Теми статей
Обрати теми

Подарунки дітям від Фонду та профспілки: згадуємо основні правила

Редакція БК
Стаття

Подарунки дітям від Фонду та профспілки: згадуємо основні правила

 

За традицією напередодні новорічних свят ми присвячуємо цій темі цикл статей. Новий рік — особливе свято, тому і держава, і роботодавці, і профспілка теж якось по-особливому намагаються порадувати своїх працівників та їх дітей. У сьогоднішній статті поговоримо про дитячі новорічні подарунки за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та за рахунок профспілки. Подарунки з цих джерел пільгуються, але, як відомо, пільги завжди пов’язані з певними вимогами та обмеженнями. Пригадаємо їх.

Жанна СЕМЕНЧЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Подарунки від Фонду соцстраху

Питання видачі подарунків за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) урегульовано Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240) та Порядком придбання та забезпечення дитячими новорічними подарунками дітей застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженим постановою правління ФТВП від 25.10.2007 р. № 48 (далі — Порядок № 48). Перш за все зауважимо, що кожен роботодавець — чи то юридична особа, чи то підприємець — має право на отримання від Фонду дитячих новорічних подарунків для своїх працівників (застрахованих осіб). Згідно з постановою правління ФТВП «Про встановлення граничного розміру витрат з бюджету Фонду на придбання одного дитячого новорічного подарунка у 2012 році» від 31.07.2012 р. № 37 витрати Фонду на придбання одного дитячого новорічного подарунка у 2012 році встановлено в розмірі до 22,80 грн.

Покроково опишемо порядок дій.

1. Складання списку дітей застрахованих осіб, які мають право на подарунок. При складанні списку потрібно враховувати такі моменти. На подарунок від Фонду мають право діти:

застрахованих осіб, під якими розуміються мати, батько, опікун, піклувальник, усиновлювач. Відповідно бабусі й дідусі, які працюють, права на подарунки для своїх онуків не мають;

тих працівників, для яких це місце роботи є основним. Діти сумісників до списку не включаються. Якщо працівник перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, то він уключається до списку;

яким станом на 1 січня 2013 року ще не виповнилося 14 років (п. 1.5 Порядку № 48). Якщо дитині працівника виповнюється 14 років 1 січня 2013 року, то включати таку дитину до списку вже не можна. Копії свідоцтв про народження дітей на підтвердження їх віку роботодавцю слід мати у своєму розпорядженні.

Кожній застрахованій особі видається один подарунок на кожну дитину. Якщо в роботодавця працює подружжя, то на їхніх дітей подарунки видаються і матері, і батьку. Так, за наявності у батьків, які працюють разом, однієї дитини роботодавець отримує на таку дитину у Фонді два подарунки, за наявності двох дітей — чотири подарунки тощо.

Список, на наш погляд, можна відразу складати у вигляді Відомості на видачу дитячих новорічних подарунків (приклад заповнення відомості див. на рисунку).

2. Подання заявки на дитячі подарунки до районного відділення Фонду. Після того як роботодавець визначився з кількістю подарунків, він подає заявку до районного відділення Фонду. Така заявка складається в довільній формі на підставі списків дітей працівників, яким надається новорічний подарунок за рахунок коштів Фонду. Строк подання такої заявки законодавчо не встановлено. Щоб не запізнитися з її оформленням, підприємству слід уточнити строк у своєму відділенні Фонду. Будь-які додаткові підтверджуючі документи подавати не потрібно.

3. Отримання подарунків у Фонді. Видача подарунків страхувальникам здійснюється виконавчою дирекцією відділення Фонду за накладною та на підставі довіреності, виписаної підприємством на ім’я довіреної особи (п. 3.2 Порядку № 48).

Якщо за подарунком для своєї дитини звертається приватний підприємець (добровільно застрахований у Фонді), то для його дитини новорічний подарунок видається за місцем обліку згідно з наказом директора районної, міжрайонної, міської виконавчої дирекції відділення Фонду на підставі особистої заяви та копії свідоцтва про народження дитини. Новорічний подарунок у такому разі видається за накладною в разі пред’явлення документа, що засвідчує особу.

4. Видача подарунків працівникам. Рішення про виділення новорічного подарунка приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства, установи, організації. Таке рішення оформляється Протоколом засідання комісії із соціального страхування (рішення уповноваженого), форму якого наведено в додатку до Положення про комісію (уповноваженого) підприємства, установи, організації із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою правління ФТВП від 23.06.2008 р. № 25.

img 1

Підставою для прийняття рішення є відомість на видачу новорічних подарунків, що складається в довільній формі. Єдину вимогу до її оформлення висуває п. 3.1 Порядку № 48, згідно з яким у ній обов’язково має бути зазначено: прізвища та ініціали застрахованих осіб (батьків) та їх дітей; число, місяць і рік народження дітей. Факт отримання подарунків застраховані особи підтверджують своїм підписом у цій відомості (п. 3.4 Порядку № 48).

Щодо відображення цієї операції в податковому та бухгалтерському обліку зауважимо таке. У податковому обліку ні у складі доходів, ні у складі витрат ця операція не відображається, оскільки право власності на подарунки не переходить до роботодавця, він лише передає їх від Фонду застрахованим особам.

У бухгалтерському обліку подарунки оприбутковуються за балансом по дебету субрахунку 025 «Матеріальні цінності довірителя». При видачі подарунків працівникам їх вартість списується з кредиту субрахунку 025.

Вартість подарунків від Фонду не обкладається ні ПДФО (п.п. 165.1.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, далі — ПКУ), ні ЄСВ. У Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ сума доходу у вигляді вартості виданого подарунка відображається з ознакою доходу «128». У гр. 3 і 3а наводиться вартість подарунка (згідно з накладною Фонду), а у гр. 4 і 4а проставляється «0,00» грн.

У ф. Ф4 ФСС з ТВП ці операції не відображаються.

Роботодавці повинні дотримуватись усіх перелічених вище вимог. Інакше (подарунки видано з порушенням) сума витрат Фонду не приймається до заліку та відшкодовується за рахунок страхувальника (п. 4.2 Порядку № 48). За порушення порядку використання отриманих новорічних подарунків перевіряючі згідно зі ст. 30 Закону № 2240 можуть накласти на роботодавця штраф у розмірі 50 % від вартості виданих з порушенням подарунків.

Крім того, на посадових осіб підприємства та підприємців, винних у порушенні порядку використання коштів Фонду, може бути накладено адмінштраф за ст. 1655 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X у розмірі від 136 до 255 грн. (при повторному протягом року порушенні — від 170 до 340 грн.).

 

Подарунки від профспілки

Порядок видачі. Профспілки, як правило, не упускають можливості привітати дітей осіб, котрі є членами таких профспілок, із новорічно-різдвяними святами. Рішення про надання подарунків приймається профкомом.

У разі прийняття рішення про видачу дитячих новорічних подарунків визначається загальна сума витрат на ці заходи (у межах кошторису), складається список обдаровуваних, де вказуються вид і вартість подарунка, джерело фінансування (за рахунок власних коштів профспілки або за рахунок перерахувань від роботодавця).

Зауважимо, що вік дитини, якій надається неоподатковуваний подарунок від профспілки, чинним законодавством не встановлено, тому профком такий вік визначає самостійно (лист Федерації профспілок України від 12.04.2005 р. № 05-30-513). Для цих цілей доцільно орієнтуватися на Сімейний кодекс України від 10.01.2002 р. № 2947-III, далі — СКУ, згідно зі ст. 6 якого особа має правовий статус дитини до досягнення нею повноліття. При цьому малолітньою вважається дитина до досягнення 14 років (ч. 2 ст. 6 СКУ), а повноліття за українським законодавством настає з 18 років (ч. 1 ст. 34 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV).

У документальному плані ці операції оформляються такими документами, як:

— рішення профспілки про видачу дитячих новорічних подарунків та квитків;

— кошторис доходів і видатків на проведення новорічно-різдвяних заходів;

— список дітей членів профспілки, яким має бути надано новорічні подарунки (з урахуванням установленого вікового критерію);

— накладна на отримання новорічних подарунків та квитків від постачальників;

— відомість на видачу новорічних подарунків та квитків із зазначенням прізвищ членів профспілки (батьків) та їх дітей під підпис батьків про отримання подарунків та квитків.

ПДФО. Що стосується оподаткування виданих профспілкою подарунків, то існують три норми для неоподаткування такого доходу фізичних осіб.

1. Новорічний закон. Цю пільгу передбачено ст. 3 Закону України «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, що спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей і на придбання дитячих святкових подарунків» від 30.11.2000 р. № 2117-ІІІ (далі — Закон № 2117), згідно з якою вартість святкових подарунків та квитків на новорічно-різдвяні заходи, отриманих дітьми від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадських (у тому числі профспілкових) організацій та створених ними закладів освіти, охорони здоров’я та культури, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів, не включається до сукупного оподатковуваного доходу батьків таких дітей.

На наш погляд, Закон № 2117 є чинним і після набуття чинності ПКУ, про що прямо зазначається у преамбулі цього Закону. У консультації з ЄБПЗ (розділ 130.05), де йдеться про пільгу з ПДВ, передбачену для виробників та продавців дитячих новорічних подарунків і квитків на новорічно-різдвяні заходи, також підтверджується дія Закону № 2117 і після набуття чинності ПКУ.

Щоб скористатися пільгою з ПДФО на цій підставі, потрібно пам’ятати, що відповідно до ст. 4 Закону № 2117 під дитячими святковими подарунками для цих цілей розуміються набори товарів, які містять лише кондитерські вироби, іграшки вітчизняного виробництва та фрукти, загальною вартістю не більше 8 % ПМПО, установленого на 1 січня звітного податкового року. У 2012 році вартість такого подарунка не повинна перевищувати 85,84 грн. (1073 грн. х 8 %). Крім того, Закон № 2117 діє щороку лише в період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року (у цьому році: 15.11.2012 р. — 14.01.2013 р.).

Якщо ж вартість подарунка перевищує 8 % ПМПО, то із суми перевищення утримуємо ПДФО. Крім того, ПДФО може бути утримано, якщо склад подарунка не відповідає вимогам Закону № 2117 і при цьому немає можливості використовувати дві інші звільняючі від справляння ПДФО норми (див. далі підстави 2 і 3).

У Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ такий дохід відображається:

— якщо вартість подарунка не перевищує 85,84 грн. — з ознакою доходу «127» з проставлянням у гр. 4 і 4а нулів;

— якщо вартість подарунка перевищує 85,84 грн. — частину вартості подарунка, що не обкладається ПДФО (85,84 грн.), — з ознакою доходу «127» з проставлянням у гр. 4 і 4а нулів, а оподатковувану частину — з ознакою доходу «126» (додаткове благо).

Що стосується вартості квитків на дитячі новорічно-різдвяні заходи, то оскільки Законом № 2117 не встановлено обмежень щодо вартості квитків, то ПДФО не обкладається повна вартість квитка (актуальні на сьогодні висновки листа ДПАУ від 14.12.2009 р. № 27729/7/17-0717).

2. Виплати членам профспілки. Тут згадаємо загальну профспілкову пільгу для ПДФО, установлену п.п. 165.1.47 ПКУ. Так, не включається до оподатковуваного доходу сума виплат або відшкодувань (крім заробітної плати чи інших виплат та відшкодувань за цивільно-правовими договорами), які здійснюються за рішенням професійної спілки, її об’єднання та/або організації професійної спілки, прийнятим у встановленому порядку, на користь члена такої професійної спілки протягом року сукупно в розмірі, що не перевищує у 2012 році 1500 грн.

Вважаємо, що профспілка може скористатися цією нормою, якщо спеціальну пільгу, установлену для новорічних подарунків дітям Законом № 2117, вичерпано або якщо вимоги цього Закону стосовно дитячого новорічного подарунка не виконуються.

У Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ сума такого неоподатковуваного доходу відображається з ознакою доходу «167» (виплати або відшкодування від профспілки своїм членам).

3. Подарункова пільга з ПДФО. Якщо першої та другої підстав недостатньо для необкладення ПДФО дитячого новорічного подарунка, то профспілка може скористатися підставою, наведеною в п.п. 165.1.39 ПКУ. Згідно з цією нормою не включається до оподатковуваного доходу вартість подарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50 % однієї МЗП (з розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі. У 2012 році неоподатковувана вартість подарунка становить 536,50 грн. на місяць (1073 грн. х 50 %).

У неодноразових роз’ясненнях ДПСУ (листи від 08.10.2012 р. № 2972/0/51-12/17-1115, від 03.02.2011 р. № 2918/7/17-0717, від 02.12.2011 р. № 6711/6/17-11/5) зазначає, що ПДФО не обкладається вартість подарунка в межах 536,50 грн. на місяць, а із суми перевищення ПДФО утримується за ставкою 15 (17) %. У Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ неоподатковувана частина вартості подарунка відображається з ознакою доходу «160», а оподатковувана частина — з ознакою доходу «126».

ЄСВ. Що стосується ЄСВ, то він на такі виплати не нараховується та не утримується, оскільки члени профспілки не є її працівниками, а отже, така виплата не належить до фонду оплати праці. Слід зауважити: якщо навіть такий подарунок надається працівнику профспілки, то його вартість не обкладається ЄСВ, оскільки подарунки до свят і квитки на видовищні заходи для дітей працівників входять до числа виплат, що не обкладаються ЄСВ (п. 8 розд. ІІ Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170).

Податкові витрати у роботодавця. Якщо у профспілки недостатньо власних коштів для придбання дитячих новорічних подарунків, то роботодавець може профінансувати такі витрати. Оскільки придбавати й видавати подарунки в такому разі буде профспілка, то все викладене вище з приводу ПДФО та ЄСВ діє і в цьому випадку. Роботодавець повинен знати, що перераховані ним суми він може включити в податковому обліку до складу інших витрат з урахуванням установлених обмежень.

Згідно зі ст. 1 Закону № 2117 суми, перераховані органам державної влади, органам місцевого самоврядування, громадським (у тому числі профспілковим) організаціям та створеним ними закладам освіти, охорони здоров’я і культури, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів, на проведення новорічних і різдвяних свят для дітей та підлітків і на придбання дитячих святкових подарунків, уключаються до складу витрат таких платників податків у розмірі, який не перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього (звітного) періоду. При перерахуванні коштів профспілці в листопаді — грудні 2012 року, на наш погляд, слід орієнтуватися на показник оподатковуваного прибутку за 9 місяців 2012 року. При перерахуванні грошових коштів на такі цілі в період з 1 до 15 січня 2013 року витрати можна сформувати в межах 4 % оподатковуваного прибутку за 2012 рік.

Крім того, підприємство має право відобразити ці витрати в межах 4 % оподатковуваного прибутку за попередній звітний рік на підставі абзацу «б» п.п. 138.10.6 ПКУ. Так, при перерахуванні профспілці коштів на такі цілі в листопаді — грудні 2012 року до витрат уключається 4 % від прибутку, отриманого за підсумками 2011 року. Крім того, цією нормою передбачено таке: якщо за результатами попереднього звітного року платник податків зазнав збитку, то сума коштів, що перераховується, визначається з урахуванням оподатковуваного прибутку, отриманого в році, що передує року декларування такого річного збитку, але не раніше ніж за чотири попередні звітні роки. Виходить, що права на витрати на підставі абзацу «б» п.п. 138.10.6 ПКУ в межах 4 % ліміту підприємство не матиме, якщо останні п’ять років у нього були збитки.

І останній момент. Ми вважаємо, що підприємство — платник податку на прибуток має право відобразити податкові витрати при перерахуванні коштів профспілці на новорічно-різдвяні заходи одночасно за двома підставами (ст. 1 Закону № 2117 та абзацом «б» п.п. 138.10.6 ПКУ). Інакше кажучи, це дві окремі пільги, якими має право скористатися роботодавець.

 

Сподіваємося, що податкові проблеми не затьмарять таке світле свято ні вам, ні вашим працівникам.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі