Теми статей
Обрати теми

Заповнення податкових накладних у програмі «Податкова звітність» (OPZ)

Редакція БК
Відповідь на запитання

Заповнення податкових накладних у програмі «Податкова звітність» (OPZ)

 

img 1

На нашу адресу все частіше надходять листи від наших читачів із запитаннями про помилки, які видає програма «Податкова звітність» (OPZ) при заповненні податкової накладної. Відповіді на найчастіші запитання читайте нижче.

Відповідає Олександра ВІНЦЕВИЧ, головний державний податковий інспектор ДПІ у Деснянському районі м. Києва

 

Мені в програмі «Податкова звітність» (OPZ) треба виписати податкову накладну, в якій необхідно відобразити реалізацію товару, який оподатковується неплатнику ПДВ, що я і спробувала зробити. Коли я почала здійснювати перевірку структури, то програма мені видала таке повідомлення: «Документ не пройшов перевірку структури: pattern constraint failed. The element HKBUY has an invalid value according to its data type.».

Знаю, що це якось пов’язано з відображенням хрестиків напроти слів «Оригінал» та «Копія», але не можу збагнути, що я відобразила не так, адже я зробила відмітки і напроти слів «Копія (залишається у продавця)», і напроти слів «Оригінал — Залишається у продавця (тип причини)». Підкажіть, що я роблю не правильно?

 

Ви не зробили дві дуже важливі речі.

У п. 8 Порядку заповнення податкової накладної, затвержденого наказом Міністерства фінансів України «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної» від 01.11.2011 р. № 1379, вказано, що у випадку коли оригінал податкової накладної залишається у продавця, у полі «Залишається у продавця» робляться відповідні відмітки — проставляється позначка «Х» та тип причини відповідно до п. 8 Порядку заповнення податкової накладної (наприклад: 01 — Виписана на суму перевищення звичайної ціни над фактичною; 02 — Постачання неплатнику податку тощо).

Таким чином, у програмі «Податкова звітність» (OPZ) відносно оригіналу напроти слів «Залишається у продавця(тип причини)» необхідно, щоб був проставлений хрестик, а у рядку, який розташований нижче, повинно бути проставлено «02». При цьому звертаємо увагу на те, що хрестик напроти слів «Копія (залишається у продавця)» проставляється програмою автоматично і не може бути видалений.

Але це ще не все. Навіть після того, як ви проставите тип причини невидачі податкової накладної «02», програма все одно покаже помилку, про яку ви згадуєте. Річ у тому, що не виконана ще одна вимога Порядку заповнення податкової накладної.

У зв’язку з цим нагадаємо, що п.п. 8.1 п. 8 вказаного Порядку обумовлено, що у разі постачання товарів/послуг покупцю, який не зареєстрований як платник податку, включаючи постачання на експорт, здійснення операцій з натуральних виплат у рахунок оплати праці фізичним особам, що перебувають у трудових відносинах з платником податку, у рядках «Індивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» проставляється нуль.

Так-от, як тільки ви проставите у вказаних рядках «0», то при перевірці структури програма «Податкова звітність» (OPZ) більше не видасть зазначений вид помилки.

Нагадуємо, що аналогічні вимоги було передбачено і в наказі Державної податкової адміністрації України «Про затвердження форми Податкової накладної та порядку її заповнення» від 21.12.2010 р. № 969.

 

Успіхів! Чекаємо на ваші листи за адресою bk@id.factor.ua.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі