Теми статей
Обрати теми

Як створювати і відправляти пакет звітності (декларації з ПДВ) за допомогою програми «M.E.Doc»

Редакція БК
Стаття

Як створювати і відправляти пакет звітності (декларації з ПДВ) за допомогою програми «M.E.Doc»

 

img 1

У цій статті на прикладі розглянемо процедуру вивантаження реєстру податкових накладних із програми «1С:Підприємство» версії 7.7 і на підставі цих даних створимо та відправимо пакет звітності (декларації з ПДВ) за допомогою системи електронного документообігу «M.E.Doc».

Євген САЗОНОВ, консультант «Б & К»

 

У нашому прикладі підприємство — платник ПДВ перебуває на загальній системі оподаткування та не має пільг ні з ПДВ, ні з податку на прибуток.

Насамперед необхідно вивантажити з програми «1С» реєстр податкових накладних. Для цього в головному меню програми вибираємо «Отчеты → Регламентированные отчеты». У вікні, що відкрилося, у полі «Группа отчетов» необхідно вибрати потрібний звітний період, після чого в полі «Список отчетов» в категорії «Налоговые органы» клацнути по заголовку «Реестр налоговых накладных» (рис. 1).

img 2

У бланку реєстру, що відкрився, задаємо звітний період і натискуємо на кнопку «Заполнить» (рис. 2).

img 3

Програма автоматично заповнить «Реестр налоговых накладных» на підставі «Книги продаж» та «Книги приобретений». Потім необхідно експортувати дані реєстру у формат XML. Для цього потрібно клацнути мишкою по активному полю «Сохранить в формате XML» (рис. 3).

img 4

У вікні «Экспорт отчёта в XML» у полі «Каталог сохранения файлов экспорта» вказуємо шлях (місце) збереження реєстру. Звертаємо увагу на те, що дата складання реєстру відповідає системній даті програми, але за необхідності її можна змінити. Для збереження даних натискуємо на кнопку «Сформировать» (рис. 4).

img 5

Якщо експорт даних було здійснено без помилок, то програма в окремому вікні повідомить про успішне завершення операції (рис. 4).

Тепер на підставі вивантажених із програми «1С» даних формуємо пакет звітності (декларації з ПДВ) у програмі «M.E.Doc». Для цього в головному меню вибираємо «Облік ПДВ → Реєстр отриманих та виданих податкових накладних» (рис. 5).

img 6

У полі «Період» задаємо необхідний звітний місяць. У полі «Тип» програма надає користувачеві право вибрати один з чотирьох варіантів типу звіту. У нашому випадку це буде «Загальний». У полі «До Декларації з ПДВ» можна вибрати один з двох наданих варіантів «Звітної» або «Звітної нової» (рис. 6).

img 7

Після цього заходимо в меню «Файл → Імпорт → Імпорт звітів XML» та у вікні, що відкрилося, вибираємо потрібний нам файл, після чого натискуємо на кнопку «Открыть». Перед вами з’явиться вікно «Вибір періоду імпорту документа», у якому можна вибрати спосіб завантаження:

— «Додати рядки» — у разі завантаження даних уперше за цей місяць;

— «Замінити дані» — у тому випадку, якщо виникла необхідність у завантаженні зміненого реєстру.

Для імпорту даних натискуємо на кнопку «ОК» (рис. 7).

У вікні «Протокол імпорту» повідомляється про результат операції. Для закриття вікна натискуємо на кнопку «ОК» (рис. 7).

img 8

У програмі реалізовано функцію контролю коду ЄДРПОУ. У тому випадку, якщо бухгалтер спробує імпортувати дані звіту, що належать іншій фірмі, програма повідомить його про невідповідність коду ЄДРПОУ. При цьому імпорту даних до програми не відбудеться (рис. 8).

img 9

Реєстр податкових накладних складається із трьох закладок:

— «Отримані»;

— «Видані»;

— «Відсутні у реєстрі».

За допомогою функцій «Створити запис», «Редагувати запис», «Видалити запис» за необхідності можна змінювати імпортовані дані (рис. 9).

img 10

Далі на підставі завантажених даних формуємо декларацію з ПДВ. Для цього в меню вибираємо «Файл → Експорт → Експорт у форматі звітності → Експорт в декларацію з ПДВ → Повна (J0200110)» (рис. 10).

img 11

Відповідно до законодавчих норм, що містяться в поточній версії програми, автоматично формується декларація з ПДВ. У зв’язку з тим, що в нашій країні доволі часто змінюються принципи складання звітності, а також самі форми звітів, ми рекомендуємо, зокрема, для складання податкової звітності використовувати саме програму «M.E.Doc».

Крім реєстру податкових накладних і декларації з ПДВ, у нашому випадку потрібно також сформувати розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів. Для цього необхідно повернутися на закладку «Реєстр отриманих та виданих податкових накладних» та вибрати «Файл → Експорт → Експорт у форматі звітності → Експорт в розшифровки → Повна (J0215102)». Після цього сформується ще одна закладка вже з автоматично створеним звітом.

Далі знову повертаємося на закладку «Реєстр отриманих та виданих податкових накладних», і в нижній частині вікна натискуємо на кнопку «Наступні дії». У вікні, що відкрилося, необхідно клацнути по активному рядку «Перевірити звіт» (рис. 11).

img 12

У разі якщо звіт не містить помилок, програма повідомить вас про це в окремому вікні. Далі заходимо на закладку «J0215102» у нижній частині вікна, натискуємо на кнопку «Наступні дії». У вікні, що відкрилося, потрібно натиснути на активний рядок «Підписати пакет звітів» (рис. 12).

img 13

У вікні «Перелік звітів» відкривається повний список пакета звітності з ПДВ, в якому прапорцями вже позначено всі створені нами звіти. Для передачі звітів на підпис натискуємо на кнопку «ОК» (рис. 13).

img 14

У вікні «Підпис», що відкрилося, необхідно вказати шлях до папки, в якій зберігається електронний ключ директора (файл з розділенням «*.sk»), увести пароль і натиснути на кнопку «ОК» (рис. 14).

img 15

Далі програма запропонує здійснити аналогічну дію і для проставляння відбитка печатки організації.

Потім слід натиснути на кнопку «Наступні дії» і клацнути мишкою по активному рядку «Подати пакет звітів».

Тепер знову відкривається вікно «Перелік звітів», у якому користувачу надається можливість відправити всі підписані звіти одним пакетом або відправити будь-які зі створених звітів за вибором. Для передачі звітів на відправлення натискуємо на кнопку «ОК».

Після цього відкриється вікно «Вибір адресата», у якому потрібно знайти адресата «Податкова інспекція». Для відправлення пакета звітності натискуємо на кнопку «ОК» (рис. 15).

img 16

Пакет звітності вважається прийнятим районною податковою інспекцією тільки після отримання підприємством Квитанції № 2 для кожної з трьох форм відправленої звітності, в якій буде зазначено таке: «ДОКУМЕНТ ПРИЙНЯТО НА РАЙОННОМУ РІВНІ» (рис. 16).

img 17

Зверніть увагу на те, що в пакеті оновлень до програми «M.E.Doc» у версії 10.00.040 від 15.12.2011 р. у реєстрі податкових накладних було реалізовано можливість вибору бланків податкових накладних і додатків до них, необхідних користувачу для коректного заповнення реєстру. Вибір бланків (старих чи нових) пропонується у звітному періоді «Декабрь» починаючи з 16.12.2011 р. Реалізація цієї функції необхідна у зв’язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної» від 01.11.2011 р. № 1379.

 

Сподіваємося, що наша стаття допоможе багатьом бухгалтерам полегшити процес створення та відправлення пакета звітності (декларації з ПДВ) за допомогою програми «M.E.Doc», а також уникнути помилок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі