Теми статей
Обрати теми

Складання звіту про сукупні прибутки та збитки за МСФЗ за допомогою MS Excel

Редакція БК
Стаття

Складання звіту про сукупні прибутки та збитки за МСФЗ за допомогою MS Excel

 

img 1

У попередніх випусках «Б & К» ми розглядали особливості того, як компанія може самостійно скласти звіт про фінансову позицію. У цьому номері ми продовжимо цю тему та розглянемо особливості складання звіту про прибутки та збитки в Excel.

Юлія КАМІНСЬКА, консультант «Б & К»

 

Особливості побудови звіту про прибутки та збитки в міжнародній практиці викладено в МСФЗ 1 «Подання фінансової звітності». Звіт про сукупний прибуток має включати, як мінімум, статті, де наводиться за період така інформація:

— виручка;

— витрати з фінансування;

— частка підприємства у прибутку чи збитку асоційованих підприємств та спільній діяльності, що обліковуються за методом пайової участі;

— витрати з податків;

— окрема сума, що складається з прибутку чи збитку після податків від припиненої діяльності та прибутку чи збитку після податків, визнаних у результаті вимірювання за справедливою вартістю за вирахуванням витрат на продаж або в результаті вибуття активів або вибуття групи (груп), що складають припинену діяльність;

— прибуток чи збиток;

— кожен компонент іншого сукупного прибутку, що класифікується за своїм характером;

— частка в іншому сукупному прибутку асоційованих підприємств та спільній діяльності, що обліковуються за методом пайової участі;

— загальний сукупний прибуток.

Підприємство має розкрити такі статті у звіті про сукупний прибуток як розподілені за період:

— прибуток чи збиток, що відноситься на неконтрольовані частки та на власників материнського підприємства;

— загальний сукупний прибуток за період, що відноситься на неконтрольовані частки та на власників материнського підприємства.

У МСФЗ існують два варіанти зображення витрат (розподілу витрат на підкласи). Залежно від того, які підкласи виділяють користувачі для зручності аналізу, звіт складається в одній із двох форм, опис яких наведено в таблиці.

Якщо підприємство класифікує витрати за призначенням, воно має розкривати додаткову інформацію про характер витрат, уключаючи витрати на амортизацію та винагороди працівникам.

Вибір між методом «за функцією витрат» і методом «за характером витрат» залежить від історичних та галузевих факторів, а також від характеру підприємства. Обидва методи виділяють ті витрати, що можуть змінюватися прямо чи опосередковано, зі зміною обсягу продажів чи виробництва підприємства. Оскільки кожен спосіб зображення має свої переваги для різних видів підприємств, цей стандарт вимагає, щоб керівництво вибрало найприйнятніший та найнадійніший спосіб зображення. Проте, оскільки інформація про характер витрат корисна під час прогнозування майбутніх потоків грошових коштів, при використанні класифікації на основі функції витрат потрібне додаткове розкриття інформації.

 

 

Метод за «характером витрат»

Метод «за функцією витрат»

(«за собівартістю продажів»)

Сутність

Витрати об’єднуються відповідно до характеру та не перерозподіляються залежно від їх різного призначення всередині організації

Витрати розподіляються на підкласи відповідно до призначення як частина собівартості продажів

Метод простий у застосуванні, оскільки не вимагає розподілу витрат

Метод дає кориснішу інформацію, ніж класифікація витрат за характером, але проведення розподілу може призвести до суб’єктивності думок

Статті звіту

Виручка

Виручка

Інший дохід

Собівартість продажів

Зміни в запасах готової продукції та незавершеного виробництва

Валовий прибуток

Використані сировина та матеріали

Інший дохід

Витрати на винагороди працівникам

Витрати на збут

Витрати на амортизацію

Адміністративні витрати

Інші витрати

Інші витрати

Разом витрати

Прибуток до податків

Прибуток до податків

 

 

Складання звіту про прибутки та збитки розглянемо, як і в попередній статті, покроково на практичному прикладі. Умови прикладу будуть такі самі, як і в попередньому матеріалі.

Приклад

Підприємство веде податковий та бухгалтерський облік у програмі «1С:Підприємство» версії 7.7. Воно займається виробництвом та реалізацією посібників для бухгалтерів (100-відсоткова пільга з податку на прибуток та ПДВ), складає фінансову звітність за МСФЗ за рік, що закінчився 31 грудня 2011 року, для нерезидента-засновника. При складанні звітності підприємство використовує положення про облікову політику, розроблену для компаній групи.

Підприємство у 2010 — 2011 рр. отримало позику від нерезидента в сумі 70000 євро. Нарахування відсотків за умовами укладеного з нерезидентом договору провадиться один раз на рік.

Підприємство використовує прямолінійний метод нарахування амортизації, ідентичний для цілей як національного, так і міжнародного обліку. Валюта фінансової звітності — українська гривня.

Перерахунок валюти звітності в євро здійснюється головним офісом компанії безпосередньо при консолідації звітності групи.

Для формування звіту про прибутки та збитки повторимо етапи, аналогічні етапам для формування звіту про фінансову позицію*.

* Див. статтю Ю. Камінської «Складання звіту про фінансову позицію підприємства» // «Б & К», 2012, № 1 — 2.

Етап 1. Вивантажуємо оборотно-сальдову відомість за звітний фінансовий рік із програми «1С:Підприємство» версії 7.7 до Excel.

Етап 2. Округляємо дані оборотно-сальдової відомості до цілих чисел та заповнюємо всі порожні комірки значенням «0» (нуль) (рис. 1).

img 2

Етап 3. Присвоюємо рахункам та субрахункам бухгалтерського обліку назви статей звіту про сукупні прибутки та збитки. Для цього поряд з колонкою з назвою рахунка (субрахунку) додаємо в Excel три додаткові колонки (рис. 2): «Вид финансового отчета» — звіт про сукупні прибутки та збитки (скорочено «ПиУ»); «Вид раздела» — доходи, витрати; «Название статьи отчета».

img 3

Наприкінці таблиці також додаємо додатковий стовпець «Баланс».

Етап 4. Скористаємося функцією «СУММЕСЛИ» для звіряння доходів і витрат*. За допомогою цієї функції задаємо діапазон, в якому охоплюємо такі параметри:

1) стовпець «Вид раздела»;

2) комірку з назвою «Доходы»;

3) стовпець «Обороти за період: Дебет».

* Докладніше використання цієї функції та створення формули було описано в «Б & К», 2012, № 1 — 2.

Формула матиме приблизно такий вигляд: «СУММ ЕСЛИ($D$6:$D$83;D86;$H$6:$H$83)».

Результат звіряння даних таблиці показано на рис. 3.

img 4

Етап 5. За допомогою «Мастера сводных таблиц» (меню «Данные → Сводные таблицы») у програмі Exсel сформуємо звіт про прибутки та збитки.

У вікні «Мастер сводных таблиц и диаграмм (шаг 1 из 3)», що відкрилося, у розділі «Создать таблицу на основе данных, находящихся» проставляємо ознаку в полі «в списке или базе данных Microsoft Office Excel». У розділі «Вид создаваемого отчета» вибираємо значення «сводная таблица». Потім натискуємо на кнопку «Далее». У вікні «Мастер сводных таблиц и диаграмм (шаг 2 из 3)» у полі «Диапазон» необхідно зазначити діапазон із вихідними даними для формування зведеної таблиці.

Числові дані зведеної таблиці помістимо на окремий аркуш, для цього у вікні «Мастер сводных таблиц и диаграмм (шаг 3 из 3)» проставимо ознаку в полі «новый лист». Потім необхідно натиснути на кнопку «Макет». Переходимо до завершального кроку формування зведеної таблиці: у вікні «Мастер сводных таблиц: и диаграмм — макет», що відкрилося, вибираємо стовпці, на підставі яких формуватиметься зведена таблиця. Потім натискуємо на кнопку «ОК».

Отже, ми отримали пробний звіт про прибутки та збитки компанії за допомогою зведеної таблиці (рис. 4).

img 5

Етап 6. Проведемо коригування. У зв’язку з тим, що результат від переоцінки валюти (а також від операції купівлі-продажу валюти) згідно з МСФЗ відображається у звітності згорнуто, згорнемо доходи і витрати від переоцінки (для відображення коригувань скористаємося таблицею зі статті «Складання звіту про фінансову позицію підприємства» // «Б & К», 2012, № 1 — 2).

Це коригування відобразимо у «Ведомости корректировок к финансовой отчетности». Згортаємо доходи і витрати від переоцінки валюти:

Дт «Дохід від переоцінки валюти» — Кт «Витрати від переоцінки валюти» — 560679,00.

Далі переносимо дані з відомості коригувань до пробного звіту про фінансову позицію компанії (рис. 5).

img 6

Звіт про прибутки та збитки компанії після коригувань матиме вигляд, як показано на рис. 6.

img 7

 

Успішного складання фінансової звітності за МСФЗ! Якщо у вас виникли запитання, пишіть нам на bk@id.factor.ua.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі