Теми статей
Обрати теми

Пропорційний розподіл ПДВ

Редакція БК
Відповідь на запитання

Пропорційний розподіл ПДВ

 

Шановна редакціє «Б & К»! Розкажіть, будь ласка, як в «1С:Бухгалтерії 8» вести облік діяльності, що обкладається ПДВ, та діяльності, яка не обкладається цим податком.

І. Рудько, м. Харків

Відповідає Вероніка НЕКРАСОВА, консультант «Б & К»

 

Коли організація веде діяльність, що обкладається ПДВ, та діяльність, звільнену від ПДВ, частину витрат можна чітко віднести до конкретного виду діяльності. Але є витрати загального призначення, такі як оренда приміщень, зв’язок, комунальні платежі тощо. Не варто забувати й про запаси, що можуть використовуватися в обох видах діяльності, основні засоби тощо. Як у цьому випадку вести облік у програмі?

Для таких випадків існує кілька правил:

1. Якщо ви точно знаєте, що придбаваєте актив для використання в господарській діяльності, яка обкладається ПДВ, то вся сума вхідного ПДВ (якщо він є) включається до податкового кредиту. У документах придбання вказують податкове призначення ПДВ — «Обл. НДС».

2. Якщо точно відомо, що куплений актив буде використано в господарській діяльності, яка не обкладається ПДВ, то вся сума вхідного ПДВ уключається до податкової та бухгалтерської вартості активу. Сума ПДВ не включається до податкового кредиту, а в документах придбання вказують податкове призначення ПДВ — «Необл. НДС, любая хоз.».

3. Якщо актив використовується в обох видах господарської діяльності, то вхідний ПДВ може бути включено до податкового кредиту лише в тій частині, що використовується в оподатковуваній діяльності. Решту ПДВ має бути включено до вартості активу. У документах придбання вказують податкове призначення ПДВ — «Пропорц. Обл. НДС».

Важливо! Ці правила справедливі для тих активів, що використовують в господарській діяльності підприємства. Крім того, для операцій продажу не можна вказувати «Пропорц. Обл. НДС», адже для активу, що реалізується, має бути чітко визначено ставку ПДВ.

Для пропорційного розподілу ПДВ потрібно на початку року або місяця, в яких з’явилися два види діяльності, зафіксувати коефіцієнт розподілу документом «Установка коэффициента пропорционального отнесения НДС на кредит» (рис. 1).

img 1

Коефіцієнт може бути розраховано автоматично при натисненні на кнопку «Заполнить и рассчитать». При розрахунку сума операцій, що обкладаються ПДВ, та загальна сума операцій продажу визначаються за даними документів «Налоговая накладная» і «Приложение 2 к Налоговой накладной» за вибраний період — минулий рік або місяць поточного року.

Розрахована частка використовується протягом року при пропорційному віднесенні ПДВ, що входить до податкового кредиту.

Якщо інформації для розрахунку коефіцієнта в інформаційній базі немає, то коефіцієнт можна розрахувати і внести до бази вручну, зазначивши в реквізиті «Коэфф. (доля использования)».

Пропорційний розподіл використовується лише для операцій купівлі за ставкою 20 %. Адже якщо актив придбавається без ПДВ, база розподілу відсутня. При цьому в обох випадках зазначають податкове призначення ПДВ «Пропорц. Обл. НДС» (рис. 2).

img 2

При відображенні купівлі запасів із податковим призначенням «Пропорц. Обл. НДС» у проводках автоматично розраховується сума податкового кредиту відповідно до встановленого коефіцієнта (рис. 3). Решта ПДВ уключається до бухгалтерської та податкової вартості запасів.

img 3

Важливо! Актив з таким податковим призначенням може списуватися (чи амортизуватися) як на оподатковувану, так і на не оподатковувану ПДВ господарську діяльність без зміни господарського призначення.

Зареєструвати підтверджений податковий кредит потрібно за допомогою документа «Регистрация входящего налогового документа». Як бачимо на рис. 4, сума ПДВ розподіляється за двома рядками. У першому зазначено базу та ПДВ, уключені до податкового кредиту, у другому — не включені до податкового кредиту. Але в обох рядках має стояти прапорець у графі «Пропорционально».

Проводка щодо підтвердженого ПДВ формується лише стосовно ПДВ, який входить до податкового кредиту (рис. 4).

img 4

 

Як бачите, розподіл ПДВ у конфігурації виконується правильно. Головне — правильно заповнювати документи. Успіхів у роботі! Чекаємо ваших запитань на адресу: bk@id.factor.ua.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі