Теми статей
Обрати теми

Списання безнадійної кредиторської заборгованості в «1С:Бухгалтерії 7.7»

Редакція БК
Відповідь на запитання

Списання безнадійної кредиторської заборгованості в «1С:Бухгалтерії 7.7»

 

Добридень! Розкажіть, яким документом в «1С:Бухгалтерії 7.7» списати безнадійну кредиторську заборгованість за отримані, але так і не оплачені товари, щоб вона потрапила до декларації з податку на прибуток?

І. Коваленко, м. Суми

Відповідає Вероніка НЕКРАСОВА, консультант «Б & К»

 

Після отримання товару покупець має право збільшувати витрати в загальному порядку: або в момент визнання доходів від його продажу (п. 138.4 ПКУ), або в момент здійснення відповідних витрат (п. 138.5 ПКУ). У подальшому, коли його кредиторська заборгованість за отриманий, але не оплачений товар стане безнадійною, з податкової точки зору вона трансформується в безповоротну фінансову допомогу (п.п. 14.1.257 ПКУ). Отже, у періоді закінчення позовної давності за кредиторською заборгованістю за отриманий товар покупець повинен нарахувати доходи (з урахуванням ПДВ) та відобразити їх у ряд. 03.24 додатка ІД «Суми безнадійної кредиторської заборгованості» декларації з податку на прибуток. Щодо коригування витрат, то ПКУ не містить подібних вимог.

В Узагальнюючій податковій консультації ДПСУ від 05.07.2012 р. № 576 надано пояснення щодо порядку списання кредиторської заборгованості за неоплачені товари. У цьому документі податківці нагадали: якщо платник податку — покупець придбав товар, але так і не розрахувався за нього, то така кредиторська заборгованість, не стягнута після закінчення строку позовної давності, вважається безповоротною фінансовою допомогою. Кредиторська заборгованість, за якою закінчився строк позовної давності, уключається до складу інших доходів такого покупця в періоді визнання її безнадійною.

Відповідаючи на запитання про те, чи має право платник податку включати до витрат вартість придбаних, але не оплачених товарів у разі їх використання в господарській діяльності, ДПСУ зазначила: якщо платник податку на прибуток придбав товарно-матеріальні цінності, він має право на визнання витрат на придбання таких товарно-матеріальних цінностей відповідно до розд. III ПКУ незалежно від того, оплачені вони чи ні.

У ПКУ нічого не зазначено з приводу коригувань податкового кредиту при списанні безнадійної кредиторської заборгованості. Проте податкові органи вважають, що після закінчення строку позовної давності покупцю слід відкоригувати податковий кредит (див. розділ 130.10 ЄБПЗ). Коригувати податковий кредит чи ні, вирішувати вам, ми ж розглянемо ситуацію, коли підприємство при списанні безнадійної кредиторської заборгованості вирішило відмовитися від коригування податкового кредиту з ПДВ.

В «1С:Бухгалтерії 7.7» немає спеціального документа, яким можна було б списати безнадійну заборгованість. Тому доведеться скористатися механізмом ручних проводок.

Зайдіть до меню «Документы → Операция». У вікні, що відкрилося, можна вводити потрібні нам проводки (рис. 1). Якщо за кредитом указати субрахунок 717 «Дохід від списання кредиторської заборгованості», ми не зможемо вказати програмі статтю декларації з податку на прибуток, оскільки за субрахунком 717 облік ведеться лише за субконто «Виды деятельности». Тому я пропоную вказати у графі «Кт» рахунок, за яким ведеться облік у розрізі видів діяльності та статей податкових декларацій, наприклад субрахунок 719 «Інші доходи від операційної діяльності». У цьому випадку як другий субконто можна вибрати відповідну статтю декларації з податку на прибуток (рис. 1). Сформувавши проводку, збережіть її.

img 1

Наприкінці періоду документ «Определение финансовых результатов» з видом операції «Определение финансового результата» сформує проводку Дт 719 — Кт 791.

Сформувавши декларацію з податку на прибуток, ви побачите, що суми списаної безнадійної кредиторської заборгованості відобразилися у складі інших доходів (рис. 2).

img 2

 

Успіхів у роботі! Якщо у вас виникнуть запитання, пишіть нам на адресу bk@id.factor.ua .

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі