Теми статей
Обрати теми

Відображення безпроцентної позики від фізичної особи

Редакція БК
Стаття

Відображення безпроцентної позики від фізичної особи

 

Сьогодні в діяльності малих підприємств поширені випадки, коли директор або будь-яка інша фізична особа надає позику компанії.

Щоб коректно відобразити таку операцію в програмі «1С», насамперед необхідно розібратися з порядком відображення таких операцій у бухгалтерському та податковому обліку.

Юлія КАМІНСЬКА

, консультант «Б & К»

 

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

У зв’язку з тим, що кредитор є кредитором компанії, необхідно відобразити заборгованість за виданою ним позикою у складі кредиторської заборгованості. Таку операцію, на нашу думку, слід відобразити на субрахунку 6852 «Розрахунки з іншими кредиторами (у розрізі замовлень)».

 

ПОДАТКОВИЙ ОБЛІК

Відповідно до п.п.135.5.5 розд. III Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) до складу інших доходів уключаються суми поворотної фінансової допомоги, отриманої платником податку у звітному податковому періоді, що залишаються неповерненими на кінець такого звітного періоду, від осіб, які не є платниками цього податку.

При цьому згідно з п.п. 14.1.257 розд. I ПКУ під поворотною фінансовою допомогою слід розуміти суму коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсації у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою для повернення. Отже, позика, отримана від фізичної особи, класифікуватиметься для цілей податкового обліку як поворотна фінансова допомога.

У декларації з прибутку сума поворотної фінансової допомоги, отриманої у звітному (податковому) періоді, відображається в рядку 03 ІД «Інші доходи» декларації та рядку 03.12 додатка ІД до неї.

Якщо в майбутніх звітних податкових періодах платник податків повертає таку поворотну фінансову допомогу (її частину) особі, яка її надала, такий платник податків збільшує суму витрат на суму такої поворотної фінансової допомоги (її частини) за результатами звітного податкового періоду, в якому відбулося таке повернення.

У декларації з прибутку сума фактично поверненої поворотної фінансової допомоги відображається в рядку 06.5 ІВ «Інші витрати» декларації та рядку 06.5.35 додатка ІВ.

При цьому доходи такого платника податків не збільшуються на суму умовно нарахованих процентів, а податкові зобов’язання особи, яка надала поворотну фінансову допомогу, не змінюються як при її видачі, так і при її зворотному отриманні.

Такі норми не поширюються на суми поворотної фінансової допомоги, отриманої від засновника/учасника (у тому числі нерезидента) такого платника податків у разі повернення такої допомоги не пізніше 365 календарних днів із дня її отримання.

Операції з отримання/надання фінансової допомоги між платником податків та його відокремленими підрозділами, що не мають статусу юридичної особи, не призводять до зміни їх витрат чи доходів.

 

ВІДОБРАЖЕННЯ У ПРОГРАМІ «1С»

У програмі «1С:Бухгалтерія 7.7» у разі перерахування позики на поточний банківський рахунок підприємства, а також повернення за безготівковим розрахунком відображення позик проводиться документом «

Банковская выписка» (рис. 1 і 2).

img 1

 

img 2

Звертаємо вашу увагу на те, що, незважаючи на коректне заповнення банківських виписок, як це зазначено на рис. 1 і 2, у типовій конфігурації «1С:Бухгалтерія 7.7» такі суми не відображаються автоматично в декларації з прибутку. Тому бухгалтеру доведеться здійснювати заповнення рядків такої декларації, а також її додатків у ручному режимі. Для цього потрібно прибрати ознаку з поля «Автоматический расчет» при заповненні регламентованого звіту.

 

КОРИСНІ НАстройки

Для зручності бухгалтерів у формуванні облікових регістрів рекомендуємо підключити додаткове субконто (субконто 3) для субрахунку 6852. Зробити це можна шляхом запуску програми в режимі «

Конфигуратор». Відкриваємо в меню «Конфигурация → открыть конфигурацию», вибираємо «План Счетов → Основной» та підключаємо додатковий субконто 3 (рис. 3).

img 3

Після цього відкриваємо програму в робочому режимі та формуємо оборотно-сальдову відомість (меню «

Отчеты → Оборотно-сальдовая ведомость по счету»). У сформованому звіті видно, що сума отриманої, але не поверненої на кінець звітного податкового кварталу позики, відображається у складі інших доходів підприємства (рис. 4).

img 4

 

Успіхів у роботі! Чекаємо ваших запитань за адресою bk@id.factor.ua.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі