Теми статей
Обрати теми

Індексація в «1С:Бухгалтерії 8»

Редакція БК
Стаття

Індексація в «1С:Бухгалтерії 8»

 

Постановою КМУ від 13.06.2012 р. № 526 було внесено зміни до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078. Сьогодні ми нагадаємо, як відбувається процес нарахування індексації в «1С:Бухгалтерії 8».

Вероніка НЕКРАСОВА, консультант «Б & К»

 

З урахуванням внесених змін основні правила індексації виглядають так:

1. Індексацію повинні проводити всі роботодавці незалежно від того, своєчасно виплачується заробітна плата чи ні.

2. Заробітна плата працівників індексується в межах прожиткового мінімуму на працездатну особу. У липні і серпні 2012 року прожитковий мінімум на працездатну особу становить 1102 грн.

3. Для проведення індексації базовим місяцем вважається місяць підвищення заробітної плати, у тому числі й у зв’язку зі зростанням мінімальної заробітної плати, незалежно від того, перекрила сума підвищення суму індексації чи ні (це правило працює з 21 червня 2012 року — дня набуття чинності постановою КМУ від 13.06.2012 р. № 526, якою було внесено зміни до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078, далі — Порядок № 1078).

Для працівника, якого приймають на роботу, розрахунок індексу споживчих цін починається з місяця прийняття на роботу.

 

Вихідні дані
у програмі

Для коректного проведення індексації в «1С:Бухгалтерії 8» важливо, щоб було вказано правильні дані про індекси споживчих цін. Цю інформацію потрібно щомісячно вносити до регістра відомостей «Индексы инфляции» (меню «Операция → Регистры сведений → Индексы инфляции»). Індекси споживчих цін заповнюються за даними Держкомстату. Їх можна знайти на сайті Державного комітету статистики
www.ukrstat.gov.ua, де вони регулярно публікуються. Вносять їх до програми на перше число місяця, указуючи розмір у частках одиниці, наприклад індекс споживчих цін 100,3 % у довіднику матиме вигляд 1,003 (рис. 1).

img 1

Крім того, до інформаційної бази має бути внесено умовно постійну інформацію (як правило, у типовій конфігурації вона автоматично заповнюється при першому запуску системи та змінюється в міру необхідності):

1. У регістрі відомостей «Прожиточные минимумы» (меню «Операция → Регистры сведений → Прожиточные минимумы») для кожної соціальної групи населення має бути вказано актуальний розмір прожиткового мінімуму (рис. 2).

img 2

2. Для нарахувань, що підлягають індексації, у плані видів розрахунку «Основные начисления организаций» має бути заповнено графу «Социальная группа» (рис. 3).

img 3

 

Нарахування індексації

Як ви пам'ятаєте, при розрахунку коефіцієнта індексації використовується таке поняття, як «базовий місяць» — місяць, в якому працівника було прийнято на роботу або в якому востаннє підвищувалася його заробітна плата.

Якщо раніше, до внесення змін, у роз'ясненнях Мінсоцполітики вказувалося, що рішення про визначення базового місяця для новоприйнятих працівників роботодавець може прийняти самостійно: за базовий може бути прийнято як місяць прийняття такого працівника на роботу, так і місяць підвищення заробітної плати за відповідною (аналогічною) посадою. А для проведення подальшої індексації індекс споживчих цін розраховувався з місяця, наступного за базовим, до перевищення порога індексації 101 %.

З урахуванням унесених змін (абзац третій п. 101 Порядку № 1078) для новоприйнятих працівників проведення індексації заробітної плати здійснюється з місяця прийняття працівника на роботу. Це означає, що індекс споживчих цін місяця укладення трудового договору з працівником буде враховано при обчисленні для такого працівника індексу споживчих цін наростаючим підсумком (величини приросту такого індексу). Зараз в «1С:Бухгалтерії 8» для новоприйнятих працівників працює колишня методика розрахунку. Незважаючи на це регістри та документи, що впливають на розрахунок індексації, потрібно заповнювати коректно: зміни в порядку індексації відбулися недавно і розробники поки що не встигли випустити пакет оновлень.

Моменти, що впливають на індексацію, з’являються ще на етапі заповнення документа «Прием на работу». Так, для працівника в табличній частині документа в реквізиті «Вид расчета» потрібно вказати значення «Индексация» (рис. 4).

img 4

Якщо ви тільки приймаєте працівника на роботу, для нього таким місяцем буде місяць прийняття на роботу. На рис. 4 наведено «Отчет по движениям документа», в якому ми бачимо, що для працівника Іванова І. І. було зареєстровано базовий місяць з коефіцієнтом індексації 1.

Сам же розрахунок індексації здійснюється за допомогою документа «Начисление заработной платы». На рис. 5 наведено приклад нарахування заробітної плати працівнику Аксьонову А. П. за липень 2012 року, сума індексації склала 1365,38 грн.

img 5

 

Нарахування індексації
в разі підвищення окладу

Що стосується індексації доходів у разі підвищення окладу працівника, основна новація в цьому питанні — місяць підвищення заробітної плати (не має значення на скільки) завжди буде базовим. Щодо «1С:Бухгалтерії 8», то в ній і раніше не відстежувалося, чи є сума підвищення зарплати більше суми індексації, яку могло бути нараховано, а місяць, в якому відбулося підвищення, ставав базовим.

Для відображення збільшення заробітної плати працівника та врахування цієї події при розрахунку індексації призначено документ «Кадровое перемещение организаций» (меню «Зарплата → Кадровый учет → Кадровое перемещение организаций»). Змінюють розмір окладу так: у табличній частині закладки «Начисления» у графі «Действия» вибираємо варіант «Изменить» та у графу «Размер» вносимо новий оклад працівника. А щоб місяць, в якому відбулося підвищення заробітної плати, став новим базовим, для розрахунку індексації необхідно у формі документа поставити прапорець напроти параметра «Индексация заработка с коэффициентом» та встановити коефіцієнт «1» (рис. 6).

img 6

 

Вважаємо, що впровадження нових правил індексації в «1С:Бухгалтерії 8» не змусить на себе довго чекати. Успіхів у роботі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі