Теми статей
Обрати теми

Ваш Office говорить російською?

Редакція БК
Стаття

Ваш Office говорить російською?

 

img 1

У пакеті MS Office є дуже цікава можливість — перетворення тексту в мову. Така функція була притаманна й більш раннім версіям програми. Але починаючи з Office 2007, 2010 вона набула істотного розвитку. Щоправда, є один момент. Навіть локалізована версія програми не спілкується зі своїм власником російською мовою. Як бути в такій ситуації, як змусити офіс «говорити російською» та для чого це може знадобитися бухгалтеру, я розповім у цій статті.

Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

З офісними прикладними рішеннями я працюю не перший рік. І весь цей час можливість озвучувати друковані документи мене, відверто кажучи, не цікавила. Так тривало доти, доки я не включив цю функцію на своєму комп’ютері та не скористався нею на практиці… Поштовхом до такого рішення були банальна цікавість і залізна логіка, — оскільки за все заплачено, то чому б не спробувати? І в результаті мій офіс заговорив… Не знаю, як в інших, але в мене перше враження було однозначно позитивним. Що б не говорили, на слух інформацію сприймати інколи простіше, ніж читати її на екрані. Тим більше, що при роботі на комп’ютері зір і без того переобтяжений! Звичайно, серйозний документ, над яким потрібно вдумливо попрацювати, у будь-якому разі доведеться прочитати. Але це не факт, що всі документи потрапляють до цієї категорії. Багато які з них цілком можна і прослухати, і не лише на робочому місці, а, наприклад, у дорозі, де читати текст на екрані може бути практично неможливо.

На слух, до речі, зручно перевіряти граматику. Справа в тому, що якість програм синтезу мови останнім часом істотно покращала. За текстом, який промовляє комп’ютер, цілком можна відстежити не лише правильність написання слів, а й розставляння пунктуації.

І, нарешті, мовні можливості стануть незамінним помічником при підготовці доповідей, презентацій. Справа в тому, що тут ви можете поєднувати дві речі: спочатку спокійно все викласти на папері, а потім послухати себе начебто когось іншого. Ефект від такої взаємодії просто приголомшливий! Одним словом, додаткові мовні можливості на практиці застосувати можна (а інколи й потрібно).

Але є одна проблема — відразу MS Office уміє виголошувати лише англомовні тексти. Щоб настроїти його на російську мову, потрібно виконати принаймні дві дії: встановити додаткові обробники перетворення тексту в мову і додати на стрічку меню іконку для функції «

Проговорить». Зараз ми подивимося, як це зробити в програмі Word пакета MS Office 2010. Програму Word я вибрав лише тому, що вона первісно є інструментом для обробки текстів. Відповідно і озвучування текстів у цій програмі виглядає цілком логічним. Однак мовні функції доступні й в інших додатках MS Office. З ними можуть працювати програми Excel, Power Point, One Note, Outlook. Тепер по суті питання.

 

Завантажуємо текстові служби

Урешті-решт нам знадобляться два файли — платформа для обробки мови та компонента перетворення написаного тексту в мову. Їх можна знайти на офіційному сайті Microsoft у розділі «

Microsoft Download Center». Доступ до файлів безкоштовний. Жодних перевірок та реєстрацій тут немає.

Щоб скачати платформу обробки мови, переходимо до розділу сайта «

Microsoft Speech Platform - Server Runtime» (можна ввести у вікні браузера адресу «http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?displaylang=en&id=16789»). Відкриється вікно, зображене на рис. 1.

img 2

Далі все залежить від того, яку операційну систему встановлено на вашому комп’ютері. Якщо у вас працює 32-розрядний Windows, клацніть по кнопці «Download» праворуч від рядка «Platform\x86\SpeechPlatformRuntime.msi». Для 64-розрядної системи виберіть варіант «Platform\x64\SpeechPlatformRuntime.msi». Об’єм завантажуваних даних невеликий. Буквально через кілька секунд на вашому комп’ютері в папці для завантажень з’явиться файл «SpeechPlatformRuntime.msi». Клацанням миші відкрийте цей файл — почнеться установлення прикладного рішення. Жодних дій від вас воно не вимагатиме, усе відбудеться автоматично.

Тепер переходимо на розділ сайта «Microsoft Speech Platform - Server Runtime Languages» (або вводимо в адресному рядку браузера «http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?amp;displaylang=en&displaylang=en&id=24139»). У вікні на рис. 2 знаходимо рядок «TTS\MSSpeech_TTS_ru-RU_Elena.msi» або «SR\MSSpeech_SR_ru-RU_TELE.msi» та клацаємо по відповідній кнопці «Download». У папці завантаження з’явиться файл «MSSpeech_TTS_ru-RU_Elena.msi» (або «MSSpeech_SR_ru-RU_TELE.msi»).

img 3

Викликаємо будь-який із цих файлів (я вважаю за краще «MSSpeech_TTS_ru-RU_Elena.msi»). Почнеться процес інсталяції. Тут теж нічого вводити не потрібно, усе буде зроблено автоматично.

Файли «MSSpeech_TTS_ru-RU_Elena.msi» («MSSpeech_SR_ru-RU_TELE.msi») — це компоненти перетворення написаного тексту в мову для російської мови. На жаль, для української мови відповідних модулів на сайті Microsoft немає. Залишається сподіватися, що розробники пакета з часом усунуть цю прикру прогалину. Переходимо до настроювання інтерфейсу.

 

Додаємо команду «Проговорить» на панель швидкого доступу

На стандартній стрічці меню Office 2010 немає іконки для функції «

Проговорить». Цю іконку нам потрібно додати. Її можна розташувати на стрічці меню, але для цього доведеться створювати призначену для користувача групу іконок, що не завжди зручно (можуть зникнути інші, важливіші елементи). Я пропоную помістити функцію «Проговорить» на панель швидкого доступу. Для цього виконуємо такі дії:

1) відкриваємо Word 2010, викликаємо меню «

Файл», у меню, що відкрилося, клацаємо по пункту «Параметры». З’явиться вікно, зображене на рис. 3;

img 4

2) у ньому переходимо на закладку «Панель быстрого доступа»;

3) у списку «Выбрать команды из:» вибираємо варіант «Все команды»;

4) у переліку команд стаємо на рядку «Проговорить» та клацаємо по кнопці «Добавить»;

5) у вікні настроювання параметрів натискуємо на «ОК». Іконка «Проговорить» з’явиться на панелі швидкого доступу Office 2010, як показано на рис. 4.

img 5

Нам залишається скористатися результатами нашої праці. Виконуємо такі дії:

1) викликаємо Word, завантажуємо документ. Не забуваємо включити динаміки чи навушники;

2) у документі виділяємо блок тексту і клацаємо по кнопці «Проговорить» на панелі швидкого доступу. Програма озвучить виділений текст.

Настроювання інших прикладних рішень MS Office 2010 практично не відрізняється від програми Word. Усе, що доведеться зробити, — це в кожній програмі перенести іконку «Проговорить» на панель швидкого доступу. Платформу та обробник перетворення тексту в мову повторно встановлювати не потрібно.

Незначні особливості є лише в програмі Excel. У ній передбачено чотири іконки для роботи з мовними функціями — «Проговорить ячейки», «Проговаривать ячейки по строкам», «Проговаривать ячейки по столбцам», «Проговаривать ячейки после ввода». В останньому випадку робота з мовними функціями MS Excel нічим не відрізняється від інших прикладних програм MS Office.

 

Успішної роботи і приємного прослухування! Чекаю ваших запитань, зауважень та пропозицій на

bk@id.factor.ua або nictomkar@rambler.ru.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі