Теми статей
Обрати теми

Не завжди спрацьовує введення на підставі для податкової накладної

Редакція БК
Відповідь на запитання

Не завжди спрацьовує введення на підставі для податкової накладної

 

Добридень, шановна редакціє «Б & К»! Працюючи в «1С:Бухгалтерії 8», я помітила, що податкова накладна, яка не завжди вводилася на підставі іншого документа, автоматично заповнюється номенклатурою. Допоможіть розібратися, чому це відбувається? Працюю в конфігурації «Бухгалтерія для України», редакція 1.2 (1.2.2.4), у всіх договорах з контрагентами використовую просту схему обліку ПДВ.

А. Іванова, м. Харків

Відповідає

Ганна САРАЄВА , економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Як правило, така ситуація пов’язана з тим, що користувач намагається через механізм уведення на підставі зареєструвати в базі податкову накладну, але вибравши при цьому документ-підставу, що не є першою подією.

Проілюструємо це на прикладі.

29.08.2011 р. наше підприємство здійснило передоплату постачальнику в розмірі 2200 грн. (перша подія, див. рис. 1).

img 1

При цьому в обліку буде сформовано проводки, що реєструють появу в нашого підприємства непідтвердженого податкового кредиту (Дт 6442 — Кт 6441).

31.08.2011 р. постачальник відвантажив нам товари на суму передоплати, цього ж дня отримано податкову накладну від постачальника (друга подія, див. рис. 2).

img 2

Отриману податкову накладну від постачальника реєструють у базі документом «

Регистрация налогового документа». Якщо ввести цей документ на підставі прибуткової накладної (документ «Поступление товаров и услуг»), таблична частина документа «Регистрация налогового документа» буде порожньою. Це пов’язане з тим, що проведення документа «Поступление товаров и услуг» реєструє другу подію, а згідно з чинним законодавством продавець має виписувати податкові накладні за першою подією.

В описаній ситуації першою подією була передоплата, і за логікою продавець мав виписати податкову накладну в момент отримання грошових коштів на розрахунковий рахунок. У програмі закладено механізм відстеження першої події, саме тому введення на підставі не спрацьовує для документів, що реєструють другу подію. Але якщо ми спробуємо створити документ «

Регистрация налогового документа» на підставі «Платежного поручения исходящего», табличну частину податкової накладної буде автоматично заповнено (рис. 3).

img 3

Проводки, сформовані документом «Регистрация входящего налогового документа», наведено на рис. 4. Як ви можете побачити, непідтверджений податковий кредит стає підтвердженим та зменшує суму до оплати з ПДВ.

img 4

 

Успіхів у роботі! Чекаємо ваших листів на електронну адресу

bk@id.factor.ua.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі