Теми статей
Обрати теми

Амортизація ОЗ, придбаних у 2011 році у ФОП на ЄП (податковий облік)

Редакція БК
Відповідь на запитання

Амортизація ОЗ, придбаних у 2011 році у ФОП на ЄП (податковий облік)

 

Шановна редакціє «Б & К»! У жовтні 2011 року наше підприємство придбало у ФОП, який працює на єдиному податку, основний засіб, котрий було введено в експлуатацію в цьому самому місяці. Амортизація для ОЗ у податковому обліку не нараховувалася, але з 01.01.2012 р. правила змінилися, і тепер для цього ОЗ таку амортизацію можна нараховувати. Як настроїти для ОЗ в «1С:Бухгалтерії 8» (реліз 1.2.5) нарахування амортизації в податковому обліку?

І. Красіна, м. Миргород

Відповідає Вероніка НЕКРАСОВА, консультант «Б & К»

 

Дійсно, з 01.01.2012 р. суму амортизації необоротних активів, придбаних у підприємців-єдиноподатників, цілком правомірно відображати в податкових витратах на загальних підставах виходячи з їх залишкової вартості на цю дату.

Для того щоб у податковому обліку програма могла нараховувати амортизацію, вам потрібно відкоригувати такі регістри: «Параметры ОС (налоговый учет)»; «Начисление амортизации (налоговый учет)»; «Первоначальные сведения ОС (налоговый учет)» і «Журнал проводок». А допоможе зробити це документ «Корректировка записей регистров» (меню «Операции → Документы»), призначений для ручного коригування записів регістрів накопичення, відомостей та для введення залишків.

У вашому випадку слід увести документ від 31.12.2011 р., указавши час «24:00:00». На закладці «Регистры бухгалтерии» потрібно натиснути на посилання «Настройка состава регистров бухгалтерии» та у вікні, що відкрилося (рис. 1), поставити прапорець навпроти опції «Журнал проводок (бухгалтерский учет)». Після цього закладка видозміниться (як показано на рис. 2). Додаєте проводку на кшталт Дт 104 — Кт 631 і в колонці «Сумма (н/у) Дт» зазначаєте вартість ОЗ.

img 1

 

img 2

Далі можна перейти до коригування регістрів. На закладці «Регистры сведений» натисніть на посилання «Настройка состава регистров сведений» (рис. 3). Перед вами з’явиться вікно зі списком усіх наявних у програмі регістрів, із них позначити прапорцем потрібно лише три: «Параметры ОС (налоговый учет)», «Начисление амортизации (налоговый учет)», «Первоначальные сведения ОС (налоговый учет)» і натиснути на «ОК». Для роботи з кожним регістром з’явилася своя вкладка (рис. 4).

img 3

 

img 4

У регістрі відомостей «Начисление амортизации (налоговый учет)» зазначаєте дату, ОЗ, організацію, якій належить ОЗ, і ставите прапорець у колонці «Начислять амортизацию». У регістрі відомостей «Параметры ОС (налоговый учет)» слід заповнити всі колонки на кшталт того, як показано на рис. 4. Останній регістр, з яким потрібно попрацювати, це «Первоначальные сведения ОС (налоговый учет)». У ньому вказуєте первісну вартість ОЗ та податкову групу, після чого документ можна проводити.

 

Документ «Корректировка записей регистров» створить зазначені рухи в регістрах, завдяки чому для зазначеного в документі ОЗ з 1 січня 2012 року нараховуватиметься амортизація як у бухгалтерському, так і в податковому обліку. Успіхів у роботі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі