Теми статей
Обрати теми

«Приват24»: зручно для бухгалтера

Редакція БК
Стаття

«Приват24»: зручно для бухгалтера

 

img 1

У попередньому номері ми познайомили читача з інтернет-банком «Приват24», з його можливостями, перевагами та недоліками. У цій статті розглянемо, які ж основні функції цієї системи найбільш корисні бухгалтеру.

Ірина БАСОВА, консультант «Б & К»

 

Відразу зауважимо, що практично всі питання, щодо яких бухгалтеру доводиться відвідувати відділення банку, можна вирішити у «Приват24». Ви можете проводити операції за карткою, здійснювати грошові перекази, платежі та внески, погашати кредити, обмінювати валюту, переглядати та роздруковувати виписки. Навіть одержати сертифікат електронного цифрового підпису (ЕЦП), підписувати і відправляти документи за його допомогою, управляти документами, отриманими з ЕЦП.

Основні операції, які може виконувати бухгалтер у «Приват24», такі:

— підготовка та відправка до банку платежів у національній чи іноземній валюті;

— підготовка та відправка до банку заявок на здійснення валютообмінних операцій;

— імпорт платіжних документів у систему «Приват24» із зовнішнього джерела даних;

— експорт інформації з «Приват24» у зовнішній dbf-файл;

— формування виписок за рахунками та збереження їх у форматі MS Excel;

— друкування платіжних документів (проведених банком);

— формування звіту про дебетові та кредитові обороти за період. Сформований звіт можна не лише побачити на екрані та вивести на друк, а й вивантажити у формат MS Excel;

— ведення довідників: одержувачів, призначень платежів, зразків документів;

— отримання залишків за корпоративними картками підприємства;

— формування виписки за корпоративними картками підприємства;

— переказ коштів з картки на картку підприємства;

— масове поповнення списку карток підприємства;

— обмін повідомленнями між користувачами системи.

Але про все по черзі…

 

Виставляння
рахунка

У «Приват24» передбачено можливість формувати рахунки. Сервіс виставляння рахунка призначено для простого виставляння рахунків з можливістю оплати картками VISA і MasterCard та за реквізитами. Сервіс підтримує:

1. Формування та відправку рахунка на е-mail, на телефон у вигляді sms та на факс.

2. Миттєве та безпечне приймання платежу за рахунком картками Visa і MasterCard.

3. Можливість виставляти рахунок за декілька товарів, з урахуванням ПДВ і без нього.

Цей сервіс можна використовувати повсюдно для приймання платежів за товари, розрахунок за надані послуги тощо.

Щоб виставити простий рахунок на оплату, потрібно в головному меню вибрати розділ «Бизнесу» та у списку послуг для бізнесу вибрати сервіс «Выставить счет» (рис. 1).

img 2

Після виконання цих дій відкриється форма для заповнення реквізитів рахунка, що виставляється (рис. 2).

img 3

Тут можна вказати, за який товар виставляється рахунок, його кількість, вартість, ПДВ, реквізити платника (кому і куди відіслати рахунок) та одержувача (кому і куди зарахувати оплату за рахунком). Перед відправкою рахунок із заповненими реквізитами можна переглянути (рис. 3), а потім відправити його, натиснувши на кнопку «Дальше». На рис. 3 наведено сформований і готовий до відправки рахунок. Зверніть увагу: платник, отримавши цей рахунок на електронну пошту, зможе відразу оплатити його в системі «Приват24», натиснувши на кнопку «Оплатить».

img 4

 

Формування виписки

За допомогою системи «Приват24» за кожним рахунком підприємства, відкритому у «ПриватБанку», бухгалтер може безпосередньо на своєму робочому місці переглянути та сформувати виписку. У системі завжди можна побачити не лише рух коштів за рахунком, але й хто, коли та звідки вам перерахував гроші, і кому, куди і коли ви їх відправляли. При натисненні на відповідний рахунок у колонці ліворуч на сторінці автоматично відкривається виписка за період з 1 числа поточного місяця до поточної дати (рис. 4). Період, за який складається виписка, можна змінити, вибравши відповідні дати в календарі, який відкривається тут же (рис. 4).

img 5

За допомогою кнопки виписку також можна експортувати в Excel, потім зберегти або роздрукувати (рис. 5).

img 6

 

Електронний цифровий підпис

Сьогодні кожен бухгалтер знає, що таке ЕЦП, для чого потрібний цей підпис та які його переваги. Тому в межах цієї статті не зупинятимемося на нюансах використання ЕЦП узагалі, а тільки розглянемо, як його отримати за допомогою «Приват24». Як управляти сертифікатами, підписувати і відправляти підписані документи.

Важливо! Можливість отримання ЕЦП через систему «Приват24» поки що існує тільки для «єдинників» — фізичних осіб — підприємців та юридичних осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності. Проте це тільки поки що.

Отже, щоб замовити або додати сертифікат ЕЦП, потрібно в меню «Бизнесу» вибрати пункт «Электронная цифровая подпись/Заказать, добавить сертификат» (рис. 6).

img 7

Після цього відкриється вікно «Заявка на получение сертификата» (рис. 6) та стисла інструкція щодо подальших дій. Користувачу потрібно перевірити, чи встановлена на ПК JVM, заповнити відомості, яких не вистачає у формі заявки, вибрати рахунок, з якого потрібно оплатити вартість сертифіката, та натиснути кнопку «Выполнить».

Решту дій (формування та обробку заявки, оплату послуги та власне отримання сертифіката) система виконає автоматично. Тут же буде вказано і вартість сертифіката — у нашому випадку це 48 грн. І якщо в користувача на будь-якому етапі виникнуть труднощі, то, натиснувши на кнопку «Инструкция», можна ознайомитися з покроковою інструкцією та описом кожної дії користувача.

Перехід до пункту меню «Управление сертификатами» (рис. 6) дозволяє користувачу переглянути інформацію про строк дії сертифіката ЕЦП, про його статус, а також про статус договору, на підставі якого отримано відповідний сертифікат (рис. 7).

img 8

Наступний пункт меню «Документооборот» дозволяє упорядковувати вхідні та відправлені документи, підписані ЕЦП, зберігати список контактів. Це своєрідна електронна поштова скринька, із тією лише особливістю, що передаються та приймаються зашифровані документи.

Пункт меню «Подписать, зашифровать» говорить сам за себе. У вікні, що відкрилося (рис. 8), користувачу потрібно вибрати файл, який підлягає шифруванню, та сертифікат ключа.

img 9

Після натиснення на кнопку «Подписать», вибраний файл буде сформовано для відправки вже з ЕЦП.

 

Ще раз підкреслимо, що всі ці можливості системи «Приват24» значно скорочують час, витрачений на взаємодію безпосередньо з банком, а отже, спрощують роботу бухгалтера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі