Теми статей
Обрати теми

Оплата через платіжні термінали: облік в «1С:Бухгалтерії 8»

Редакція БК
Стаття

Оплата через платіжні термінали: облік в «1С:Бухгалтерії 8»

 

img 1

Платіжні термінали вже давно не рідкість. Тому сьогодні розглянемо, як відображаються в «1С:Бухгалтерії 8» операції оренди платіжних терміналів, а також розрахунки з покупцями.

Ганна САРАЄВА, відповідальний редактор «Б & К»

 

За основу для практичного завдання візьмемо приклад зі статті В. Карпової «Оплата за товари через платіжні термінали: організаційні та облікові моменти» (див. с. 22).

Приклад. Продавець використовує платіжний термінал на умовах операційної оренди, орендна плата на місяць становить 240 грн. з ПДВ, у тому числі ПДВ (20 %) — 40 грн. Продавець реалізував покупцю товар на суму 2400 грн. (у тому числі ПДВ — 400 грн.), розрахунок за який було проведено з використанням банківської платіжної картки. Розмір комісійних банку-еквайру дорівнює 3 % від вартості товару, розрахунок за який здійснювався з використанням банківської платіжної картки.

У наступному періоді покупець повернув придбані товари. Кошти за товар торговець повернув йому на поточний рахунок з використанням спеціальних платіжних засобів.

В обліку продавця ці операції буде відображено в «1С:Бухгалтерії 8», як показано в таблиці.

 

Облік операцій з банківською платіжною карткою у продавця

Зміст господарської операції

Документ
в «1С:Бухгалтерії 8»

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

2

3

4

1. Нараховано орендну плату за використання термінала

«Покупка товаров и услуг», закладка «Услуги»

93

685

2. Відображено податковий кредит з ПДВ

641

685

3. Перераховано орендну плату за користування терміналом

«Платежное поручение исходящее»

685

311

4. Відображено реалізацію товарів з оплатою через платіжний термінал

«Отчет о розничных продажах»

333

702

5. Відображено податкові зобов’язання з ПДВ

702

641

6. Списано облікову вартість проданих товарів

902

282

7. На поточний рахунок зараховано суму виручки
(за вирахуванням комісійних: 2400 - 2400 x 3 %)

«Платежное поручение входящее» з видом операції «Поступление от продаж по платежным картам и банковским кредитам»

311

333

8. Відображено комісійні банку (2400 х 3 %)

92

333

9. Списано суму торгової націнки та відкориговано собівартість реалізованих товарів, послуг

«Закрытие месяца»

285

282

902

282

10. Визначено фінансовий результат:

— списано доходи

«Определение финансовых результатов»

702

791

— списано собівартість реалізованого товару

791

902

— списано витрати на комісійні банку

791

92

— списано витрати на орендну плату

791

93

11. Повернено товари покупцем

«Отчет о розничных продажах»

704

301

12. Відкориговано податкові зобов’язання з ПДВ (методом «сторно»)

702

641

13. Відкориговано витрати в частині собівартості проданого товару (методом «сторно»)

902

282

 

А тепер декілька слів про особливості заповнення документів в «1С:Бухгалтерії 8». Якщо із заповненням платіжних доручень усе вкрай просто і зрозуміло, то документ «Отчет о розничных продажах» має певні особливості.

Інформацію щодо проданих у роздробі товарів уносять до програми за допомогою документа «Отчет о розничных продажах». Його може бути оформлено при продажах як з оптового складу, так і з роздрібного. За допомогою цього документа може бути зафіксовано продажі товарів у неавтоматизованій торговельній точці.

На рис. 1 наведено звіт про роздрібні продажі за 09.08.2012 р. На закладці «Товар» указують найменування реалізованого товару, його кількість, ціну, унизу документа виводиться загальна сума реалізації за день.

Щоб відобразити оплату, отриману через термінал, перейдемо на закладку «Платежные карты и банковские кредиты». Перша графа — «Вид оплаты», значення до неї вибираємо з однойменного довідника. У довіднику зберігається інформація про різні види оплати роздрібним покупцем. Елемент довідника наведено на рис. 1. У реквізиті «Тип оплаты» вказують вид банківської картки — платіжна чи кредитна.

img 2

Заповнивши «Отчет о розничных продажах», проведемо його, і в результаті буде сформовано проводки, показані на рис. 2.

img 3

Важливо! Документом «Отчет о розничных продажах» розраховується попередня собівартість реалізованих товарів (послуг), їх реальну собівартість буде розраховано наприкінці місяця регламентним документом «Закрытие месяца».

Оскільки у нашому документі було декілька варіантів оплати, то для відображення виручки задіяно проміжний рахунок 36Р «Розрахунки з роздрібними покупцями» з розподілом за способами оплати.

Важливо! Залежно від вибраного в обліковій політиці способу оцінки товарів у роздробі змінюватимуться рахунки обліку номенклатури.
У нашому випадку використовується спосіб оцінки «По продажной стоимости», тому облік торгової націнки ведеться на субрахунку 285.

Оформити надходження грошових коштів за проданий уроздріб товар, який було оплачено банківськими картками, можна документом «Платежное поручение входящее» з видом операції «Поступление от продаж по платежным картам и банковским кредитам». Цей документ сформує не лише зарахування на поточний рахунок підприємства суми виручки, а й проводки з оплати комісійних банку (рис. 3).

img 4

Наприкінці місяця, провівши регламентний документ «Закрытие месяца» з прапорцем напроти дії «Расчет торговой наценки по проданным товарам» (і з прапорцями напроти інших дій, що впливають на розрахунок собівартості товарів, послуг), ми побачимо розраховану суму торгової націнки на продані товари, а також буде перераховано та відкоректовано собівартість проданих товарів.

Повернення проданих у роздробі товарів оформляють документом «Отчет о розничных продажах», при цьому до табличної частини вносять вартість товарів, що повертаються, зі знаком «мінус». У табличній частині в колонці «Документ продажи» потрібно вибрати документ «Отчет о розничных продажах», за яким було здійснено продаж товару.

 

Як бачите, відображення всіх господарських операцій, пов’язаних з обліком оплат через платіжні термінали, в «1С:Бухгалтерії 8» автоматизоване, жодних ручних проводок. Якщо у вас виникнуть запитання, пишіть нам на адресу bk@id.factor.ua .

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі