Теми статей
Обрати теми

Навіщо потрібні розділи Writer

Редакція БК
Стаття

Навіщо потрібні розділи Writer

 

img 1

Поштовхом до написання цієї статті став лист від одного з наших постійних читачів.

Цитата: «Вітаю всіх співробітників «Б & K»! У мене запитання щодо роботи з пакетом OpenOffice. Підкажіть, що таке «розділ» у програмі Writer і навіщо він потрібний на практиці? У MS Word я застосовував розділи, щоб об’єднати в одному документі листи із книжковою та альбомною орієнтацією, задати різні колонтитули тощо. У програмі Writer, схоже, усе не так, і розділи тут призначено для інших цілей. Якщо можна, допоможіть розібратися в цьому питанні та розкажіть про роботу з розділами Writer докладніше. Спасибі.

Олександр Болотов, головний бухгалтер, м. Харків».

До речі, схоже запитання я чув від багатьох користувачів, які перейшли зі звичного MS Office на безоплатний OpenOffice (або сучасний його варіант LibreOffice). І це цілком з’ясовно: певні відмінності між цими продуктами є, і спочатку вони насторожують. Проте тут саме той випадок, коли потрібно один раз розібратися із проблемою, щоб зняти її раз і назавжди, що я і пропоную зробити в цій статті.

Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Дійсно, поняття «розділ» у програмах Writer і MS Word істотно відрізняється. У MS Word розділ — це фрагмент документа, який має індивідуальну настройку параметрів сторінок. До таких параметрів належать, наприклад, орієнтація друкованого аркуша, оформлення верхніх і нижніх колонтитулів, нумерація сторінок тощо. У бухгалтерській практиці розділи MS Word зазвичай застосовують для додавання всередину документа широких таблиць. А вся процедура при цьому виглядає так. Ви створюєте документ з книжковою орієнтацією сторінки. Потім додаєте новий розділ з листами альбомного формату. У цьому розділі розміщуєте таблиці або широкий текст. А потім вставляєте ще один розділ, щоб продовжити документ у книжковому форматі. У програмі Writer такі завдання вирішують за допомогою стилів (докладно про роботу зі стилями сторінок ми писали в «Б & К», 2012, № 14). І створювати розділи в цьому випадку зовсім ні до чого.

У текстовому процесорі Writer розділи — це засіб структуризації великого документа. Кожен розділ тут — це своєрідний контейнер, куди можна ввести текст або завантажити його із зовнішнього файлу. Наявність розділів у документі дозволяє розбити його на самостійні частини та призначити для кожної з них індивідуальні параметри. Проте ці параметри не належать до оформлення сторінок чи колонтитулів. У програмі Writer розділи використовують для:

1) захисту тексту від змін;

2) приховування фрагментів тексту;

3) організації динамічної вставки вмісту з іншого документа;

4) додавання стовпців, відступів, полів, кольору фону, фонового рисунка, для настроювання кінцевих виносок у певному фрагменті документа.

Побічним ефектом від використання розділів є можливість локального форматування тексту. Отже, про все по черзі.

 

Створення розділів
у програмі Writer

Щоб створити розділ у програмі Writer, робимо так:

1. Ставимо покажчик там, де починатиметься розділ, або виділяємо фрагмент тексту, який маємо намір перенести до нового розділу.

2. Викликаємо меню «Вставка → Раздел…»: відкриється вікно, зображене на рис. 1.

img 2

3. У цьому вікні заповнюємо параметри та натискуємо «Вставить».

Розділ створено. Про це свідчить прямокутна рамка на всю ширину сторінки, яка з’явилася в тілі документа. Якщо перед створенням розділу виділити фрагмент тексту, то цей текст буде поміщено всередину цієї рамки, тобто всередину нового розділу.

 

Параметри розділів Writer

Повернемося до вікна «Вставить раздел» (рис. 1) та розберемося з його параметрами. Вікно складається з п’яти закладок:

— «Раздел» — тут можна встановити атрибути нового розділу;

— «Столбцы» (у деяких версіях вона називається «Колонки») — у цій закладці зібрано параметри для визначення параметрів колонок у тексті розділу;

— «Отступы» — параметри цієї закладки призначено для зміни правих і лівих відступів у розділі;

— «Фон» — дозволяє вибрати колір фону для розділу (замість кольору можна вказати рисунок);

— «Сноски/Концевые сноски» — на цій закладці можна настроїти параметри оформлення виносок та кінцевих виносок у межах розділу.

Порада Щоб повернути для розділу стандартні настройки параметрів, натисніть кнопку «Восстановить», рис. 1.

Насправді це дуже зручна можливість. Параметрів у розділі чимало, завжди є ймовірність змінити настройки так, що результат буде неприйнятним. Добре, якщо в такій ситуації передбачена можливість швидко повернути первісні параметри буквально одним клацанням миші.

Переходимо на вкладку «Раздел» (рис. 1). Тут знаходяться основні параметри для поточного розділу. Почнемо з імені розділу. Його можна ввести самому або залишити за умовчанням («Раздел1», «Раздел2» тощо).

Прапорець «Связать» дозволяє вставити в поточний розділ дані із зовнішнього файлу. Для цього робимо так:

1. Уключаємо прапорець «Связать». У вікні «Вставить раздел» (рис. 1) стануть доступними поля «Имя файла» та «Раздел».

2. Клацаємо по кнопці з трикрапкою праворуч від поля «Имя файла». Відкриється вікно «Проводника».

3. У цьому вікні знаходимо файл та подвійним клацанням миші завантажуємо його. Вміст указаного файлу з’явиться усередині розділу.

Важливо! Writer дозволяє завантажити не весь, а тільки частину зовнішнього файлу, обмежившись певними розділами. Ці розділи має бути попередньо створено в завантажуваному файлі.

Крім тексту, до розділу Writer можна впровадити таблицю Excel, фрагмент бази даних або презентації. При цьому передбачено можливість змінити не лише форматування для вмісту розділу, а й параметри оновлення даних. Зверніть увагу: таке оновлення може виконуватися як автоматично, так і вручну.

Автоматичне оновлення посилань. За умовчанням при відкритті документа з посиланнями на зовнішні файли Writer пропонує оновити їх. Від такої можливості можна відмовитися, змінивши параметри програми. Для цього робимо так:

1. Викликаємо меню «Сервис → Параметры». Відкриється вікно настройок, як наведено на рис. 2.

img 3

2. У цьому вікні переходимо до розділу «LibreOffice Writer» та клацаємо по рядку «Общие». Вікно настройок набере вигляду, як наведено на рис. 2.

3. У цьому вікні знаходимо перемикач «Обновлять ссылки при загрузке» (група параметрів «Обновление») та встановлюємо цей перемикач у потрібний варіант.

4. Для збереження настройок у вікні «Параметры» натискуємо «OK».

Стислий коментар щодо роботи цих параметрів:

— установіть «Всегда», якщо бажаєте, щоб Writer оновлював посилання автоматично, без запиту на підтвердження;

— оберіть варіант «По требованию», якщо бажаєте, щоб Writer виводив запит на оновлення посилань;

— уключіть «Никогда», якщо бажаєте, щоб самостійно Writer не оновлював посилання.

Оновлення посилань уручну. Для оновлення посилань уручну робимо так:

1. Відкриваємо документ, який містить посилання.

2. Викликаємо меню «Правка → Связи». Відкриється вікно «Редактирование связей», зображене на рис. 3. У лівій частині цього вікна видно список усіх файлів, пов’язаних з поточним документом.

img 4

3. У списку виділяємо файл, зв’язок з яким потрібно оновити.

4. Натискуємо кнопку «Обновить». У поточному документі з’явиться оновлений вміст пов’язаного файлу.

5. Щоб закрити вікно «Редактирование связей», натискуємо «Закрыть».

Кнопка «Изменить связь» відкриває вікно для перевизначення параметрів зв’язку файлу з розділом. Кнопка «Разорвать связь» скасовує його.

Зі зв’язками розібралися. Тепер стисло про інші параметри вікна «Вставить раздел» (рис. 1). Прапорець «Защита от изменений» обмежує коригування розділу. Прапорець «Паролем» виводить на екран запит у вигляді вікна, як на рис. 4. У цьому вікні вводимо значення пароля (двічі) та натискуємо «ОК».

img 5

Важливо! Про горезвісний захист файлів MS Office у колі програмістів та користувачів давно ходять легенди. Щоб зламати «секретний» файл, за наявності відповідного програмного забезпечення у випадку з MS Office зазвичай потрібно кілька хвилин. Із програмою Writer справа інакша. Тут захист набагато кращий, хоча б тому, що доступних програм для злому набагато менше.

Прапорець «Скрыть» робить розділ невидимим. Тут же можна визначити умови, коли розділ буде приховано. Щоб відобразити прихований розділ, увійдіть до параметрів його форматування (меню «Формат → Разделы…»), знайдіть потрібний розділ та зніміть прапорець «Скрыть».

За умовчанням усі розділи у програмі Writer захищено від копіювання. Тому внести зміни до розділу з параметрами за умовчанням не можна, оскільки вміст розділу має атрибут «Только для чтения». Прапорець «Разрешить правку в защищенном от записи документе» (група «Свойства», рис. 1) дозволяє або забороняє внесення виправлень до захищеного документа.

Закладка «Колонки» (інколи вона називається «Столбцы») установлює параметри формування колонок усередині розділу. Вікно діалогу для визначення параметрів колонок точно повторює відповідні елементи для настройки колонок сторінки (рис. 5).

img 6

Тут можна вказати кількість колонок для тексту усередині розділу (параметр «Колонки»). Прапорець «Распределить равномерно содержимое во всех колонках» говорить сам за себе. За умовчанням вертикальний розмір колонок Writer установлює на всю висоту сторінки. І тоді при недостатній кількості тексту може виявитися заповненою тільки одна колонка. При включеному прапорці всі колонки буде заповнено рівномірно, а загальну їх висоту Writer підбере автоматично.

Крім того, параметрами групи «Ширина и интервал» можна відрегулювати ширину кожної колонки індивідуально, а також вказати величину проміжку між стовпцями. За бажання можна нарисувати і розділові лінії між колонками. Для цього у вікні настройок передбачено групу параметрів «Разделительная линия».

На закладці «Отступы» (рис. 6) указують відстань від краю розділу до впровадженого до нього тексту. Лівий відступ називають «До раздела», правий — «После раздела».

img 7

Важливо! У цих термінах є певна невизначеність. Ідеться саме про горизонтальні відступи, хоча за назвою виникає асоціація з розміром вертикальних полів.

Параметри закладки «Фон» не відрізняються від аналогічних настройок сторінки. Тут можна вибрати колір із палітри або рисунок із файлу. Зробивши свій вибір, натискуємо «ОК». Після цього вміст розділу буде виділено відповідним фоном.

А от параметри закладки «Сноски/Концевые сноски» відрізняються. Склад параметрів наведено на рис. 7.

img 8

Прапорець «Собрать в конце текста» дозволяє встановити індивідуальну нумерацію звичайних виносок, задати формат нумерації та зібрати їх в кінці всього тексту. Те ж саме можна виконати і з кінцевими виносками.

Порада Для впровадження виноски зверніться до меню «Вставка → Сноска…».

 

Редагування
та видалення розділів Writer

Перш ніж оперувати з розділом, його потрібно виділити. Для цього робимо так:

1. Клацаємо лівою кнопкою усередині розділу.

2. Викликаємо меню «Формат → Разделы…». З’явиться вікно «Редактирование разделов», як наведено на рис. 8. У секції «Раздел» цього вікна буде перелічено імена всіх наявних розділів документа.

img 9

3. Клацаємо лівою кнопкою по імені розділу. Тепер для нього можна змінити (або встановити) зв’язок із файлом, переустановити параметри парольного захисту, приховати розділ, дозволити правку без відміни параметрів захисту.

4. Натискуємо кнопку «Параметры…». Відкриється вікно настройок, аналогічне зображеному на рис. 1 (тільки в ньому не буде закладки «Раздел»).

5. Вводимо параметри розділу.

6. Закінчивши цю роботу, натискуємо «ОК».

Щоб видалити розділ, робимо так:

1. Через меню «Формат → Разделы…» відкриваємо вікно «Редактирование разделов».

2. Натискуємо кнопку «Удалить».

 

Місце розділів Writer у компоновці сторінок

Розділи дуже зручні для додавання даних із зовнішніх документів. Крім того, розділи дозволяють обмежити зону дії параметрів форматування певною частиною документа. Наприклад, ви можете оформити у вигляді розділу великий коментар або пораду, потім указати для цього розділу сірий фон та відступ управо від основного тексту. При цьому весь вміст коментаря буде тут же переформатовано з новими параметрами, а вся робота забере лічені секунди. Без застосування розділів вам доведеться форматувати текст коментаря вручну.

У деяких випадках дуже корисна можливість приховувати певні розділи документа. Це може стати у пригоді не лише для забезпечення конфіденційності даних. У прихованих розділах зручно зберігати особисті коментарі, пояснення до окремих фрагментів тексту тощо. Особливо у випадках, коли ці коментарі значні за розміром та забирають багато місця. Наприклад, на основній сторінці документа ви можете залишити підсумкові значення, а детальні результати розрахунків винести в окремий розділ, після чого приховати його. Приховані розділи не виводяться на друк і не видні на екрані. І на завершення нашої розмови про можливості та переваги роботи з розділами Writer невеликий приклад.

Є документ, приміром, — текст цієї статті. Я хочу помістити вступ до статті в перший розділ та відформатувати його у дві колонки з рівномірним розподілом тексту між ними. У другому розділі знаходитиметься текст про призначення розділів програми Writer. Цей розділ я виділю сірим фоном. У третьому розділі я запишу коментар до статті, відомості про автора запитання тощо. Після цього розділ із коментарем я приховаю. Робимо так:

1. Викликаємо LibreOffice, в основному меню створюємо текстовий документ.

2. Додаємо в документ декілька порожніх рядків.

3. Ставимо покажчик у те місце документа, де починатиметься розділ.

Важливо! Додаючи розділ, простежте, щоб після нього залишився хоча б один порожній рядок основного тексту. У цьому випадку зручніше формувати інші розділи документа.

4. Викликаємо меню «Вставка → Раздел…», відкриється вікно «Вставить раздел», зображене на рис. 1.

5. У цьому вікні натискуємо «Вставить». Параметри розділу у цьому випадку нам не потрібні. У тілі документа з’явиться рядок, відокремлений двома горизонтальними лініями, — це і є розділ.

6. Клацаємо лівою кнопкою усередині цього розділу та вводимо текст. На рис. 9 він починається словами «Понятие «раздела»…» і закінчується фразою «колонтитулов и т. п.».

7. У вікні «Вставить раздел» переходимо на закладку «Колонки» (чи «Столбцы», це залежить від версії LibreOffice).

8. У вікні настройок (рис. 5) вводимо такі значення: параметр «Колонки» робимо таким, що дорівнює «2», для параметра «Интервал» встановлюємо значення «0,2».

9. На цій же закладці включаємо прапорець «Распределить равномерно содержимое во всех колонках».

10. У групі «Ширина и интервал» уключаємо прапорець «Автоподбор».

11. У вікні «Вставить раздел» натискуємо «ОК». На сторінці Writer з’явиться текст, оформлений у дві колонки (рис. 9).

img 10

12. Клацаємо лівою кнопкою по тексту документа нижче створеного розділу (ось для чого нам знадобився хоча б один рядок за межами розділу!).

13. Через меню «Вставка → Раздел…» додаємо ще один розділ документа. У його настройках указуємо оформлення в одну колонку. На закладці «Фон» вибираємо сірий фон для оформлення тексту.

14. Клацаємо лівою кнопкою всередині другого розділу та вводимо текст. На рис. 9 цей текст починається словами «1) Защиты текста от…» і закінчується фразою «…сносок во фрагменте документа.».

15. Через меню «Вставка → Раздел…» додаємо розділ.

16. У створений розділ (він уже третій по черзі) вводимо текст коментаря. Цей текст починається словами «Материал опубликован…» і закінчується списком файлів, які передано на форум як приклади.

Результат нашої роботи наведено на рис. 9. Зараз ми бачимо весь текст документа, у тому числі й коментар, який маємо намір приховати. Для цього робимо так:

1. Клацаємо лівою кнопкою миші усередині третього розділу.

2. Викликаємо меню «Формат → Разделы…». З’явиться вікно «Редактирование разделов», як наведено на рис. 8.

3. У секції «Раздел» знаходимо назву «Раздел3», клацанням лівої кнопки миші виділяємо його.

4. У вікні «Редактирование разделов» уключаємо прапорець «Скрыть» та натискуємо «ОК». Текст із коментарем зникне зі сторінки документа. Результат наших дій зображено на рис. 10.

img 11

Як бачите, робота з розділами у програмі Writer досить зручна. Більше того, на мій погляд, робота з розділами Writer логічніша, ніж у MS Word. Тут усе на своїх місцях: за організацію документа відповідають розділи, за компоновку документа — стилі сторінок. У MS Office ці моменти змішані. Стилів сторінок немає зовсім — є тільки параметри. Причому за компоновку документа відповідають і ці параметри, і настройки розділів. А стилі документа охоплюють тільки питання форматування тексту. Хоча питання це спірне, чимало залежить від звички та особистих переваг. У будь-якому разі я сподіваюся, що матеріал цієї статті допоможе вам використовувати розділи при створенні документів у програмі Writer. На сьогодні все.

 

Успішної роботи! Чекаю ваших листів, пропозицій та зауважень на bk@id.factor.ua, nictomkar@rambler.ru або на форумі редакції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі