Теми статей
Обрати теми

Чим порадував реліз 1.2.6

Редакція БК
Стаття

Чим порадував реліз 1.2.6

 

img 1

Новий реліз, випущений компанією «1С» 19 березня 2012 року для «1С:Бухгалтерії 8», уніс низку істотних змін до бухгалтерського та податкового обліку, а також до форм звітності. Розглянемо, що саме було виправлено та відкориговано розробниками в новому релізі.

Юлія КАМІНСЬКА, консультант «Б & К»

 

Перш за все нагадаємо, як можна перевірити, чи з’явилися оновлення для конфігурації. Для цього заходимо до меню «Сервис → Обновление конфигурации через Интернет»* та чекаємо: перед вами має з’явитися вікно помічника оновлення, в якому буде зазначено, чи вийшло оновлення для встановленої у вас конфігурації (рис. 1). Далі розглянемо власне нововведення, унесені до програми.

* Докладніше про те, як оновити конфігурацію через Інтернет, ми писали у «Б & К», 2011, № 9.

img 2

 

ЗМІНИ ВІДПОВІДНО ДО НАКАЗУ

До програми було внесено зміни згідно з наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. № 1591 (далі — наказ № 1591). По-перше, змінилася форма фінансових звітів, зокрема було додано вписувані рядки, а також примітку про те, на підставі яких стандартів було складено звітність (міжнародних або національних).

По-друге, було змінено найменування субрахунків відповідно до змін, унесених до Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, а саме:

— змінено назву субрахунків: 483 «Благодійна допомога», 711 «Дохід від купівлі-продажу іноземної валюти», 942 «Витрати на купівлю-продаж іноземної валюти»;

— додано субрахунки 364 «Розрахунки за гарантійним забезпеченням», 379 «Розрахунки за операціями з деривативами», 4231 «Дооцінка основних засобів».

По-третє, у документі «Продажа валюты» (меню «Банк → Покупка-продажа валюты → Продажа валюты») змінено проводки документа. При продажу валюти доходом або витратами визнається різниця між ціною продажу та вартістю реалізованої іноземної валюти за курсом НБУ. Нагадаємо, що в частині обліку операцій з валютою було змінено П(С)БО 15 «Дохід», П(С)БО 16 «Витрати», а також Інструкцію про застосування Плану рахунків, затверджену наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291.

Таким чином, відповідно до змін, унесених наказом № 1591, «згорнута» додатна різниця між ціною купівлі-продажу іноземної валюти та її балансовою вартістю відображається на субрахунку 711 «Доходи від купівлі-продажу валюти», а від’ємна різниця — на субрахунку 942 «Витрати на купівлю-продаж валюти».

 

ЗМІНИ В ОБЛІКУ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ

Зміни стосуються й підсистеми обліку основних засобів. Так, у релізі 1.2.6 з’явилася можливість переоцінки основного засобу відповідно до пп. 16 — 21 П(С)БО 7 «Основні засоби». Виконується переоцінка документом «Переоценка ОС» (меню «ОС → Переоценка ОС»). У цьому документі передбачено три закладки:

— на першій закладці «Основные средства» вказуються первісна та справедлива вартість основного засобу. Передбачено можливість автоматичного заповнення даних зі списку основних засобів підприємства натисненням на кнопку «Заполнить» (рис. 2);

— на другій закладці «Счета учета» задаються рахунки витрат і доходів, що можуть нараховуватися при переоцінці;

— на третій закладці «Дополнительно» зазначається відповідальна особа.

img 3

Звертаємо увагу на те, що рахунок додаткового капіталу, на якому обліковується сума дооцінки основного засобу, указується для кожного основного засобу в документі «Ввод в эксплуатацию ОС». Якщо для основного засобу не визначено рахунок додаткового капіталу, використовується субрахунок 4231 (рис. 3).

img 4

img 5

Одночасно з амортизацією основного засобу може зменшуватися сума додаткового капіталу із включенням до складу нерозподіленого прибутку. Цей процес регулюється настройкою облікової політики «Включать сумму дооценок ОС пропорционально начислению амортизации в состав нераспределенной прибыли с уменьшением дополнительного капитала» (меню «Предприятие → Учетная политика → Учетная политика организаций»).

У разі вибуття основного засобу, що відображається документами «Списание ОС» та «Передача ОС», сума дооцінок основного засобу включається до складу нерозподіленого прибутку зі зменшенням додаткового капіталу. У документі «Подготовка к передаче ОС» сума дооцінок уключається до нерозподіленого прибутку, якщо в документі поставлено прапорець напроти опції «Списывать сумму дооценок на нераспределенную прибыль» (рис. 5). Якщо ознаку не поставлено, суму дооцінок буде включено до нерозподіленого прибутку пізніше під час проведення документа «Передача ОС».

img 6

Крім того, було доопрацьовано можливість зміни вартості основного засобу, що амортизується, після його поліпшення. Для цього до документа «Модернизация и ремонт ОС» додано опція «При автозаполнении не изменять амортизируемую стоимость ОС (БУ)» (рис. 6).

img 7

Прапорець напроти цієї опції впливає на автоматичне визначення параметрів амортизації основного засобу після його поліпшення.

Якщо не поставити прапорець, вартість основного засобу, що амортизується, визначається як його залишкова вартість, а строк корисного використання (обсяг робіт) — як строк (обсяг робіт), що залишився до кінця строку експлуатації основного засобу. Таким чином, визначаються параметри амортизації, за яких основний засіб буде повністю замортизовано до кінця строку корисного використання (експлуатації).

Якщо прапорець уключено, вартість основного засобу, що амортизується, визначається як його первісна вартість, збільшена на суму витрат на поліпшення. Вартість, що амортизується, не змінюється щодо вартості на рахунку 10 «Основні засоби».

Звертаємо увагу на те, що ця опція не впливає на проведення документа. Незалежно від того, чи стоїть прапорець, параметри амортизації вказуються в документі та можуть бути змінені користувачем.

 

НОВИЙ РЕКВІЗИТ У ДОГОВОРАХ

До довідника «Договора контрагентов» було додано новий реквізит «Форма расчетов (для налоговой накладной)» (рис. 7). У разі якщо цей реквізит заповнено, при формуванні вихідних податкових документів його значення буде перенесено до документа. У протилежному випадку форму розрахунків у податковому документі буде заповнено автоматично значенням за умовчанням.

img 8

 

ОБЛІК ПДВ + ПОДАТКОВІ НАКЛАДНІ

У релізі 1.2.6 нарешті було реалізовано можливість формування податкових документів відокремленими підрозділами (філіями), яким делеговано таке право. Для цього в документі «Налоговая накладная» передбачено новий реквізит «Обособленное подразделение».

При створенні нових документів значення реквізиту «Обособленное подразделение» за умовчанням установлюється з настройками користувача (настройка «Основное обособленное подразделение организации»).

Увага! У документі «Приложение 2 к налоговой накладной» відокремлений підрозділ не вказується та завжди вважається рівним відокремленому підрозділу, зазначеному в пов’язаній із ним податковій накладній.

Також існує можливість зазначати у друкованих формах податкових документів, крім найменування організації, найменування філії. При цьому текст, який буде дописано до найменування організації, указується в реквізиті «Дополнение к названию организации» довідника «Обособленные подразделения» (меню «Предприятие → Обособленные подразделения организаций»).

За умовчанням нумерація податкових документів проставлятиметься в розрізі відокремлених підрозділів (тобто нумерація починатиметься з «1» у кожному відокремленому підрозділі). Для того щоб це змінити, необхідно встановити настройку облікової політики організацій «Вести нумерацию налоговых документов без учета обособленных подразделений» (меню «Предприятие → Учетная политика → Учетная политика организаций»).

При реєстрації у своїй інформаційній базі податкових документів, отриманих від контрагента, ви можете вказати, в якому з відокремлених підрозділів було отримано документ. Надалі при побудові реєстру податкових накладних ви зможете заповнити його тільки інформацією про податкові документи, виписані та зареєстровані в певному відокремленому підрозділі.

У друкованій формі документа «Налоговая накладная» при постачанні на експорт у гривнях (за нульовою ставкою) сума постачання тепер відображається у графі 10 «(експорт)» замість графи 9 «(постачання на митній території України)». Ознакою постачання на експорт є встановлена ознака «Не является резидентом» у картці контрагента.

Ще одна хороша новина — тепер можна друкувати податкові документи як у книжному, так і в альбомному форматі.

Увага! У разі друкування документа на альбомній сторінці виведення великих сум (більше одного мільйона гривень) провадиться без перенесення всередині комірки.

У документі «Приложение 2 к налоговой накладной» зазнало доопрацювання поле «Дата оплаты» на закладці «Дополнительно» (рис. 8). Значення цього поля використовується при формуванні друкованої форми та виводиться в однойменному реквізиті титульного аркуша. Крім того, у формі цього документа було доопрацьовано опцію «Дата получения покупателем не равна дате документа». Інформація про цю дату відображається в таблиці 1 додатка Д1 до декларації з ПДВ. Таким чином, з’явилася можливість у декларації з ПДВ указувати довільну дату отримання розрахунку коригування покупцем або не вказувати її взагалі. У разі зазначення цієї ознаки з’являється поле, в якому можна проставити дату отримання документа покупцем.

img 9

Ще одна цікава та корисна можливість з’явилася в новому релізі. Це перевірка включення отриманої від контрагента податкової накладної до Єдиного реєстру податкових накладних. У документі «Регистрация входящего налогового документа» додано ознаку «Необходимо проверить включение в ЕРНН» (рис. 9). Ознака встановлюється бухгалтером уручну для податкових документів, щодо яких він вважає за доцільне сформувати запит на отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних. Запит на позначені ознакою податкові документи формується в підсистемі «1С:Звіт», в якій також обробляються й отримані відповіді. Для податкових документів, зареєстрованих у Єдиному реєстрі податкових накладних, у документі «Регистрация входящего налогового документа» автоматично заповнюється дата реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

img 10

Важливо! Якщо після формування запиту та отримання відповіді з Єдиного реєстру в документі «Регистрация входящего налогового документа» не заповнено реквізит «дата регистр. в ЕРНН», це означає, що на ваш запит отримано відповідь про те, що податковий документ у Єдиному реєстрі не зареєстровано.

При включенні вхідного податкового документа до Реєстру виданих та отриманих податкових накладних і додатка 5 до декларації з ПДВ обліковується лише дата документа «Регистрация входящего налогового документа». Тому якщо в документі не заповнено реквізит «дата регистр. в ЕРНН» або зазначена в ньому дата стосується наступного податкового періоду, сам документ буде включено до Реєстру і додатка 5.

У разі якщо бухгалтер прийняв рішення не включати до Реєстру і додатка 5 податковий документ, який на кінець звітного періоду не було зареєстровано в Єдиному реєстрі податкових накладних, слід змінити дату документа «Регистрация входящего налогового документа».

Зауважимо, що документ «Регистрация входящего налогового документа» із видом операції «Исправление ошибки» може використовуватися не лише для формування уточнюючого розрахунку за попередні періоди, а й для виправлення помилок у поточному періоді. Для цього в разі виправлення помилки в поточному періоді в документі має бути знято ознаку «Включается в уточняющий расчет».

 

ЗМІНИ В ОБЛІКУ ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК

По-перше, відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 28.09.2011 р. № 1213 (далі — наказ № 1213) у програмі «1С:Бухгалтерія 8» було виправлено нумерацію статей декларації з податку на прибуток. У зв’язку з тим, що більшу частину статей не було змінено за сутністю, а змін зазнало тільки їх кодування, уносити зміни до довідників статей витрат, доходів і неопераційних витрат немає потреби.

По-друге, розробниками було додано статті декларації для відображення амортизації та поліпшення основних засобів природоохоронного призначення, орендованих та пов’язаних з інформаційним забезпеченням господарської діяльності (ст. 06.4.8, 06.4.19, 06.4.36 додатка ІВ «Інші витрати»). Таким чином, у разі наявності зазначених витрат потрібно додати відповідні статті до довідника статей витрат і прив’язати до них статті декларації.

По-третє, до форми звіту «Декларация о прибыли» (меню «Регламентированная отчетность → Регламентированные отчеты (встроенные)») було внесено зміни відповідно до наказів № 1213 і від 21.12.2011 р. № 1684.

По-четверте, у декларації з податку на прибуток було реалізовано автоматичне заповнення нового додатка ОК. У конфігурації цей додаток заповнюється так, щоб:

— відповідати поняттям «доходи» і «витрати на придбання», що використовуються в розділі 3 «Податок на прибуток» Податкового кодексу України;

— зробити порівнянними додаток ОК та декларації платників єдиного податку, що подаються контрагентами підприємства.

Нагадаємо, що доходи підприємства в розрізі контрагентів — платників єдиного податку показуються в додатку ОК у періоді продажу товарів, виконання робіт, надання послуг таким контрагентам, а витрати — у періоді придбання запасів, капітальних інвестицій, робіт, послуг у таких контрагентів.

Звертаємо увагу, що для автоматичного заповнення додатка ОК контрагентам — платникам єдиного податку необхідно коректно заповнити схеми оподаткування контрагентів, а також вести з ними розрахунки на субрахунках 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями», 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками», 3771 «Розрахунки з іншими дебіторами (у національній валюті)», 6851 «Розрахунки з іншими кредиторами (у національній валюті)».

 

ОБЛІК ЄДИНОГО ПОДАТКУ

Відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 15.12.2011 р. № 1637 у програмі було додано такі види звітів (у меню «Отчеты → Единый налог»):

— «Книга учета доходов (единый налог)»;

— «Книга учета доходов и расходов (единый налог)».

Для коректного заповнення цих книг необхідно коректно вказувати статті податкової декларації у платіжних документах.

Відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 15.12.2011 р. № 1688 у програмі було доопрацьовано регламентовані звіти:

— «Декларация по единому налогу (для юр. лиц)»;

— «Декларация по единому налогу (для физ. лиц)».

Для коректного заповнення цих звітів необхідно у платіжних документах зазначати статті податкової декларації, а у платіжному дорученні на оплату єдиного податку вказувати кореспондуючий субрахунок 6414 «Розрахунки з єдиного податку».

 

Підбиваючи підсумки, зауважимо: хоч новий реліз уніс значні зміни в роботу програми «1С:Бухгалтерія 8», усе ще не було реалізовано автоматичне заповнення рядків декларації з податку на прибуток, яке розробники обіцяють втілити у наступних релізах. Це, мабуть, пов’язане з тим, що на сьогодні, як і раніше, немає законодавчо затверджених рекомендацій щодо заповнення цієї форми звіту. Таким чином, бухгалтерам залишається тільки чекати їх затвердження та продовжувати самостійно приймати рішення про заповнення того чи іншого рядка декларації з податку на прибуток.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі