Теми статей
Обрати теми

Особистий автомобіль на службі в підприємства

Редакція БК
Відповідь на запитання

Особистий автомобіль на службі в підприємства

 

Шановна редакціє «Б & К»! На нашому підприємстві працівник здійснює поїздки на особистому автомобілі для вирішення виробничих завдань. Підкажіть, як відобразити компенсацію витрат з експлуатації автомобіля у програмі «1С:Бухгалтерія 7.7»?

О. Петренко, м. Київ

Юлія КАМІНСЬКА, консультант «Б & К»

 

Підприємство може укласти з працівником один із таких видів договору:

— договір компенсації за використання його майна;

— договір оренди автомобіля.

При цьому в обох випадках сума договору може бути визначена як сума вартості відшкодування (компенсації) амортизаційних відрахувань.

При визначенні суми компенсаційних витрат за основу необхідно брати норми амортизаційних відрахувань, у зв’язку з чим вартість легкового автомобіля має бути документально підтверджена. Таким документом може бути, зокрема, акт експертної оцінки.

У разі укладення договору оренди згідно зі ст. 799 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV його має бути нотаріально посвідчено. В іншому разі він не вважатиметься дійсним згідно зі ст. 220 цього Кодексу.

Раніше при договорі оренди легкового автомобіля підприємство мало право віднести до своїх валових витрат тільки половину вартості орендної плати (згідно з п.п. 5.4.10 Закону про податок на прибуток від 22.05.97 р. № 283/97-ВР), а за договором компенсації — всю компенсацію, виплачену працівнику, але в межах амортизаційних відрахувань. Сьогодні таких обмежень немає. Отже, незалежно від виду договору підприємство має право віднести до складу податкових витрат орендні (компенсаційні) відрахування за договором у повному розмірі.

Якщо підприємство укладає договір компенсації, то, крім такого договору, має бути додатково складено такі документи:

1. Письмову заяву працівника про те, що він бажає використовувати у трудовій діяльності власний автомобіль.

2. Наказ керівника про виплату компенсації за таке використання.

Також у колективному або трудовому договорі прописується можливість використання автомобіля працівника підприємства з установленою сумою компенсації, яка не повинна перевищувати розмірів амортизаційних нарахувань.

Списання паливно-мастильних матеріалів за договором компенсації можливо в разі наявності подорожнього листа. Порядок заповнення подорожнього листа легкового автомобіля регулюється Інструкцією про затвердження типової форми первинного обліку роботи службового легкового автомобіля, затвердженою наказом Держкомстату України від 17.02.98 р. № 74. Водночас з метою визначення обсягів компенсації витрат на паливно-мастильні матеріали необхідно керуватися наказом Мінтрансу України від 10.02.98 р. № 43, яким затверджено норми витрат палива та мастильних матеріалів на автомобільному транспорті.

 

Оподаткування операцій

Згідно з п.п.164.2.18 розд. ІV Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) сума, яка виплачується працівнику за договором компенсації, є базою обкладення ПДФО за ставкою 15 % (відповідно до п. 167.1 розд. ІV ПКУ). Якщо загальна сума доходів, отриманих платником податків у звітному податковому місяці, перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, установлений законом на 1 січня звітного податкового року, ставка податку становить 17 % від суми перевищення з урахуванням податку, сплаченого за ставкою 15 %.

При цьому згідно з п.п. 14.1.180 розд. ІV ПКУ податковим агентом, відповідальним за нарахування та сплату такого податку, є підприємство.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI сума виплати за договором компенсації не є базою оподаткування ЄСВ.

 

Відображення операцій у програмі «1С»

Розглянемо на прикладі, як відобразити компенсацію за використання автомобіля працівника у програмі «1С:Бухгалтерія 7.7».

Приклад

Підприємство уклало з фізичною особою, яка є його працівником, договір компенсації за використання особистого автомобіля працівника. Строк дії договору становить один рік. Щомісячна винагорода згідно з договором дорівнює 5750,00 грн., у тому числі ПДФО — 750,00 грн. за ставкою 15 %.

Насамперед у програмі необхідно створити нового контрагента. Для цього заходимо в меню «

Справочники → «Контрагенты». У вікні «Контрагенты», що відкрилося, додаємо нового контрагента. У картці «Контрагент», що відкрилася, вибрати вид субконто «Частное лицо» та заповнити реквізити фізичної особи, з якою укладено договір компенсації амортизаційних нарахувань. Для збереження даних у програмі натиснути кнопку «ОК» (рис. 1).

img 1

Далі необхідно створити договір, на підставі якого проводитимуться розрахунки в програмі. Для цього заходимо в меню «Журналы → Договора». У вікні «Договора», що відкрилося, створюємо договір з контрагентом (рис. 2). У картці договору необхідно заповнити реквізити так:

— «Вид НДС» — вказуємо «Без НДС»;

— «Вид договора» — вибираємо «Договір про надання послуг», підприємство використовує автомобіль у господарській діяльності, тому це можна трактувати як надання послуг фізичною особою;

— «Вид затрат» — цей реквізит має бути обов’язково заповнений, якщо ви хочете, щоб витрати коректно відображалися в декларації з податку на прибуток.

img 2

Зберігаємо договір.

Далі розглянемо, як відобразити оплату за цим договором. У цьому випадку можливі два варіанти оплати:

— із каси готівкою;

— на картковий рахунок працівника безпосередньо з поточного банківського рахунка.

Розглянемо на прикладі варіант, коли оплата за договором здійснюється готівкою з каси підприємства. У цьому випадку для здійснення такої оплати необхідно зробити такі кроки. По-перше, створити документ «Банковская выписка». Для цього заходимо в меню «Журналы → Банк» і новим документом оформляємо переказ грошей з розрахункового рахунка підприємства до каси. Приклад заповненого документа наведено на рис. 3.

img 3

У програмі немає типового документа, за допомогою якого можна було б відобразити нарахування ПДФО з вартості компенсації використання майна, тому ця операція відображається вручну. Для цього заходимо в меню «Журналы → Журналы операций». У вікні, що відкрилося, створюємо документ «Операция». При заповненні реквізитів особливу увагу слід звернути на заповнення «Субконто 2», яке має відповідати субконто «Вид затрат», зазначеному в документі «Договор». Для збереження даних у програмі натискуємо кнопку «ОК» (рис. 4).

img 4

Потім для відображення надходження готівкових грошових коштів до каси підприємства створюємо «

Приходный кассовый ордер». Для цього заходимо в меню «Журналы → Касса». У вікні «Касса», що відкрилося, додаємо новий документ. У створеному документі заповнимо реквізити так:

— «

Вид операции» — вибираємо значення «Поступление денег из банка»;

— «

Счет» — указуємо рахунок, з якого надійшли гроші;

— «

Вид НДС» — вказуємо «Без НДС» (рис. 5).

img 5

Потім потрібно відобразити видачу готівкових грошових коштів працівнику згідно з договором. Для цього у вікні «Касса» створюємо «Расходный кассовый ордер». У створеному документі необхідно заповнити реквізити, як показано на рис. 6, і для збереження даних у програмі натиснути кнопку «ОК».

Останнім етапом серед операцій, що нами розглядаються, буде створення документа «Услуги сторонних организаций». Для цього заходимо в меню «Журналы → Услуги сторонних организаций».

Звертаємо увагу: у зв’язку з тим, що однією зі сторін договору є фізична особа, підприємство може закривати розрахунки за таким договором без підписання акта наданих послуг (у такому разі документ «Услуги сторонних организаций» буде просто формальним, таким, що відображає закриття щомісячних розрахунків (заборгованості) перед працівником).

У вікні «Услуги сторонних организаций», що відкрилося, створюємо новий документ. У створеному документі необхідно в реквізиті «Поставщик» вказати працівника підприємства, в реквізиті «Заказ» — договір, укладений із працівником. Потім переходимо до заповнення табличної частини, як показано на рис. 7.

img 6

 

За допомогою стандартних документів «1С:Бухгалтерії 7.7» ми відобразили компенсацію витрат з експлуатації автомобіля працівнику підприємства. Успіхів у роботі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі