Теми статей
Обрати теми

Робота з документом «Модернизация и ремонт ОС»

Редакція БК
Відповідь на запитання

Робота з документом «Модернизация и ремонт ОС»

 

Шановна редакціє «Б & К»! Раніше в «1С:Бухгалтерії 8» було два документи: один — для відображення ремонту основних засобів, другий — для модернізації. Тепер же документ один, тож підкажіть, як правильно з ним працювати.

О. Ласточкіна, м. Севастополь

Відповідає

Вероніка НЕКРАСОВА , консультант «Б & К»

 

Так, дійсно, з 01.04.2011 р. в «1С:Бухгалтерії 8» документ «

Ремонт ОС» не використовується. Тепер ці два документи звели в один — «Модернизация и ремонт ОС». Документ призначено для відображення в обліку модернізації (реконструкції) основних засобів у бухгалтерському та податковому обліку.

Як ви пам’ятаєте, в «1С:Бухгалтерії 8» всі витрати, пов’язані з ремонтом чи модернізацією об’єкта ОЗ, накопичуються на субрахунку 1522 «

Изготовление и модернизация ОС» щодо об’єктів будівництва. Об’єкт будівництва — це елемент, створений у довіднику «Объекты строительства». Після того як ремонт завершено, накопичена сума списується або на витрати, або на збільшення вартості ОЗ.

Заповнюючи документ, у шапці потрібно вказати об’єкт будівництва, з якого списуються витрати на модернізацію, а для бухгалтерського і податкового обліку — рахунок обліку витрат, а також суми модернізації, окремо для кожного з видів обліку.

Щоб отримати суму модернізації/ремонту автоматично, потрібно перейти на закладку «

Бухгалтерский и налоговый учет», зазначити рахунок, на якому слід накопичувати витрати, пов’язані з ремонтом ОЗ, і натиснути на кнопку «Рассчитать». У результаті сума з цього рахунка потрапить до полів «Общая сумма (БУ)» і «Общая сумма (НУ)». За необхідності ці суми можна відкоригувати вручну.

На закладці «

Основные средства» у табличній частині вказуються об’єкти ОЗ, що модернізуються (підлягають ремонту). Після формування списку ОЗ натиснення на кнопку «Заполнить → Для списка ОС» дозволить заповнити табличну частину документа інформацією про об’єкти ОЗ за даними обліку, що існує на момент уведення документа, а також для розподілу сум модернізації.

Важливо! При автоматичному заповненні суми модернізації розподіляються рівними частинами щодо всіх об’єктів, перелічених у табличній частині.

Якщо модернізуються (підлягають ремонту) об’єкти, для яких амортизація нараховується пропорційно випущеній продукції (робіт, послуг), необхідно вказати загальний обсяг випуску продукції (робіт, послуг) з урахуванням модернізації (реконструкції) об’єктів.

На жаль, у 2011 році автоматичне нормування витрат на поліпшення ОЗ не виконується. У зв’язку з цим у кожному документі «

Модернизация и ремонт ОС» потрібно вручну вказувати суми витрат на поліпшення в межах норм. Провівши документ, ви побачите, що в податковому обліку:

— сума в межах норм відноситься на витрати;

— сума понад норми включається до вартості ОЗ, що амортизується.

Важливо! Для визначення суми витрат у межах норм безпосередньо з документа можна викликати звіт «

Расчет затрат на улучшение ОС».

Для бухгалтерського обліку важливим є заповнення реквізиту «

Вид улучшения», а його значення впливає тільки на відображення операцій у бухгалтерському обліку. Цей реквізит визначає рахунок списання накопичених витрат у бухгалтерському обліку, а заповнення на закладці «Основные средства» в колонці «Сумма улучшения в пределах норм (НУ)» впливає на відображення операцій у податковому обліку. Розглянемо взаємозв’язок цих реквізитів на такому прикладі.

Основна помилка користувачів криється саме в нерозмежуванні цих двох реквізитів. Поясню на прикладі.

На підприємстві «Добро» одному з верстатів знадобився ремонт, який коштував 10000 грн. Ця сума «висить» на субрахунку 1522. Заповнимо та проведемо документ «

Модернизация и ремонт ОС ».

Якщо заповнити документ, зазначивши в реквізиті «

Вид улучшения» варіант «Ремонт», можна автоматично заповнити і провести документ. Ми отримаємо проводки, як на рис. 1. Подивіться: у бухгалтерському обліку операцію відображено правильно, навіть незважаючи на першу проводку, оскільки вона в бухгалтерському обліку не наводиться (у полі «Сумма» в ній порожньо).

img 1

А от у податковому обліку вартість об’єкта ОЗ збільшилася на 10000 грн. Як таке вийшло, адже в нас ремонт? Усе дуже просто: ми не заповнили в табличній частині поле «Сумма улучшения в пределах норм (НУ)». Якби ми внесли туди значення 10000 грн., то всю суму ремонту було б списано на витрати періоду.

Важливо! Для коректного обліку в документі обов’язково слід заповнювати реквізити «

Вид улучшения» і «Сумма улучшения в пределах норм (НУ)».

Саме цей документ, але з вибраним варіантом «

Модернизация», формує проводки щодо віднесення суми, накопиченої стосовно об’єкта будівництва, на об’єкт ОЗ (рис. 2), якщо сума модернізації в податковому обліку не перевищує межі норм поліпшення для ОЗ. Розглянемо приклад.

img 2

На підприємстві «Добро» одному з верстатів знадобилася модернізація, вартість якої склала 10000 грн. Вартість усіх груп ОЗ на початок року склала 25000 грн., тобто лише 2500 грн. ми можемо списати на витрати періоду. Заповнимо та проведемо документ «Модернизация и ремонт ОС».

У цьому випадку в колонці «Сумма улучшения в пределах норм (НУ)» зазначаємо суму 2500 грн. та проводимо документ (рис. 3). У результаті буде сформовано проводки щодо збільшення вартості об’єкта ОЗ у бухгалтерському обліку на суму 10000 грн., а в податковому — на 7500 грн.; списано на витрати в податковому обліку 2500 грн.

img 3 

 

Під час проведення документа ці відомості записуються до регістру та використовуються документом «Закрытие месяца» при нарахуванні амортизації в місяці, наступному за місяцем відображення модернізації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі