Теми статей
Обрати теми

Неунікальний номер податкової накладної в програмі

Редакція БК
Стаття

Неунікальний номер податкової накладної в програмі

 

На практиці часто виникають ситуації, коли при створенні податкової накладної бухгалтеру не вдається її провести, оскільки програма видає повідомлення про те, що номер не унікальний. Інакше кажучи, цей номер уже закріплено за іншим електронним документом. Розберемося разом у причинах неунікальності номера та способах вирішення цієї проблеми.

Юлія КАМІНСЬКА, консультант «Б & К»

 

Причин, з яких програма видає повідомлення «

Номер не уникальный» (рис. 1), може бути декілька:

— установлено неправильну робочу дату;

— установлено неправильний робочий період;

— уключено опцію автоматичного створення податкової накладної.

img 1

Розглянемо, як можна виправити помилку.

 

ЗМІНА РОБОЧОЇ ДАТИ

Однією з причин виникнення неунікального номера в документі може бути те, що в програмі неправильно встановлено робочу дату. У зв’язку з цим програма намагається створити податкову накладну з номером документа, який уже створено, зокрема, у попередньому періоді.

Єдине правильне рішення в такій ситуації — установити правильну робочу дату в програмі. Для цього заходимо до меню «

Сервис → Параметры». У вікні «Настройка параметров системы», що відкрилося, на закладці «Общие» у реквізиті «Рабочая дата» необхідно натиснути на кнопку img 2.

Приклад

Бухгалтеру потрібно створити податкову накладну за серпень 2011 року. При цьому як робочу дату встановлено 29.07.2011 р., тобто програма продовжує присвоювати створюваним податковим накладним номери за липень 2011 року, тому й виникло повідомлення, що номер не унікальний.

Для виправлення ситуації, що виникла, у спливаючому вікні з календарем установимо робочу дату, наприклад 30.08.2011 р. Для цього потрібно клацнути по кнопці img 3 і вибрати дату, що відповідає поточним вимогам (рис. 2).

img 4

Після цього потрібно застосувати встановлену настройку (кнопка «

Применить»), у результаті при створенні податкової накладної програма сприйматиме її номер коректно.

 

ЗМІНА ЗВІТНОГО ПЕРІОДУ ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ

Ще одним моментом, пов’язаним з виникненням помилки в момент створення податкової накладної, є неправильне установлення звітного періоду в документі «

Налоговая накладная» в «Конфигурации».

Для вирішення цієї проблеми необхідно ввійти до програми в режимі «

Конфигуратор» і відкрити конфігурацію (дії «Конфигурация → Открыть конфигурацию»). У вікні, що відкрилося, знаходимо пункт «Документы» і відкриваємо меню (натисненням на значок «+»). У списку документів, що відкрився, клацаємо мишкою по рядку «НалоговаяНакладная» (рис. 3).

img 5

У картці параметрів документа «НалоговаяНакладная» (рис. 3), що відкрилася, зазначено періодичність «В пределах года», а для коректної нумерації параметр періодичності повинен мати значення «В пределах месяца». Усе, що потрібно, — це змінити періодичність «В пределах года» на «В пределах месяца» і зберегти зміни.

Після виходу з «Конфигурации» програма запропонує збереження метаданих (рис. 4) — підтвердіть збереження даних.

img 6

Після проведення програмою аналізу зроблених змін з’являється вікно «Реорганизация информации» (рис. 5), ці зміни необхідно прийняти. Вони вплинуть на структуру інформації в поточних настройках бази.

img 7

Після збереження вибраної настройки необхідно зайти до програми в робочому режимі та знову спробувати створити податкову накладну.

 

АВТОМАТИЧНЕ СТВОРЕННЯ ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ

Третьою причиною виникнення податкової накладної з неунікальним номером може бути включення опції «

Автоматическое создание налоговых накладных (при проведении документов)». Як її відключити? Заходимо до меню «Помощь → Помощник заполнения констант».

У вікні «

Помощник заполнения констант» натискаємо на кнопку «Дальше» доти, доки не потрапимо до розділу «Учетная политика» (рис. 6).

img 8

Якщо опцію «Автоматическое создание налоговых накладных (при проведении документов)» включено, то програма автоматично створює податкові накладні за першою подією (або за документом «Банковская выписка», або за документом «Расходная накладная» («Оказание услуг»)). Через це в програмі порушується однорідність нумерації податкових накладних, і саме це викликає повідомлення про те, що номер, який використовується при створенні податкової накладної, не є унікальним. Для того щоб податкові накладні не створювалися автоматично, потрібно відключити цю опцію.

Ще одним нюансом, у зв’язку з яким може виникнути помилка, що нами розглядається, є установлення ознаки «Вести помесячную нумерацию налоговых документов». При включеному прапорці нумерація документів «Налоговая накладная» і «Приложение 2 к налоговой накладной» починається з номера «1» щомісяця; при невключеному прапорці, як і раніше, нумерація починається з номера «1» щороку. Для коректної нумерації податкових накладних необхідно встановити цей прапорець, як зазначено на рис. 6. Після збереження настройок автоматичне створення податкових накладних у програмі «1С:Бухгалтерія 7.7» не провадиться.

 

Якщо ці дії не допомогли, потрібно ще раз перевірити нумерацію податкових накладних. Звертаємо вашу увагу на те, що нумерація з косими та дефісами програмою не сприймається.

У нашій статті ми спробували розглянути практично всі можливі варіанти виправлення помилки, пов’язаної з некоректною нумерацією податкової накладної. Сподіваємося, що цей матеріал стане вам у пригоді й допоможе уникнути такої помилки в майбутньому.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі