Теми статей
Обрати теми

Купівля та списання запасів з різним цільовим використанням

Редакція БК
Стаття

Купівля та списання запасів з різним цільовим використанням

 

img 1

Придбаваючи запаси, підприємство не завжди наперед знає, чи будуть вони використовуватися в господарській діяльності. Розглянемо, як в «1С:Бухгалтерії 8» оформити купівлю запасів для господарської діяльності, а потім списати на негосподарську.

Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

ОБЛІК ЗАПАСІВ, ПРИДБАНИХ ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ В НЕГОСПОДАРСЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ

Придбання запасів відображається в «1С:Бухгалтерії 8» документом «

Поступление товаров и услуг» з видом операції «Покупка, комиссия». При купівлі запасів для використання в негосподарській діяльності ми не можемо віднести суми сплаченого ПДВ на податковий кредит. Заповнюючи документ «Поступление товаров и услуг», важливо розуміти, яка інформація відображається в колонках, пов’язаних з обліком ПДВ. У колонці «%НДС» указується ставка ПДВ, за якою оподатковувалися придбані товари, тобто це ПДВ, уключений до вартості куплених товарів, і тут можливі такі варіанти:

— «

20%» — товари оподатковуються за ставкою 20 %;

— «

0%» — товари оподатковуються за ставкою 0 %;

— «

Без НДС» — пільгові товари, що не підлягають обкладенню ПДВ;

— «

Не НДС» — купівля запасів без ПДВ (наприклад, у СПД — ФО).

У колонці «

Налоговое назначение НДС» потрібно вказати, в якій діяльності щодо ПДВ ви плануєте використовувати куплені товари. Якщо відразу відомо, що це буде негосподарська діяльність, вибираєте варіант «Необл. НДС, нехоз.» (рис. 1).

img 2

На рис. 1 ви можете бачити, що підприємство купило для використання в негосподарській діяльності чайник за ціною 187,20 грн. з ПДВ.

Під час проведення документа буде сформовано проводки, показані на рис. 1. Як бачите, у бухгалтерському обліку вартість куплених запасів відобразилася з урахуванням сплаченого ПДВ. У податковому обліку зазначено призначення запасів — негосподарська діяльність, що не обкладається ПДВ, а собівартість дорівнює нулю. При цьому буде відображено рухи у регістрах відомостей «Ожидаемый и подтвержденный НДС приобретений» та «Приобретения налоговый учет» без суми.

Оскільки запаси було куплено з ПДВ, то отриману від продавця податкову накладну можна зареєструвати в програмі за допомогою документа «Регистрация входящего налогового документа» (рис. 2). Увівши документ на підставі відповідного документа «Поступление товаров и услуг», ви побачите, що в табличній частині колонку «Статья декларации НДС (н/к)» буде автоматично заповнено потрібним значенням.

img 3

Списати запаси з балансу можна документом «Списание товаров» з видом операції «Товары, продукция». При заповненні документа головне — правильно вказати склад, з якого списуватимете запаси, і податкове призначення ПДВ (рис. 3). На закладці «Счет учета» обов’язково зазначайте рахунок, на який слід віднести витрати, статтю витрат. У полі «Нал. назн. затрат» потрібно зазначити використання в негосподарській діяльності.

img 4

Сформувавши «Декларацию по НДС», ми побачимо, що вартість запасів, придбаних для використання в негосподарській діяльності, обліковується в рядку «14.1» декларації з ПДВ (рис. 4). Так і має бути.

img 5

 

ІЗ ГОСПОДАРСЬКОЇ В НЕГОСПОДАРСЬКУ

Якщо запаси відразу придбавалися для використання в господарській діяльності, то в документі «

Поступление товаров и услуг» в колонці «Налоговое назначение НДС» було вказано значення «Нал. НДС». А отже, у бухгалтерському обліку було сформовано проводки щодо нарахування податкового кредиту з ПДВ, і в податковому обліку було зафіксовано вартість придбаних запасів (рис. 5).

img 6

На розрахунок податкової вартості запасів при їх оприбуткуванні впливає:

1) значення, вибране в колонці «Налоговое назначение (НДС)», — воно визначає, чи фіксується в податковому обліку вартість запасів та чи включає ця вартість ПДВ;

2) чи стоїть у договорі з контрагентом прапорець «Не относить на затраты по НУ», — він установлюється для договорів з єдиноподатниками.

У цій ситуації, щоб коректно списати запаси на негосподарську діяльність*, в «1С:Бухгалтерії 8» потрібно послідовно виконати такі дії:

1) заповнити і провести документ «Изменение налогового назначения запасов» — для коректного обліку ПДВ;

2) заповнити і провести документ «Списание товаров».

* Ідеться не про списання товарів у межах норм природного убутку.

Документ «Изменение налогового назначения запасов» застосовується для відображення операції зміни цільового призначення запасів у податковому обліку. Цю операцію необхідно здійснювати перед використанням запасів за певним податковим призначенням, коли під час прибуткування таких запасів було зазначено інше податкове призначення.

Розглянемо заповнення цього документа. Перш за все у шапці документа вибираєте склад, на якому зберігаються товари, податкове призначення яких потрібно змінити. Потім на закладці «Товары» вводяться перелік товарів та їх кількість, а також зазначається документ оприбуткування, після чого потрібно натиснути на кнопку «Обновить суммы». Більшість реквізитів табличної частини буде заповнено, у тому числі й вартість запасів.

Оскільки потрібно змінити податкове призначення для запасів, у полі «Новое нал назначение (НДС)» виберіть варіант «Необл. НДС, нехоз», у результаті програма самостійно заповнить графу «Корректировка НДС» та розрахує суму ПДВ.

На закладці «Счет учета» вибираємо «Счет затрат» — 949 і статтю витрат, а в полі «Налоговое назначение затрат» позначаємо варіант «Нехоз. деят-ть». Після цього документ можна проводити. Зроблені документом коригування наведено на рис. 6.

img 7

Як бачите, у податковому обліку вартість запасів було списано з діяльності, що обкладається ПДВ, до не оподатковуваної ПДВ негосподарської діяльності (проводка 1). Сума податкового кредиту з ПДВ зменшилася.

Тепер запаси можна списати за допомогою документа «Списание товаров» (рис. 7). На закладці «Товары» у графі «Нал. назн. НДС» вибираємо «Необл. НДС, нехоз.».

Собівартість цінностей, що списуються, розраховується автоматично та користувачем не редагується. Як видно з рис. 7, у документі навіть немає колонки з інформацією про собівартість товарів. Собівартість розраховується відразу лише для тих документів, дата проведення яких раніша за дату актуальності обліку.

img 8

У документі передбачено друковану форму «Акт списания товаров». Для її заповнення на закладці «Дополнительно» вноситься інформація про склад комісії. Після проведення документа в бухгалтерському обліку буде сформовано проводки щодо списання ТМЦ з кредиту рахунка, на якому вони обліковувалися, до дебету рахунка витрат.

 

ІЗ НЕГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ГОСПОДАРСЬКУ

У тому випадку, якщо було придбано запаси для використання в негосподарській діяльності, а з часом їх цільове призначення змінилося (використали в господарській діяльності), без документа «

Изменение налогового назначения запасов» точно не обійтися. Адже потрібно буде змінити податкове призначення не лише для цілей ПДВ, а й для податку на прибуток (рис. 8). Це пов’язане з тим, що стосовно цих запасів не тільки не було нараховано податковий кредит з ПДВ, а й не було сформовано податкову вартість, а тому при вибутті не буде витрат у податковому обліку.

img 9

 

Таким чином, для коректного відображення списання запасів в «1С:Бухгалтерії 8» податкове призначення запасів, що списуються, має збігатися з тим податковим призначенням, за яким їх було оприбутковано. А досягти цього збігу можна за допомогою документа «

Изменение налогового назначения запасов».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі