Теми статей
Обрати теми

Оптимізуємо бухгалтерський ноутбук

Редакція БК
Відповідь на запитання

Оптимізуємо бухгалтерський ноутбук

 

Шановні працівники «Б & К»! Нещодавно придбав в особисте користування ноутбук. Спочатку продуктивність машини повністю влаштовувала. Але з часом швидкість роботи деяких програм знизилася. Особливо помітно зниження продуктивності при роботі з програмою «1С:Бухгалтерія» (версія 7.7). Підкажіть: це проблеми з машиною чи можна щось зробити на рівні настройок програми «1С»? Наперед завдячую.

В. Котов, бухгалтер, м. Харків

Відповідає

Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Продуктивність комп’ютера залежить від багатьох факторів. Велике значення має потужність процесора, обсяг оперативної пам’яті. Для завдань обробки даних найважливішим параметром є швидкість роботи жорсткого диска. Безумовно, усе це важливо. Але на практиці я постійно стикаюся з ситуацією, коли сучасний, продуктивний комп’ютер працює з майже черепашачою швидкістю. Причина цього явища відома — неефективна робота операційної системи. Прикладні програми тут зазвичай не при чому. Зокрема, швидкість роботи програми «1С:Бухгалтерія» залежить головним чином від того, наскільки ефективно операційна система організовує доступ до даних, як вона розподіляє пам’ять, які ресурси виділені для цього додатка тощо. І тут ситуація така. Спочатку, відразу після встановлення операційної системи, швидкість її роботи максимальна. Жорсткий диск заповнено мало, файлів на ньому небагато. Пошук даних працює швидко. З часом ситуація погіршується. У міру встановлення нових програм на диску з’являється чимало файлів. Пошук даних сповільнюється. Тепер, щоб відкрити потрібний документ, системі доводиться переглянути зміст диска з десятків, якщо не сотень тисяч елементів! Але це не все. При встановленні програм вони реєструються у спеціальному реєстрі системи. Чим більше додатків установлено, тим повільніше відбувається пошук у реєстрі. І як наслідок — зменшується швидкість роботи комп’ютера.

Додатковий фактор зниження швидкодії пов’язаний з особливостями організації даних на жорсткому диску, а саме: дані на диск система записує до окремих ділянок (так званих секторів). Розмір усіх ділянок однаковий, а в системі є список вільних та зайнятих секторів. Коли ви зберігаєте документ, його буде записано в будь-які вільні сектори. Маленький документ може поміститися в один сектор. Великий файл зазвичай займає декілька секторів. І не факт, що вони будуть поруч! Якщо сектори йдуть підряд, система прочитає файл швидко. Коли дані файлу розкидані по всьому диску, швидкість доступу до них різко падає. У цьому випадку говорять про високий ступінь фрагментації файлу. Така ситуація настає тим швидше, чим частіше оновлюється інформація на жорсткому диску. До речі, програма «1С:Бухгалтерія» працює з диском дуже інтенсивно.

Нарешті, останнє. У системі Windows є спеціальні модулі, які підвищують швидкість її роботи. Переважно за рахунок використання швидкодіючих буферів обміну. Досвід показує, що з часом ефективність системи оптимізації падає. І як наслідок — падає швидкодія всієї системи. Висновок: щоб комп’ютер працював добре, нам потрібно:

1) підтримувати в порядку жорсткий диск, періодично робити дефрагментацію файлів;

2) час від часу очищати систему від сміття, що накопичилося;

3) оптимізувати використання системних ресурсів.

Вирішити перелічені завдання можна по-різному. У мережі Інтернет є безліч порад із цього приводу. Щоправда, чимало з них спирається на вибіркову зупинку системних служб Windows, на тонке очищення реєстру тощо. На мій погляд, для більшості наших читачів такий похід неприйнятний. Урешті-решт, бухгалтер — не програміст і не системний адміністратор. Йому важко визначити, які служби Windows не знадобляться для його роботи, і що зайве можна стерти в реєстрі системи. Я пропоную обмежитися методами, які доступні звичайному користувачу та дають однозначно позитивний ефект. Причому всі описані далі прийоми застосовні не лише при роботі на ноутбуку (як прозвучало у запитанні читача). Вони актуальні і для настільного ПК. А наші дії покажу на прикладі Windows 7, оскільки саме ця система працює на більшості сучасних комп’ютерів. Приступимо.

 

Оптимізація жорсткого диска

У цьому плані нам слід зробити три дії — очистити диск від зайвих файлів, перевірити файлову систему та виконати її дефрагментацію.

 

ОЧИЩАЄМО ЖОРСТКИЙ ДИСК

Я пропоную користуватися тільки стандартними засобами Windows. Робимо так.

1. Викликаємо «

Пуск → Компьютер» (або клацаємо по ярличку «Компьютер» на робочому столі). Відкриється вікно з переліком усіх доступних дисків на цьому комп’ютері (рис. 1).

img 1

2. Клацанням лівої кнопки виділяємо диск.

3. Клацаємо правою кнопкою на виділеному диску, з контекстного меню вибираємо «Свойства» (рис. 1). Відкриється вікно, як наведено на рис. 2.

img 2

4. Переходимо на закладку «Общие».

5. Клацаємо по кнопці «Очистка диска». Через деякий час відкриється вікно, як наведено на рис. 3.

img 3

6. У цьому вікні можна переглянути список файлів, які система пропонує видалити (для цього призначена кнопка «Просмотр файлов»). Якщо все гаразд, натискуємо «ОК».

Зазвичай видалення непотрібних файлів Windows виконує правильно, жодних додаткових дій від вас не знадобиться. Водночас обсяг пам’яті, що звільнилася на диску, може виявитися значним.

 

ПЕРЕВІРЯЄМО ЖОРСТКИЙ ДИСК

З часом у файловій системі комп’ютера можуть з’явитися помилки. Це не означає, що диск вийшов з ладу. Фізично пристрій працює, дані доступні. Але у змісті є неправильні посилання. Що при цьому відбувається? Система може неправильно визначити обсяг вільного місця. Ділянки, які реально вільні, вона вважатиме зайнятими. У результаті нові файли розміщуватимуться не оптимально, швидкість звернення до диска знизиться в рази. Робимо так.

1. Викликаємо «

Пуск → Компьютер». Відкриється вікно, як наведено на рис. 1.

2. Вибираємо диск, клацанням правої кнопки миші відкриваємо контекстне меню.

3. У ньому вибираємо «

Свойства». Відкриється вікно, як зображено на рис. 2.

4. Переходимо на закладку «

Сервис» (рис. 4).

img 4

5. Клацаємо по кнопці «Выполнить проверку…». Відкриється вікно, як на наведено рис. 5.

img 5

6. Уключаємо прапорець «Автоматически исправлять системные ошибки», натискуємо «ОК».

7. Після закінчення перевірки у вікні «Свойства» натискуємо «ОК».

Можливо, що система не зможе відразу виконати перевірку диска. Наприклад, він може бути зайнятий програмою, перервати виконання якої зараз неможливо. У цьому випадку Windows відкриє вікно, де запропонує перевірити диск після перезавантаження комп’ютера. Погодьтеся з цією пропозицією, натиснувши кнопку «ОК». Як тільки ви перезавантажите комп’ютер, система автоматично перевірить жорсткий диск.

 

ДЕФРАГМЕНТУЄМО ЖОРСТКИЙ ДИСК

Великий відсоток фрагментації файлів дуже знижує швидкість роботи комп’ютера. Це особливо помітно для додатків, які інтенсивно обмінюються даними (приміром, «1С:Бухгалтерія»). Щоб виправити ситуацію, потрібно періодично виконувати реорганізацію файлової системи. Для цього у Windows є програма дефрагментації. Щоб скористатися цією програмою, робимо так.

1. Відкриваємо ярлик «

Компьютер» (рис. 1).

2. Вибираємо жорсткий диск.

3. Клацанням правої кнопки на вибраному диску, відкриваємо контекстне меню.

4. Вибираємо пункт «

Свойства» (рис. 1).

5. У вікні, що відкрилося, переходимо на закладку «

Сервис» (рис. 4) та клацаємо по кнопці «Выполнить дефрагментацию…». Відкриється вікно, як зображено рис. 6. Тут можна змінити диск для дефрагментації, призначити розклад для дефрагментуванняя диска або оцінити стан файлової системи, натиснувши кнопку «Анализировать диск». Windows перегляне жорсткий диск та видасть відомості про ступінь дефрагментування файлів.

6. Клацаємо по кнопці «

Дефрагментация диска».

7. Після закінчення процесу у вікні «

Свойства:» натискуємо «ОК».

Процес дефрагментування може тривати довго. Усе залежить від обсягу інформації на жорсткому диску. Але це абсолютно не заважає, оскільки дефрагментатор може працювати у фоновому режимі.

 

ДЕФРАГМЕНтАЦіЯ ЗА РОЗКЛАДОМ

З часом відсоток фрагментації файлів на диску зростає. Тому процедуру дефрагментації потрібно виконувати періодично. У системі Windows 7 цей процес можна автоматизувати. У загальному випадку виклик будь-якої програми за розкладом здійснює Планувальник завдань. Але для процесу дефрагментації можна вчинити простіше. Робимо так:

1. Відкриваємо вікно «

Дефрагментация диска» (рис. 6).

img 6

2. Клацаємо по кнопці «Включить расписание…». Відкриється вікно, як наведено на рис. 7.

img 7

3. Клацаємо по кнопці «Периодичность:», із запропонованого списку вибираємо «ежедневно», «еженедельно» чи «ежемесячно». Я віддаю перевагу варіанту «еженедельно».

4. Клацанням по кнопці «День:» відкриваємо список днів тижня. Вибираємо відповідний варіант (на рис. 7 — це понеділок).

5. Клацаємо по кнопці «Время:» та вибираємо точний час запуску процесу дефрагментації. Я намагаюся вибрати час, коли комп’ютер більш-менш вільний (наприклад, під час перерви).

6. Клацання по кнопці «Выбрать диски…» дозволяє уточнити пристрої для дефрагментації. До речі, можна задати індивідуальний графік дефрагментації для кожного диска.

7. У вікні «Дефрагментации диска: изменение расписания» натискуємо «ОК».

Тепер про проблему дефрагментації можна забути. Система Windows сама підтримуватиме файлову систему диска в хорошому стані.

Важливо! За умовчанням у Windows 7 передбачено розклад для дефрагментації файлів. Цілком можливо, що на вашому комп’ютері є й інші програми для оптимізації диска. У будь-якому разі, щоб уникнути конфліктів, переглянете розклад роботи вбудованого дефрагментатора Windows та, якщо потрібно, відкоригуйте його.

 

Відключаємо індексування

У системі Windows жорсткий диск може бути відформатовано по-різному. Зазвичай для організації даних використовують так званий формат NTFS. У цьому випадку при роботі з диском з’являється низка додаткових можливостей. Наприклад, підключити засоби індексування файлової системи та створення стиснених дисків. Служба індексування створює на диску спеціальні довідники, за якими система може швидко знаходити потрібні дані. При використанні стисненого диска система зберігає всі дані у спеціальному форматі, при цьому вони займають менше місця. У принципі обидві ці можливості дають певний ефект. Однак використовувати їх потрібно не завжди. Робота з індексами потребує їх постійного оновлення. А це призводить до зниження ефективності індексування при частій зміні даних. Використання стиснених дисків навантажує процесор додатковими обчисленнями. Для комп’ютерів з невисокою продуктивністю цей факт помітно знижує швидкість їх роботи. На мій погляд, у цьому питанні потрібно знайти розумний компроміс. Зробіть так.

1. Відкрийте ярлик «

Компьютер», виберіть системний диск (на якому встановлено Windows). Здебільшого це буде диск «С:».

2. Через контекстне меню відкрийте вікно «

Свойства:», як наведено на рис. 2.

3. Відключіть прапорець «

Разрешить индексировать содержимое файлов на этом диске в дополнение к свойствам файла» (рис. 2). Служба індексування для вибраного диска припинить свою роботу. Оскільки дані на системному диску оновлюються часто, відключення служби індексування часто дає позитивний ефект.

4. Через ярлик «

Компьютер», перегляньте властивості всіх дисків на вашому комп’ютері.

5. Відключіть прапорець «

Сжать этот диск для экономии места». Стиснені диски має сенс використовувати у виняткових випадках. Наприклад, для пристроїв, де зберігаються архіви чи інші дані великого обсягу, які рідко використовуються.

 

Очищення системи

З часом у системі накопичується велика кількість непотрібної інформації. При цьому частина цієї інформації може залишатися не лише на жорсткому диску, а й в оперативній пам’яті комп’ютера. Найпростіший спосіб виходу із ситуації, що склалася, — зберегти документи та перезавантажити систему. Здавалося б, простий прийом. Але для власників ноутбуків він більш ніж актуальний, і ось чому. У сучасних операційних системах є дві зручні можливості завершення роботи — гібернація та перепереведення комп’ютера у сплячий режим. Багато користувачів таку функцію включають як реакцію на закриття кришки ноутбука. Це дійсно зручно, оскільки комп’ютер швидко повертається до робочого стану. Але майте на увазі, що при переході в режим сну або гібернації система зберігає всі дані, накопичені за попередній сеанс роботи. Жодного очищення пам’яті, буферів обміну тощо система не робить. Саме тому при виході з режиму гібернації всі програми починають працювати точно з того місця, де вони були припинені! Як результат — у системі накопичується сміття, і швидкість її роботи падає.

Порада Візьміть за правило робити перезавантаження хоча б раз на декілька днів. Завжди перезавантажуйте комп’ютер, коли швидкість роботи комп’ютера помітно знизилася.

 

Підключаємо ReadyBoost

Робота з великою кількістю дрібних файлів — одне з найболючіших питань при роботі з жорстким диском. Особливо гостро ця проблема стоїть перед власниками ноутбуків. Річ у тім, що жорсткий диск ноутбука зазвичай має невисоку продуктивність. При проектуванні таких пристроїв основну увагу приділяють енергозбереженню, а не швидкості їх роботи. Тому будь-яке, навіть незначне, прискорення жорсткого диска завжди дає помітний приріст продуктивності в цілому. У системі Windows 7 з’явилася цікава можливість збільшити швидкість роботи з даними. Ця нова технологія отримала назву ReadyBoost. Побудована вона на тому, що швидкість пошуку файлів у звичайної карти пам’яті (змінний накопичувач типу флешки) вища, ніж у жорсткого диска. Тому розробники системи Windows 7 відкрили можливість використовувати такий змінний накопичувач як робочий пристрій, де система зберігатиме спеціальні дані для швидкого пошуку інформації. Уключити технологію ReadyBoost можна практично на будь-якому ноутбуку (чи настільному ПК). Головне, щоб змінний накопичувач можна було вставити всередину, і він при цьому не заважав при роботі та транспортуванні. Ідеальним варіантом для вирішення цього завдання є використання так званого картридера. Цей пристрій є на переважній більшості сучасних ноутбуків. Сам по собі картридер використовують рідко, тому його можна задіяти під ReadyBoost. Усе, що для цього потрібне, — знайти карту пам’яті, яку розуміє ваш картридер. Зазвичай це карти формату SD або SDHC, які застосовують у мобільних телефонах або фотоапаратах. Причому карта великого обсягу для ReadyBoost не потрібна. А далі робимо так:

1. Вставляємо карту пам’яті в картридер. У системі з’явиться новий пристрій.

2. Відкриваємо ярлик «

Компьютер».

3. У вікні зі списком доступних пристроїв (рис. 1) знаходимо накопичувач з картою пам’яті та клацаємо по ньому правою кнопкою миші.

4. Із контекстного меню вибираємо «

Свойства». Відкриється вікно, як наведено на рис. 8.

img 8

5. Переходимо на закладку «ReadyBoost» (рис. 8).

6. Перемикач режимів ставимо в положення «Предоставить это устройство для технологии «ReadyBoost».

7. У вікні властивостей натискуємо «ОК». Через деякий час пристрій буде задіяно системою для прискорення роботи з файловою системою комп’ютера.

Для роботи ReadyBoost обсяг карти пам’яті має бути не менше 256 Мбайт (карти на 512 Мбайт більш ніж достатньо). Якщо у вас карта більшого обсягу, місце, що залишилося, можна використовувати для зберігання даних. Щоб обмежити розмір робочого простору для технології ReadyBoost, у вікні властивостей (рис. 8) поставте перемикач у положення «Использовать это устройство», а в числовому полі введіть обсяг у мегабайтах, який Windows може використовувати як робочий файл.

Важливо! Перш ніж скористатися картридером для роботи з картою пам’яті у звичайному режимі, обов’язково відключіть функцію ReadyBoost. Якщо цього не зробити, система може знищити всі дані на карті, де зберігається ваша інформація.

На завершення теми нагадаю декілька простих, але важливих моментів. Вони дозволять не лише пришвидшувати, а й підвищувати надійність роботи вашого комп’ютера.

Уважно перегляньте список установлених програм на вашому комп’ютері. Чи всі з них вам необхідні? Програми не лише займають місце на диску. Деякі з них складаються з сотень, а то й тисяч файлів. Імена цих файлів зберігаються у змісті. Чим більше імен у змісті, тим повільніше працює система. Видаліть усі компоненти, що не використовуються, і швидкодія комп’ютера збільшиться. Після видалення програм дефрагментуйте жорсткий диск.

Не встановлюйте на робочий комп’ютер програми з пустої цікавості. Пам’ятайте — після їх видалення частина інформації про програму, як правило, залишається в системі. Чим більше встановлень та видалень програм ви зробили, тим більше «слідів» залишать вони всередині Windows. І в результаті система працюватиме гірше. Здавалося б, просте правило. Проте на комп’ютерах моїх клієнтів (а це переважно бухгалтери) я знаходив практично все — від Автокада до гри в настільний теніс. Можливо, така універсальність комусь здасться привабливою. Але за все доведеться платити. І платою в цьому випадку буде продуктивність робочого інструмента.

От, власне, і все, що потрібно робити для підтримки «здоров’я» вашого комп’ютера. Більшість рекомендацій прості та легко реалізуються. Але якщо їх дотримувати, продуктивність комп’ютера буде завжди на висоті.

 

Успішної роботи! Чекаю ваших запитань, зауважень та пропозицій на

bk@id.factor.ua або nictomkar@rambler.ru .
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі