Теми статей
Обрати теми

Як відобразити нарахування й виплату дивідендів фізичним особам

Редакція БК
Відповідь на запитання

Як відобразити нарахування й виплату дивідендів фізичним особам

 

Шановна редакціє «Б & К»! Підкажіть, будь ласка, за допомогою яких документів в «1С:Бухгалтерії 8» можна відобразити нарахування та виплату дивідендів фізичним особам — працівникам підприємства.

І. Петрова, м. Харків

Відповідає Вероніка НЕКРАСОВА, консультант «Б & К»

 

Короткий екскурс у законодавство

Дивідендами прийнято називати частину прибутку підприємства, що розподіляється між його засновниками (учасниками). Але таке визначення не слід розуміти буквально. Дивіденди можна виплачувати навіть у тому випадку, якщо у звітному періоді не було прибутку, але є інші власні джерела. Адже навіть якщо прибутку не було у звітному періоді, що передує виплаті дивідендів, його могло бути отримано ще раніше, а за рахунок його розподілу створено ті самі «інші власні джерела». До речі, таким джерелом може бути й нерозподілений прибуток попередніх звітних періодів.

Підставою для виплати дивідендів є рішення загальних зборів учасників, яке відповідно до п. «д» ч. 5 ст. 41 і ст. 59 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII затверджує порядок розподілу прибутку, строк та порядок виплати частки прибутку (дивідендів). Рішення про виплату дивідендів має бути зафіксовано у протоколі зборів.

На виконання рішення загальних зборів рекомендується видати наказ керівника, що приписує бухгалтерії підприємства нарахувати і виплатити дивіденди. Якщо ж ідеться про розподіл прибутку приватного підприємства (про дивіденди тут можна говорити лише умовно), то він здійснюється на підставі письмового розпорядження власника. Строки та порядок виплати власнику частини прибутку визначаються статутом такого підприємства.

Бухгалтерський облік. Протягом звітного року бухгалтерський облік прибутку та його використання здійснюється окремо на відповідних субрахунках рахунка 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)»:

— прибуток — на субрахунку 441 «Прибуток нерозподілений»;

— збиток — на субрахунку 442 «Непокриті збитки»;

— використання прибутку — на субрахунку 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді».

Наприкінці року здійснюється «закриття» шляхом поглинання менших залишків більшими: у фінансовій звітності відображається «згорнутий» залишок на рахунку 44.

Для обліку розрахунків щодо нарахування і виплати дивідендів учасникам (засновникам) господарського товариства використовується субрахунок 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами». По кредиту субрахунку 671 відображається нарахування дивідендів учасникам за рахунок прибутку (Дт 443 — Кт 671) або інших передбачених установчими документами джерел, по дебету — виплата дивідендів (Дт 671 — Кт 311, 301) або їх реінвестування (Дт 671 — Кт 40).

Оподаткування дивідендів регулюється п. 153.3 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). Авансовий внесок з податку на прибуток не здійснюється в разі виплати дивідендів фізичним особам (і в інших випадках, перелічених у ПКУ).

 

Облік в «1С:Бухгалтерії 8»

Перш за все потрібно створити новий вид нарахування, який назвемо «Начисление дивидендов» (рис. 1). У полі «Способ расчета» зазначаємо варіант «Фиксированной суммой». На закладці «Основные» задаємо для нашого нарахування спосіб відображення в бухгалтерському обліку та вказуємо вид доходу для розрахунку ПДФО (рис. 1).

img 1

Оскільки дивіденди не обкладаються ЄСВ, закладку «База для расчетов» залишаємо порожньою та зберігаємо створене нарахування.

 

НАРАХУВАННЯ ДИВІДЕНДІВ

Нарахувати дивіденди фізичним особам — працівникам організації можна за допомогою документа «Начисление зарплаты работникам организаций». Заповнюючи документ на закладці «Начисления» для працівника, якому нараховують дивіденди, потрібно вручну додати рядок з відповідним нарахуванням і зазначити розмір дивідендів у графі «Размер» (рис. 2). Після цього слід натиснути на кнопку «Рассчитать», тобто документ заповнюється за стандартним алгоритмом.

img 2

Закладку «НДФЛ» також можна заповнити за допомогою кнопок «Заполнить» і «Рассчитать». При цьому дохід, що обкладається ПДФО, буде розподілено на два рядки: перший — з кодом «101», куди ввійшли заробітна плата і премія працівника; другий — з кодом «109», це наші дивіденди (рис. 2).

Зверніть увагу: необхідно, щоб для нарахованих дивідендів у колонці «Вид ставки» стояло значення «Уменьшенная». Саме в цьому випадку дивіденди оподатковуватимуться за ставкою 5 % (рис. 2).

Після проведення документа в обліку буде сформовано проводки щодо нарахування заробітної плати і дивідендів.

 

ВИПЛАТА ДИВІДЕНДІВ

Для виплати дивідендів нам потрібно буде заповнити документ «Зарплата к выплате организаций» з видом виплати «Дивиденды» і способом виплати через касу (рис. 3). На закладці «Параметры оплаты» вводять дані, необхідні для формування документів на виплату дивідендів за допомогою документа «Расходный кассовый ордер».

img 3

На закладці «НДФЛ» відображено дані для формування платіжних документів щодо перерахування утриманої суми податку (рис. 3). Сама виплата дивідендів оформляється документом «Расходный кассовый ордер», який уводять на підставі документа «Зарплата к выплате организаций». Завдяки «введенню на підставі» всі реквізити касового ордера буде заповнено автоматично.

Перерахування ПДФО до бюджету оформляють документом «Платежное поручение исходящее». Його також можна ввести на підставі документа «Зарплата к выплате организаций».

 

Нараховані та виплачені в такий спосіб дивіденди буде автоматично враховано програмою при заповненні звіту за формою № 1ДФ. Успіхів у роботі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі