Теми статей
Обрати теми

У чому секрет автоматичного формування звіту за формою № 1ДФ

Редакція БК
Стаття

У чому секрет автоматичного формування звіту за формою № 1ДФ

 

img 1

Формування звітності у програмі є завершальним етапом ведення обліку за період. І те, як буде заповнено звіт, насамперед залежить від коректності заповнення в інформаційній базі первинних документів. Які саме документи впливають на заповнення звіту за формою № 1ДФ, звідки програма бере цифри для звіту — про все це читайте нижче.

Ганна САРАЄВА, відповідальний редактор «Б & К»

 

Форму № 1ДФ та Порядок подання податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків, і сум утриманого з них податку затверджено наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020 (далі — Порядок № 1020).

Розрахунок за формою № 1ДФ подається щокварталу протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу, тобто до 9 лютого, 10 травня, 9 серпня і 9 листопада включно. При цьому діє загальне «правило перенесення»: якщо останній день строку подання припадає на вихідний або святковий день, то граничним строком вважається наступний робочий день (п. 2.1 Порядку № 1020). У формі № 1ДФ відображаються всі види доходів незалежно від того, чи підлягають вони обкладенню ПДФО.

При формуванні регламентованих звітів в «1С:Бухгалтерії 8» важливо пам’ятати, що інформація до них заноситься не з документів, а з регістрів накопичення. А от рухи в регістрах накопичення здійснюються документами. Саме тому, уводячи операцію уручну, ви можете не побачити далі цієї суми у звіті. Не є винятком і регламентований звіт «Форма № 1ДФ», механізм заповнення якого базується на даних регістру накопичення «Взаиморасчеты по НДФЛ» (рис. 1) і документах, що відображають виплату заробітної плати і сплату податків до бюджету. Таким чином, коректне заповнення звіту за формою № 1ДФ залежить від правильності ведення розрахунків із заробітної плати.

img 2

Але до звіту за формою № 1ДФ мають потрапляти не лише суми заробітної плати, а й усі види доходів незалежно від того, чи підлягають вони обкладенню ПДФО. Як бути в цих випадках, якими документами в «1С:Бухгалтерії 8» відображати інші доходи? Розберемося разом. А для більшої наочності скористаємося прикладом.

ТОВ «Добро» протягом I кварталу 2012 року виплатило фізичним особам такі доходи:

— Богословському Федору Михайловичу — заробітну плату в сумі 13500 грн., утримано податок — 1952,10 грн.;

— Дерюгіну Павлу Івановичу, прийнятому на роботу 20.02.2011 р., — заробітну плату в сумі 4620 грн., утримано податок — 668,05 грн.;

— Дерюгіну Павлу Івановичу за оренду автомобіля — 2000 грн., утримано податок — 300 грн.;

— Алексєєву Ігорю Олеговичу за ЦПД — 1000 грн., утримано податок у розмірі 146,10 грн.;

— СПДФО Власенку Д. О. — грошові кошти в сумі 5000 грн., утримано податок — 0 грн.

 

Зарплата і звіт за формою № 1ДФ

Розглянемо, що і як потрібно робити у програмі, щоб заробітна плата коректно відображалася у формі № 1ДФ. Нижче наведено таблицю, що нагадає вам послідовність оформлення документів з обліку заробітної плати*. Поруч із кожним документом описано основні нюанси його заповнення.

* Якими документами оформляється ця господарська операція в «1С:Бухгалтерії 8», ми писали в «Б & К», 2011, № 1-2.

 

№ з/п

Господарська операція

Документ в «1С:Бухгалтерії 8»

Особливості заповнення документа у програмі

1

Нарахування авансу

«Начисление зарплаты работникам организации»

На закладці «Начисления» поставити прапорець «Предварительный расчет». Документ не розраховує суми утримань із заробітної плати та не формує проводок

2

Виплата авансу та перерахування податків до фондів

«Зарплата к выплате организации»

У реквізиті «Вид выплаты» вказують «Аванс (по предварительному расчету)» і натискують послідовно на кнопки «Заполнить → По характеру выплаты» і «рассчитать налоги». У результаті документ буде заповнено автоматично. Для того щоб при розрахунку авансу не застосовувалася ПСП, необхідно в регістрі «Учетная политика по персоналу» (меню «Предприятие → Учетная политика») установити прапорець «Не применять льготу по НДФЛ для авансов». Проводок не формує

«Платежное поручение исходящее» з видом операції «Перечисление заработной платы» або «Расходный кассовый ордер»

В обох документах слід зазначити відомість із заробітної плати, на підставі якої провадиться виплата

«Платежное поручение исходящее» з видом операції «Перечисление налогов/взносов по заработной плате»

Найзручніше формувати платіжні доручення за допомогою обробки «Формирование платежных документов по взносам в фонды»

3

Нарахування заробітної плати

«Начисление зарплаты работникам организации»

Можна автоматично заповнити документ, натиснувши на кнопку «Заполнить и рассчитать все»

4

Виплата заробітної плати і перерахування податків до фондів

«Зарплата к выплате организации»

У реквізиті «Вид выплаты» вказують «Очередная выплата» і натискують на кнопку «Заполнить → По характеру выплаты»

«Платежное поручение исходящее» з видом операції «Перечисление заработной платы» або «Расходный кассовый ордер»

В обох документах слід зазначити відомість із заробітної плати, на підставі, якої провадиться виплата

«Зарплата к выплате организации»

У реквізиті «Вид выплаты» зазначають «Перечисление взносов ФОТ (очередная)»

«Платежное поручение исходящее» з видом операції «Перечисление налогов/взносов по заработной плате»

Можна скористатися обробкою «Формирование платежных документов по взносам в фонды»

 

Ще на етапі оформлення прийняття працівника на роботу в «1С:Бухгалтерії 8» ми в документі «Прием на работу в организацию» заповнюємо реквізит «Вид расчета». Його заповнюють шляхом вибору елемента з планів видів розрахунків «Начисления организации». Як ви можете побачити на рис. 2, у вигляді нарахування «Оклад по дням» (як і в усіх інших видах нарахування у програмі) на закладці «Основные» заповнено реквізит «НДФЛ». Заповнюється цей реквізит шляхом вибору відповідного значення з довідника «Виды доходов НДФЛ». Цей довідник зберігає перелік кодів доходів із Порядку № 1020.

img 3

Надалі, нараховуючи працівникам заробітну плату документом «Начисление зарплаты работникам организации», ми бачимо, що цей документ використовує заданий для працівника «Вид расчета» і код доходу цього виду нарахування (рис. 3).

img 4

Зверніть увагу: крім проводок, документ «Начисление зарплаты работникам организации» формує низку рухів у різних регістрах (рис. 4), серед яких — регістр накопичення «Взаиморасчеты по НДФЛ».

img 5

Порада Якщо працівник має право на податкову соціальну пільгу, зафіксувати цей факт в інформаційній базі потрібно за допомогою документа «Заявление на применение льготы НДФЛ».

При оформленні в «1С:Бухгалтерії 8» документів з обліку зарплати найкраще створювати кожен наступний документ на підставі попереднього.

Таким чином, автоматично до звіту за формою № 1ДФ потраплять ті фізичні особи, яким у програмі за звітний період доходи було нараховано документом «Начисление зарплаты», а виплату доходу було оформлено документами «Зарплата к выплате», «Платежное поручение исходящее» або «Расходный кассовый ордер». Якщо заробітна плата виплачується регулярно, то у звіті за формою № 1ДФ сума нарахованого доходу дорівнюватиме сумі виплаченого доходу, однаковими будуть і суми ПДФО.

 

Доходи, що не є зарплатою

В «1С:Бухгалтерії 8» передбачено можливість реєструвати доходи, що не є заробітною платою, але мають бути відображені у звіті за формою № 1ДФ. Розрахунки з цими контрагентами ведуться стандартними документами, але наприкінці періоду для включення сум виплаченого контрагентам доходу потрібно провести документ «Отражение взаиморасчетов с контрагентами в 1ДФ» (меню «Зарплата → Учет НДФЛ и взносов»).

При цьому можливі дві ситуації. Перша — коли від нас вимагається лише фіксація доходу, а сам ПДФО підприємство не сплачує. Друга ситуація — коли потрібно зафіксувати не лише дохід, а й ПДФО.

У ситуації, коли потрібно тільки відобразити виплачений контрагенту дохід (у нашому прикладі — це перерахування СПДФО Власенку Д. О. 5000 грн.), слід скористатися документом «Отражение взаиморасчетов с контрагентами в 1ДФ». Власне переказ грошових коштів оформляється видатковим касовим ордером або платіжним дорученням, а наприкінці періоду вводять документ «Отражение взаиморасчетов с контрагентами в 1ДФ» (рис. 5). Його можна заповнити автоматично, натиснувши на кнопку «Заполнить». Сума, зазначена в документі, потрапить до граф «3а» і «3» звіту за формою № 1ДФ.

img 6

А от у ситуації, коли потрібно відобразити нарахований дохід і ПДФО, обмежитися одним документом «Отражение взаиморасчетов с контрагентами в 1ДФ» не вийде.

Знову звернемося до нашого прикладу. У господарській діяльності підприємства було проведено дві операції, за якими потрібно не лише зафіксувати нарахований дохід, а й ПДФО:

— Дерюгіну Павлу Івановичу за оренду автомобіля нараховано 2000 грн., утримано податок — 300 грн.*;

— Алексєєву Ігорю Олеговичу виплачено за ЦПД 1000 грн.**, утримано податок у розмірі 146,10 грн. (розрахунки здійснювалися за допомогою ручної операції).

* Якими документами оформляється ця господарська операція в «1С:Бухгалтерії 8», ми писали в «Б & К», 2011, № 1-2.

** Розрахунки за цивільно-правовими договорами було розглянуто в «Б & К», 2012, № 5.

У цьому випадку заповнити цілком автоматично документ «Отражение взаиморасчетов с контрагентами в 1ДФ» не вдасться. Вид доходу та суми утриманого ПДФО потрібно буде розрахувати і вказати вручну (рис. 5), після чого документ можна проводити. У результаті ми отримаємо в регістрі накопичення «Взаиморасчеты по НДФЛ» записи про суми нарахованого та утриманого ПДФО.

На підставі документа «Отражение взаиморасчетов с контрагентами в 1ДФ» уводимо документ «Зарплата к выплате организаций» з видом виплати «НДФЛ контрагентов» (рис. 6). Далі на підставі документа «Зарплата к выплате организаций» слід увести вихідне платіжне доручення з видом операції «Перечисление налогов/взносов по заработной плате». Це платіжне доручення формує рух у регістрі накопичення «Взаиморасчеты по НДФЛ», фіксуючи суму виплаченого контрагенту доходу і суму сплаченого ПДФО.

img 7

Важливо! Оплату контрагенту ви проводите стандартними документами програми. А для звіту за формою № 1ДФ сума сплаченого контрагенту доходу фіксується документом «Платежное поручение исходящее» з видом операції «Перечисление налогов/взносов по заработной плате».

Зараз я спеціально не проводитиму платіжне доручення, щоб можна було наочніше простежити етапи заповнення звіту з регістру накопичення «Взаиморасчеты по НДФЛ».

 

Відстежуємо взаємозв’язки та заповнюємо звіт

Почнемо із взаємозв’язку між графами звіту № 1ДФ та регістрами:

— до графи «Сумма начисленного дохода (3а)» потрапляє значення колонки «Доход» (якщо рух відбувається зі знаком «+») з регістру накопичення «Взаиморасчеты по НДФЛ»;

— у графі «Сумма удержанного налога: начислено (4а)» відображається сума ПДФО, утриманого з працівника за звітний період. Програма бере інформацію з колонки «Налог» регістру накопичення «Взаиморасчеты по НДФЛ», при цьому враховуються записи зі знаком «+»;

— у графі «Сумма выплаченного дохода (3)» відображається сума виплаченого доходу за звітний період. Програма бере її з колонки «Доход» регістру накопичення «Взаиморасчеты по НДФЛ», використовуються дані тільки рухів зі знаком «-». Суму виплаченого доходу ми зафіксували документом «Зарплата к выплате организаций», але рухи в регістрі буде сформовано лише після проведення платіжного доручення вихідного з видом операції «Перечисление налогов/взносов по заработной плате». У платіжному дорученні має бути вказано посилання на документ «Зарплата к выплате организаций»;

— до графи «Сумма удержанного налога: перечислено (4)» потрапляють дані з рухів регістру «Взаиморасчеты по НДФЛ» зі знаком «-» із колонки «Налог». У цій графі відображається сума ПДФО, зазначена в документі «Зарплата к выплате организаций», але тільки в тому разі, якщо було проведено платіжне доручення вихідне з видом операції «Перечисление налогов/взносов по заработной плате».

Зверніть увагу: у звіті два рядки стосовно Дерюгіна П. І. (рис. 7). Справа в тому, що при отриманні однією фізичною особою різних видів доходів у розрахунку такі суми вказуються в декількох рядках окремо для кожного виду із зазначенням ознаки доходу у графі 5.

img 8

Оскільки я не проводила платіжне доручення щодо перерахування ПДФО, у регістрі накопичення «Взаиморасчеты по НДФЛ» стосовно двох контрагентів не сформувалися рухи зі знаком «-». Побачити це можна, зайшовши до регістру накопичення та встановивши відбір за кодом доходу. На рис. 8 установлено відбір за кодами «102» і «127». А оскільки немає рухів зі знаком «-», то у звіті за формою № 1ДФ графи «3» і «4» не заповнено (рис. 7).

img 9

Якщо тепер провести потрібне платіжне доручення та переформувати звіт, картина зміниться (рис. 9).

img 10

Звіривши вихідні дані нашого прикладу зі звітом, ми побачимо, що звіт за формою № 1ДФ заповнено правильно.

 

Таким чином, для автоматичного заповнення звіту «Форма № 1ДФ» усі господарські операції з нарахування і виплати доходів, нарахування та оплати ПДФО потрібно відображати або документами, призначеними для обліку заробітної плати, або за допомогою документа «Отражение взаиморасчетов с контрагентами в 1ДФ». Нехай цей звіт у вас обов’язково сформується автоматично. Успіхів у роботі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі