Теми статей
Обрати теми

Бухгалтерські замітки: міні-скріншоти в системі Windows 7

Редакція БК
Стаття

Бухгалтерські замітки: міні-скріншоти в системі Windows 7

 

img 1

Розпочну з цитати з листа одного з наших читачів.

«Шановні працівники «Б & K»! В одному з номерів вашого видання мене зацікавила стаття щодо роботи з програмою OneNote, де можна швидко копіювати фрагменти екрана та зберігати їх у вигляді заміток. Така можливість для мене як бухгалтера дуже корисна. Інформації по роботі проходить чимало — десь натрапила на цікаву статтю або повідомлення на форумі. Іноді це може бути документ у вигляді рисунка або вікно з повідомленням про помилку. Корисно мати інструмент, щоб скопіювати ці дані, доповнити коментарями і потім попрацювати з ними у спокійній обстановці. Проблема в тому, що в моїй версії MS Office немає додатка OneNote. Підкажіть, чи є альтернативний (бажано безплатний) варіант цієї програми? Працюю на Windows 7, пакет MS Office 2010».

Схоже, тема створення заміток зацікавила більшість наших читачів. І сьогодні ми подивимось, які ще інструменти для роботи із замітками пропонує система Windows.

Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Насамперед відповім на запитання нашого постійного читача: так, інструмент для створення заміток із скріншотів є. Причому в системі Windows 7 він абсолютно безплатний. Але спочатку кілька слів про саме завдання.

Копіювання фрагментів екрана, мабуть, найшвидший та найзручніший спосіб зберегти інформацію практично будь-якої природи — чи то рисунок, текст, чи то складна діаграма. Сама по собі операція копіювання може бути виконана стандартними засобами Windows. Наприклад, за клавішею «PrtScr» Windows запише в буфер обміну копію екрана. Комбінація «Alt+PrtScr» скопіює в буфер зображення поточного вікна. А далі, як мовиться, справа техніки. Можна викликати програму Word або Excel, вставити на робочий лист вміст буфера обміну і потім зберегти документ. Спосіб простий, надійний, працює для будь-якої версії Windows. Проте є в нього й свої недоліки. Наприклад, у момент захоплення картинка потрапляє в буфер обміну відразу, жодних попереджень Windows при цьому не виводить. Побачити результат копіювання можна тільки після вставки вмісту буфера в якийсь додаток (Word, Excel, Power Point тощо). Але це не все. А як бути, якщо потрібно скопіювати не все вікно, а тільки частину його вмісту, або прокоментувати зображення — підкреслити на ньому фрагменти тексту, обвести важливу частину рисунка тощо? У додатках MS Office робити це незручно, та й не потрібно. Для таких цілей у складі Windows 7 є спеціальна програма для створення скріншотів — «Ножницы». Звісно, за своїм функціоналом вона поступається графічним додаткам або тому ж OneNote. Зате «Ножницы» — це стандартний компонент Windows, вона завжди напохваті. Водночас можливостей цієї програми для бухгалтера-практика більш ніж достатньо. Ропочнемо з найпростішого.

 

Викликаємо програму «Ножницы»

Щоб викликати цю програму, робимо так:

1. Клацаємо лівою кнопкою по меню «Пуск». Відкриється перелік програм системи Windows, які найчастіше використовуються.

2. У нижній частині цього списку знаходимо елемент «Все программы», клацаємо по ньому лівою кнопкою миші. Відкриється список усіх доступних додатків, які встановлені на вашому комп’ютері.

3. У списку знаходимо елемент «Стандартные», клацанням миші розкриваємо його.

4. Клацаємо по рядку «Ножницы» (рис. 1). Відкриється вікно, як наведено на рис. 2. Програма готова до роботи.

img 2

 

img 3

 

Створюємо скріншот
у програмі «Ножницы»

Зараз у мене відкритий документ Word із текстом цієї статті. На ній я і покажу роботу програми «Ножницы». Припустимо, що я вирішив скопіювати в буфер обміну зображення з фрагментом тексту з цього документа. Робимо так:

1. Клацаємо по кнопці «Создать». Колір екрана зміниться, документ стане виглядати більш блякло, а покажчик миші набуде хрестоподібної форми.

2. Утримуючи ліву (або праву) кнопку миші, обводимо потрібний фрагмент на екрані.

3. Відпускаємо кнопку миші. Вікно програми «Ножницы» зміниться: воно стане більше, а всередині нього з’явиться зображення з виділеним фрагментом документа (рис. 3). У нашому прикладі — це скріншот з п’ятьма абзацами із цієї статті.

img 4

До речі, змінилася і панель інструментів. Тепер на ній з’явилися додаткові кнопки для роботи із зображенням.

Якщо скріншот виділено не точно, операцію можна повторити ще раз. Для цього потрібно натиснути на кнопку «Создать» та повторно обвести область екрана.

 

Операції зі скріншотом у програмі «Ножницы»

Спочатку про головне меню програми. Воно складається з чотирьох пунктів (рис. 3):

— «Файл» — тут зосереджені всі операції для створення та збереження скріншотів. У цьому меню всього чотири пункти: «Создать фрагмент», «Сохранить как…», «Отправить» та «Выход» (рис. 4);

img 5

Порада Запам’ятайте дві комбінації гарячих клавіш: створення скріншота — «Ctrl+N», збереження скріншота — «Ctrl+S».

— «Правка» — цей розділ меню складається з єдиного пункту «Копировать». Він призначений для запису скріншота в буфер обміну Windows;

Порада Для швидкого копіювання скріншота в буфер обміну використовуйте комбінацію «Ctrl+C».

— «Сервис» — призначено для настроювання інструментів рисування програми «Ножницы». До таких інструментів належать «Перо», «Маркер», «Резинка» (рис. 5). Тут же можна змінити настройку програми (колір рамки при виділенні фрагментів, автоматичне збереження скріншотів у буфер обміну тощо). Як правило, цього робити не потрібно, краще залишити значення параметрів за умовчанням.

img 6

Під основним меню розташована панель інструментів програми (рис. 3). На ній сім іконок, усі вони дублюють функції головного меню:

— «Создать» — уключає режим формування скріншота;

— «Сохранить фрагмент» (значок дискети на панелі інструментів) — відкриває вікно Провідника для збереження створеного фрагмента;

— «Копировать» — копіює фрагмент у буфер обміну, щоб потім перенести в іншу програму;

— «Отправить фрагмент» — дозволяє відправити фрагмент електронною поштою;

— «Перо» — призначене для нанесення ліній на скріншоти;

— «Маркер» — призначений для виділення фрагментів;

— «Резинка» — стирає позначки, зроблені пером та маркером.

Зберігати фрагмент у файл зручно, якщо ви маєте намір повернутися до нього пізніше. Запис фрагмента в буфер обміну дозволяє працювати зі скріншотами «на льоту» — узяти область екрана і відразу ж вставити її в MS Word або Excel.

Для відправки картинки електронною поштою
є два режими. Щоб відкрити їх, клацніть лівою кнопкою по значку списку, що розкривається, у правій частині іконки «Отправить фрагмент» (рис. 6). Перший режим називається «Получатель эл. почты». У разі вибору цього способу відправки програма «Ножницы» створить лист, у тіло якого вставить скріншот екрана. Я не раджу використовувати цей спосіб відправки, оскільки при роботі з деякими поштовими клієнтами можуть виникати проблеми. У режимі «Получатель эл. почты (как вложения)» програма «Ножницы» сформує лист, де скріншот буде прикріплено як вкладення. У цьому випадку жодних проблем при відправці не виникає.

img 7

Важливо! Щоб відправляти скріншоти електронною поштою, на вашому комп’ютері має бути встановлений поштовий клієнт — програма Outlook, Outlook Express, The Bat! тощо.

Тепер подивимось, що ще можна зробити зі скріншотами у програмі «Ножницы».

 

Коментування скріншотів у програмі «Ножницы»

Основна мета редагування скріншотів у додатку «Ножницы» — це нанесення на зображення різних коментарів, виділення важливих ділянок тексту тощо. Для таких дій у програмі передбачено три інструменти: «Маркер», «Перо» та «Резинка».

Піктограма «Маркер» має вигляд товстого олівця. Маркером зручно виділяти слова або фрагменти рисунків на скріншоті. Інструмент «Перо» виглядає як тонкий олівець. Він призначений для рисування стрілок, виносок, обведення фрагментів зображення тощо. Щоб скористатися інструментами «Перо» або «Маркер», робимо так:

1. Ставимо покажчик мишки там, де має починатися виділення.

2. Утримуючи ліву кнопку мишки, обводимо фрагмент скріншота.

Інструмент «Перо» можна настроювати. Для цього робимо так:

1. Натискуємо на значок випадного списку поряд з іконкою «Перо». Відкриється меню, як наведено на рис. 7.

img 8

2. У цьому меню вибираємо відповідний колір рисування або пункт «Настроить». Тепер перо рисуватиме з новими параметрами (рис. 8).

img 9

У розділі «Настроить» можна змінити не лише колір рисування, а й товщину («Тонкое перо», «Обычное перо», «Толстое перо»), а також тип пера («Плакатное перо» або «Перо со скругленным наконечником»).

У принципі інструмент «Перо» дозволяє нанести напис на скріншоті. Але, зрозуміло, при роботі з мишкою навряд чи вийде зробити стильний та красивий варіант. Хоча для завдань коментування скріншотів можливостей пера та маркера більш ніж достатньо.

І останнє. Якщо ви плануєте часто користуватися програмою «Ножницы», створіть ярлик для її виклику на робочому столі або закріпіть звернення до програми у верхній частині меню «Пуск».

 

На сьогодні все. Успішної роботи! Чекаю ваших листів, пропозицій та зауважень на bk@id.factor.ua , nictomkar@rambler.ru або на форумі редакції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі