийом, як друкування тексту у дзеркальному відображенні, знайде своє місце в багатогранній бухгалтерській роботі. Наприклад, його можна застосувати для створення ярличків із номерами в роздавальному матеріалі, при специфічному форматуванні номерів сторінок тощо.

 

Успішної роботи! Чекаю ваші запитання, зауваження та пропозиції на bk@id.factor.ua або nictomkar@rambler.ru .

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі